Dezvoltarea emotionala la copii

Fetelor, am urmarit de curind niste emisiuni despre relatiile in cuplu din care am inteles ca barbatii nu sint dezvoltati emotional si ca asta ar fi cea mai importanta cauza a divortului. Acum, ca barbatii sint vesnic imaturi stiam si eu. La un moment dat, psihologul Cristian Andrei prezent in emisiune, a fost intrebat care-i cauza acestei probleme.Si el a raspuns ca totul vine de la mama, fara sa dea vreun amanunt. Eu care sint mama de baiat, femeie divortata si persoana excedata de imaturitatea barbatilor din familia mea,si din jur, ca sa nu generalizez, ma intreb, si va intreb, daca tot de noi femeile, mamele, depinde si aceasta chestie, ce ar trebui sa facem, sau sa nu facem, ca sa crestem niste baieti dezvoltati corespunzator emotional?
Eu procedez asa, cu copilul meu, ii dau voie sa se manifeste emotional, il ajut sa identifice emotiile, sa constietizeze ce stari a avut, dar ii si atrag atentia ca trebuie sa ne dezvoltam intr-un fel controlul asupra acestor emotii. Asa, potrivit cu virsta. Nu-i spun, nu plinge ca esti baiat, si baietii nu pling, sau chestii din astea....
Voi ce pareri aveti?
Astept cu mare interes.
O saptamina minunata, va doresc,
Miki
Raspunsuri

ileanna spune:
Pai ma gandesc ca asta cu "nu plange" o fi cea mai mare problema. Ca il descurajezi sa isi dezvolte emotiile. Si dupa aia normal ca e nedezvoltat emotional.
Dar eu ma gandeam ca "nu plange, esti barbat" e ceva ce mai degraba tatii spun baieteilor ...
Parca mai era si presiunea societatii. Care cica e mai mare pe un barbat / baiat decat pe 1 femeie. Eu chiar mi-am comandat 1 carte de la nemira pe tema asta.
Oricum e interesant daca stie cineva mai multe pe subiect!!

Miillyy spune:
Bineinteles ca sunt vesnic imaturi ... si asta vine din faptul ca sunt foarte protejati (cocolositi) in familie (in special de catre mame).
Eu trebuie sa ii multumesc soacrei mele pentru ce a facut cu sotul meu: l-a invatat ca femeia ii este egala, nu servitoare fara plata, l-a invatat sa gateasca, sa-si spele farfuria cand se ridica de la masa, l-a implicat in curatenie etc., l-a invatat ca nevasta-sa are mereu nevoie de sprijin si sustinere...Pentru vremea aceea astea erau idei destul de revolutionare.
Ok, pe partea cu sensibilitatea a crescut si el cu "baietii nu plang" , dar cine e perfect?!
M. cu Mihnea
http://picasaweb.google.com/mylenna2010/Mihnea#5299212513804209346 si fericita 6+

Miki8 spune:
Probabil asta este cheia - responsabilizarea in diverse forme si potrivita cu fiecare virsta.Citesc acum cartea lui Liiceanu - Scrisori catre fiul meu, si printre multe altele, ii vorbeste in aceste scrisori fiului lui stabilit de mult in Japonia, despre relatia pe care el(Liiceanu) a avut-o cu mama lui. Cum era pus de mic sa fac diverse chestii gospodaresti, el incepea sa plinga disperat ca e mult, ca e greu, ca afara se auzeau copii jucindu-se.Mi-a retinut atentia faptul ca la toate smiorcaielile lui mama raspundea calm si ferm - ochii pling, miinile te salveaza.
Miki

olympia spune:
Bun subiect!
Dar, chiar o fi rolul mamei cel mai important? Adica daca ea face "prea mult" pentru fiu, ulterior el va astepta acelasi lucru de la partenera viitoare... Si atunci, evident incep problemele, cam asta e logica, nu?
Pene colorate... cate putin din toate!

ileanna spune:
olympia atunci intrebarea se pune ... o mama ar face mai mult pentru un baiat decat pentru 1 fetita???

