despre ovare ... adica lipsa lor
Ce implica o operatie de extirpare a ovarelor? Poate fi facuta laparoscopic?
Ce se intampla apoi cu organismul? Ce reactii apar, ce efecte are extirparea ovarelor asupra corpului? Ce riscuri apar dupa operatie?
Multumesac.
Raspunsuri
roxanaz spune:
daca e necesarea extirparea ambelor ovare atunci este necesara terapia hormonala (de substitutie a functiei hormonale a acestora) pentru restul perioadei de pana la menopauza (si eventual si dupa aceasta). nu stiu sa se efectueze laparoscopic fiind vorba de extirparea practica a unui organ.
riscurile sunt dezechilibrele hormonale in absenta terapiei adecvate.
Roxana
zmotocel spune:
depinde pt ce este operatia....
teoretic se poate face laparoscopic, defapt de multe ori este chiar mai indicat decat varianta clasica.
cat despre efecte si riscul operatiei.... depinde de varsta pacientei si motivul pt care au trebuit scoase.
daca era deja la menopauza de ceva timp nu prea mai conteaza ptr ca deja ovarele nu mai aveau functie, daca insa este inainte , cum spunea si roxanaz este necesar tratamentul hormonal de substitutie.
StMihaela spune:
Are 35 de ani, doi copii, si o tumora care nu poate fi operata.
Dar a auzit niste "povesti" de groaza despre ce se intampla dupa ce-ti scoti ovarele.
Ce se intampla, de fapt?
szivarvany spune:
Din auzite: fara sustinerea hormonala adecvata, pentru ca organismul intra in menopauza, fortat, cea mai grava consecinta a menopauzei e osteoporoza, daca bine retin. Cu tratamentul adecvat se evita neplacerile cauzate de lipsa ovarelor. Si mai ramane impactul psihologic, pe care sper sa-l depaseasca repede
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
zmotocel spune:
eu una sunt in ceata..... cum adica o tumora care nu poate fi operata? pai atunci de ce intrebi de scoaterea ovarelor? ce fel de tumnora e si care e legatura cu ovarele????
este adevarat ca scoaterea ovarelor la varsta asta poate avea unele efecte negative dar ele pot fi combatute prin tratament corespunzator (inconvenientul este ca va fi de lunga durata - 15-20 ani chiar, adica pana cand ar fi intrat in od normal la menopauza).
dar ce fel de tumora e pana la urma si cine i-a recomandat scoaterea ovarelor?
szivarvany spune:
Si eu am avut un chistulet ce a cuprins tot ovarul stang. Deci e posibil ca aceasta tumora sa nu poata fi extirpata fara a extirpa si ovarele. Oricum, doar intraoperator se poate decide pastrarea partiala a ovarelor, dar e bine sa fie pregatita pacienta pentru orice, zic eu.
Doamne ajuta sa fie totul ok, am o prietena care are un sfert de ovar lasat in urma unei operatii, dar care i-a daruit acu` 1 an un bb sanatos
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)