Teama de responsabilitate
Raspunsuri - Pagina 7
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aniela23 Fratilor mei le dau bani pt copii, copiii nu sunt vinovati ca au parinti iresponsabili. Atunci cand ma suna sa imi zica ca nu au bani de lemne(unul din frati sta la casa) as vrea din tot sufletul sa le zic ca daca nu ar bea si nu ar fuma ar avea bani, sa traga concluziile necesare si sa se gospodareasca altfel pe viitor ca eu nu le dau nimic. Dar cui ajuta? Tot copiii sunt cei care sufera in frig si nu ma lasa inima sa nu le trimit bani.Mereu zic ca este ultima oara, si chiar cred ca este ultima oara, dar apoi mai apare cate o urgenta. De exemplu taica-miu: nu si-a platit intretinerea de 7 ani (de cand a murit mama si am platit eu toate datoriile). Era pe punctul de a fi dat afara din casa. Normal ca i-am trimis bani sa plateasca, ca mi-ar fi ciuda sa stiu ca eu am bani in banca iar el isi pierde apartamentul. In iunie trebuie sa merg acasa sa fac pomana de 7 ani pt mama mea. Stiu de pe acum ca eu sunt cea care o sa suporte absolut toate cheltuielile.Si macar de as scapa doar cu asta. Dar o sa inceapa taica-miu sa racneasca ca de obicei pt cine stie ce chichita, o sa inceapa nebunul lui sora-mea sa isi dea cu parerea la lucruri care nu il privesc. Offf, tare nu m-as duce dar stiu ca trebuie sa o fac pt mama. As vrea din tot sufletul sa se termine TOT |
draga mea, asculta-ma cateva clipe....DOAR asculta! TU, trebuie sa te eliberezi de toate aceste lucruri, povestindu-le, e adevarat ca te eliberezi...dar continui sa traiesti cu ele in ganduri si minte, iar asta nu te ajuta la pareri obiective.
justificarile in privinta banilor, sunt false (ca le trimiti bani pentru copii). false in realitate, tu esti bine intentionata, dar banii aceia nu-i ajuta pe copii in realitate, ii ajuta tot pe fratii tai! ei beau bine mersi iar cand nu au lemne de foc se plang la tine....
chiar sunt de parere ca ar trebui sa cauti tu ajutor intai, cateva discutii cu un psiholog sunt convinsa ca te vor ajuta sa vezi lucrurile diferit.
nu vei putea schimba nimik, atata vreme cat gandurile si faptele iti sunt aceleasi, fata de familia ta! atitudinea ta trebuie sa fie alta!
te inteleg ca vrei sa-ti spui durerea, ca povestesti lucrurile despre ei, dar crede-ma, nu te ajuta pe tine in schimbarea atitudinii! te ajuta doar sa te eliberezi momentan, apoi maine din nou...si tot asa.
daca vrei sa-ti ajuti sora, trebuie sa te ajuti/schimbi pe tine intai. alta solutie nu exista. trecutul si legaturile cu fratii tai, te tin legata cu lanturi nevazute de ei, de trecut, nu-ti dau voie sa mergi inainte.
aniela, cu toata dragostea si sinceritatea , ca unei surori iti spun toate acestea!
Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!
MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU
zepellina spune:
Este o zicala, despre modul ideal de a ajuta pe cineva: Nu il ajuti daca ii dai peste, mai bine il inveti sa pescuiasca. Asa este si in cazul tau. Nu ii ajuti cu nimic asa, dandu-le bani.
Un om nesabuit, asa ramane . Daca tu la un moment dat nu mai reusesti sa trimiti bani, se vor supara pe tine si raman la fel de nesabuiti. Din pacate asa e omul. Imi pare rau. Si eu cred ca trebuie as incerci macar sa reduci putin cate putin totul. Apoi te echilibrezi si poate reusesti sa o aduci pe sora ta langa tine. Imi pare asa rau de ea. Cum o fi sotia? Mi se pare totul bolnav acolo.
lisaelisa spune:
Eu zic ca prietenul tau oricum nu este pt tine daca, fara sa fii implicata activ in viata surorii tale, este nemultumit ca nu va vedeti prea des din cauza ritmului tau : scoala / serviciu.