lisaelisa spune:
Eu cred ca mamele de baieti ar trebui sa ii creasca si sa-i educe nu pt ele, ci pt societate, pt viitoarea sotie si viitorii copii.
Asa sunt crescute si fetele, nu-i asa ? Dincolo de faptul ca trebuie sa invete si sa-si croiasca o meserie sau o cariera.
Cate nurori nu se plang de rautatile soacrelor !
Viata mi-a demonstrat ca femeile sunt mult mai puternice dpdv psihic, decat barbatii. Ei sunt mai puternici fizic, dar pt a-ti trai viata frumos trebuie sa ai echilibru psihic.
Echilibru care este innascut sau obtinut prin educatie, ori, daca mamele isi tin baietii in varful patului, nelasandu-i sa-si spele farfuria, sa-si faca patul, curatenie etc, evident, ca ei isi inchipuie ca sunt superiori femeilor, daca numai ele trebuie sa se ocupe de treburile casnice.
Am inteles, baietelul tau este micut inca, dar ti-am spus cum consider eu ca ar trebui educat, mai ales pt binele lui.
Va fi mult mai pregatit pt viata si va sti sa aprecieze munca femeii la justa ei valoare, iar tu vei fi o mama mandra ca fiul tau a fost capabil sa-si faca propria lui familie.
Sa-ti traiasca baietelul si te felicit ca te preocupa modul in care ar trebui sa-l educi.
lisaelisa
mami de ingeras dragalas

danat spune:
Citesc si imi dau seama din ce scrieti care este mama de baiat si care de fetitza fara a ma uita la semnatura
Felicitari Miki8 pt subiect, foarte interesant si bine ai pus problema! Imi pare rau ca barbatii din viata ta te-au dezamagit, insa dupa cum vezi, si din ce spun fetele, mai exista si unii mai normali printre noi, slava Domnului!
Chiar si pe acest forum, sunt cativa jos palaria din acest punct de vedere, nu spun care ca si-o iau in cap
Pe mine ma dezamageste atit imaturitatea emotionala, cat si superficialitatea unora dintre barbatii din societatea de astazi.
Si, apropos de vremuri, totusi ma intreb cum de inainte (ma refer la perioada dinaintea anilor 60-70) existau mult mai multi barbati responsabili, cu coloana vertebrala si caracter puternic?
Oare nu o fi de fapt si "vina" societatii, a anturajelor, a mediului in care se dezvolta individul respectiv? Si care, anturaje, influenteaza un caracter mai slab.
Stiu si eu, conform psihologiei, ca bazele caracterului se formeaza in cei "6 (7) ani de acasa" si am tot auzit despre permanent dezbatuta relatie cu mama. Totusi eu cred ca nu vine totul numai de aici.
Asa cum au spus si fetele, mama si, bineinteles, tata (care la anumite varste e un idol pt multi dintre copii) ii pot construi un tablou solid al valorilor in viata, atit prin vorbe, dar si prin exemplul propriei casnicii.
Degeaba ii spune mama ca sotia trebuie respectata ca un egal, daca baiatul vede in casa ca lucrurile nu stau tocmai asa...
Eu cred ca un caracter puternic dpdv emotional vine dintr-o buna dezvoltare a increderii in sine, a unui psihic robust si echilibrat, care va stii sa discearna singur la maturitate ce "se face" si ce nu.
Dana mama lu'
Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hai la plimbare

