intrebare legata de inmormintare

intrebare legata de inmormintare | Autor: monabella

Link direct la acest mesaj

Va deranjez cu o intrebare. As vrea sa fac o slujba de pomenire pt cineva (botezat ortodox) care a fost incinerat. Nu din voia lui, el nu a cerut asta. Problema e ca aici incepe confuzia si nu inteleg de ce. Mi s-a spus ca popa nu poate face asta ca biserica ortodoxa romana considera incinerarea ca si cum s-ar fi sinucis. Asta e o aberatie. Omul a murit de infarct; in nici un caz nu voise sa moara. Nu avea nici testament, nimic. 43 ani. Mi s-a spus ca asa interpreteaza biserica romana si ca doar in caz de ciuma bubonica se poate face altminteri nu. Nu stiu cum sint alte biserici crestine dar mie interpretarile astea mi se par mult prea "omenesti" si nu le gasesc sensul. Mi s-a spus ca trebuie dezlegare de la foruri inalte bisericesti. Daca cineva e mai invatat poate sa-mi explice si mie ce si cum? SI daca fac o donatie cuiva nevoias in loc de slujba de pomana e ok? Slujba de la inmormintare a fost facuta de un preot de alta denominatie (tot crestin cred; nu sint eu vaduva, ci cineva apropiat mie) adus de casa funerara. Nu ma pricep la nuantele astea de crestinism. Daca e cineva mai luminat poate sa ma sfatuiasca si pe mine ce as putea sa fac ca sa-i fie sufletul primit sau cum se spune ca eu sint ignoranta. Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Monabella, eu nu cunosc foarte bine ce spune biserica ortodoxa in privinta asta (sunt botezata ortodox, dar nu prea practicanta). In familia mea mai multe persoane (botezate ortodox) au fost incinerate. Slujba nu a fost tinuta de preot ortodox pentru ca biserica ortodoxa nu e de acord cu incinerarea, ci de un preot crestin de alta denominatie. In privinta pomenilor, parerea mea "omeneasca", din suflet, este ca e ok sa faci donatii oamenilor nevoiasi in numele celor trecuti in viata de dincolo de viata. Eu m-as simti impacata sa fac asta pentru cei din familia mea, si sa se faca asta pentru mine cand o fi, daca va fi sa fiu si eu incinerata. Nu stiu sa-ti raspund dpdv al bisericii ortodoxe, dar asa simt eu.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

intradevar incinerarea nu e acceptata de Biserica, dar daca n-a fost cu voia persoanei respective nu vad de ce nu s-ar putea face pomenirea.Daca un om moare in incendiu, de ex. nu i se mai face slujba?e cam acelasi lucru.Poate preotul respectiv n-a inteles exact situatia.am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

multumesc pt raspunsuri. de fapt nu l-am intrebat pe preot ci pe un student la teologie. Insa mi s-a atras atentia ca daca preotul face slujba pt incinerati isi atrage pacate asupra lui.

Lai ma gindesc ca acele biserici crestine de alte denominatii care sint de acord cu incinerarea poate fac si slujbe de pomenire. Mi se pare ca e ok cita vreme sint crestine. Asa simt si eu. Diferentele intre diverse nuante de crestinism cred ca sint inventate de oameni.

Donatii o sa dau sigur si o sa ii spun si vaduvei sa faca, in loc de masa pt prietenii americani care oricum au de toate. Mai bine sa dam la sarmani. Cred ca si donatie la unicef ar fi ok, nu? Sau la cazurile acelea din formula as.

Mergi la inceput