ankalaura spune:
Nu stiu daca in anii 60-70 era mai multa "robustete" (sau verticalitate) in tagma masculina, ci cred ca inca nu incepuse decat timid "revolutia" feminina... Cred ca la ora aia, fiecare isi facea inca "datoria"... Femeia sa faca copii, sa tina casa in ordine, sa pregateasca hrana, barbatul sa munceasca si sa aduca bani acasa.
Acum, eu nu vorbesc de exceptii, ci de majoritate...
Subiectul este delicat...
Eu am auzit de nenumarate ori, inclusiv la noi in casa... Musafira doamna de baietel ii zice fiica-mi.. "Da-i lui tricicleta, ca e baiat" CA E BAIAT! Nu ca e musafir, nu ca e mai mic sau mai mare, nu ca e frumos sa se joace pe rand amandoi cu tricicleta, ci CA E BAIAT! Nici macar nu cred ca a gandit ce a spus.
Ce oripilare pe mamicile de baieti de la gradinita ca unii din ei vroiau si ei la balet la optional! CUM sa mearga baiatul la balet??
Vai de capul meu ce de ochi dati peste cap in miezul sedintei cu directiunea!
"De ce il lasi sa te loveasca? Da-i si tu una, ca doar esti baiat!" CA E BAIAT trebuie sa ii dea aluilalt una... Dincolo de partea cu "da-i una"!
"Ce sport sa faca?" "Pai unul de baieti - karate, fotbal..."
Bunica prietenului Elizei a ramas uimita sa vada ca fata mea nu are numai papusi, ci are si trenuri, are o masina cu telecomanda, chiar si o mare mitraliera, ... ca nu sunt jucarii de fetite.
Ca sa nu mai spun de uimirea unei amice sa vada ca celei mici i-am luat "haine de baieti?!?!?" Mda...
Cam ce vreau sa spun este ca IN REALITATE foarte multe mame isi educa baietii in acest spirit. Mai mult, sunt presate si de tatici ... "ce, vrei sa fie un fatalau in fusta ta??" Cum sa pui baiatul sa isi adune farfuria? Cum sa isi stearga pantofii? Cum sa isi faca patul?
Am mai auzit una... ca ce tot sta mama cu gura pe baiat? Sa il lase sa se exprime liber! Ca daca il tot cicaleste - sa stea cuminte, sa nu mai stiu ce.. - ii ingradeste libertatea!
Sau alta... "Vai ce bine ca o sa am baiat! Bine ca nu e fata, ca te chinui mai mult cu o fata, are numai probleme in viata" - adica deh, o sa aiba ciclu, poa' sa ramana insarcinata, ba mai trebuie sa si nasca
Aaa, am mai auzit una... Baietelul, la o aniversare, la masa impreuna cu 2 fetite... Ta-su zice "Asa tata, bravo, uitati (zica catre un alt tatic musafir), de mic intre femei" Se uita fi-mea la mine si intreaba "Mami noi suntem femei?"
Aaa... mai am... Odrasla, student. Mamitica ii trimite saptamanal papica la sufertas, calduta, numa' buna, gatita de ea, dar si diverse cumparaturi - ulei, zahar Ca doar "e baiat". El in schimb, o data la doua saptamani se duce acasa, ca sa ii spele mama hainele
Asta daca n-are noroc sa stea cu el prietena lui, careia ii va reveni urgent sarcina de a face o ciorba si de a spala ciorapi
Cred ca n-am fost foarte coerenta, dar da, eu consider ca mama are un rol important in formarea unui astfel de barbat de mai tarziu. Desigur, si tatal... Ca pustiul n-a vazut la taica-su sa dea cu aspiratorul sau sa isi ajute nevasta, ca n-a vazut manifestarea unor emotii sau ca taticul nu i-a tinut teorii despre cum sa iti intelegi sotia... nu stiu. Dar cred ca mama este responsabila MACAR pentru faptul ca nu isi impune nici un punct de vedere. Ci doar se supune teoriilor macho-iste care i se servesc.
Repet, vorbesc de o oarecare "medie". Nu vorbesc de mamici preocupate de educarea COPILULUI, indiferent ca e fetita sau baietel

LoraG76 spune:
Un subiect foarte bun!
ankalaura, foarte bine prezentate situatiile!
Lora, mami de Iustina
(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Miillyy spune:
Exemplu clar de imaturitate: o cunostinta, baiatu' lu' mama, 32 ani, sta cu parintii. Nu vrea sa se insoare pentru ca nu gaseste pe cineva ca maica-sa: mancarea pregatita cand vine el din cluburi pe la 3 dimineata, toate lucrurile curate, calcate etc., acasa sta la calculator toata ziua si e servit la botul calului etc. De ce sa schimbe el toate astea cu o viata plina de responsabilitati? . Daca era femeie, sa vezi ce il invata maica-sa sa gateasca, sa spele, sa faca una, alta, ca de .... femeia trebuie sa fie supusa barbatului(chiar de la nunta esti anuntata)si barbatu' nu te ia numai de frumoasa
Si inca unul mai dragut: cand eram mica maica-mea m-a lasat o zi cu tata. Cand s-a intors eram vanata de plans si plina de c**a pana in gat, ca tata considera ca era sub deminitatea lui sa ma schimbe. El era barbat, nu stergator de c**uri. Plus ca ii era greata de la miros
Asa ca eu sunt convinsa ca mamele gresesc cel mai rau. In primul rand deoarece ele accepta ca sotii lor sa nu aiba responsabilitati si sa ramana imaturi, desi in multe cazuri se vaita toata ziua de problema asta (cum era si cazul mamei mele), iar pe de alta parte isi cresc baietii in acelasi spirit.
M. cu Mihnea
http://picasaweb.google.com/mylenna2010/Mihnea#5299212513804209346 si fericita 6+