Parerea mea este ca ar trebui sa-ti salvezi sora de la o asemenea mizerie de viata.
Deja, biata de ea, este confuza si speriata din moment ce a acceptat sa traiasca in aceeasi casa cu barbatul si nevasta acestuia.
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
Loma spune:
Aniela, draga de tine, ma recunosc in pozitia ta.
Nu te supara, dar sincer tu ii ajuti sa bea si sa traiasca iresponsabil, prin faptul ca le trimiti bani. Trebuie sa incetezi. Asta nu-i ajuta nici pe nepotii tai, pt. ca ii incurajeaza pe parintii lor sa nu mai faca nimic si sa astepte bani de la tine.
Copii fratilor tai au parinti. E pacat sa le dai bani, crede-ma. Vorbesc asta in cunostinta de cauza pentru ca si eu am un frate in aceeasi situatie, si toti ceilalti frati i-am dat, care mai de care sa ii dea cat mai mult ca saracu nu are noroc, ca nu-i ajung banii, ca isi tot pierde serviciul pe unde se duce, ca lumea are ceva in "special" cu el, iar el "saracu" bea si fuma de nu avea nici o greata ba mai mult ii injura pe parinti si nu are nici un respect pt. ei... ca nu i-au facut vila, ca nu au milioane in banci... in fine, in schimb el in viata lui nici o pereche de pantofi nu a fost in stare sa-si cumpere singur, .... pana am realizat noi ca suntem prosti, il tinem pe banii nostri ca se ce? sa stea acasa si sa nu-i lipseasca nimic, somn de amiaza in fiecare zi, mancare calda sub nas toata ziua, iar parintii sunt jigniti zilnic si injurati pt. ca stau cu el, si le mai fura si pensiile lor amarate (care de multe ori nici nu le ajung de medicamante) sa-si cumpere omul tigari si bauturi, desi are vin si acasa da probabil ca vrea fineturi.
De unde nu stii ca banii trimisi de tine sunt folositi la cumparat bauturi si tigari. Asa se obisnuisc si au impresia ca li se cuvine, daca nu mai primesc incep la "sentimente", ca vezi doamne copii stau in frig, sau nu are cu ce sa-i imbrace. Atata vreme cat ei beau inseamna ca bani au.
Nu ii mai lasa sa te manevreze cum vor ei, si tu ai nevoie de bani. Trimite-i la munca, asa cum traiesc multe familii tinere in Ro. si ei ar putea "daca" vor.
Da sigur ca vei putea sa-i faci pomana mamei tale si acolo. Mergi si vorbeste cu un preot roman si el iti va spune cum si ce sa faci. Daca tatal tau tot face scandal si la pomana in Ro. numai pomana nu o mai fi dupa aceea, decat cu scandal si vorbe aiurea mai bine vezi-ti de treaba. Rugaciunile si pomenile sunt primite oriunde.
Mai bine strange-ti banii si cheam-o pe sora in Anglia la vara si tine-o langa tine, cred ca mama ta ar aprecia mai mult asta.
Loma
A_Iulia spune:
Indiferent ca le tai tu sau nu fratilor tai alocatia de bani, eu cred ca ultimul lucru pe care vor renunta sa si-l cumpere e bautura. Vor prefera sa nu manance dar sa bea. Eu nu cred ca se va schimba nimic daca tu nu le trimiti bani, cel putin nimic pozitiv pentru copiii lor.
In privinta surorii tale, la 18 ani e si varsta de vina, dar toate explicatiile se bazeaza pe ideea ca e abuzata si acesta e motivul ca ea a acceptat sa se intoarca inapoi cu el. Ok, copilaria ei n-a fost una dintre cele mai fericite, dar a avut o sansa acum sa schimbe ceva - si i-a dat cu piciorul.
Asa ca, Aniela, nu te mai invinovati prea tare. Fiecare isi traieste viata pe care o alege, si daca sora ta a ales sa se duca cu el inapoi, pai e decizia ei.
Porumbita spune:
cred ca ar fi timpul sa incetezi sa mai ai grija de tot familionul tau, inclusiv de sorata (cand si dc o sa vrea o sa fii prezenta, pana atunci ai incercat, nu a mers, asta e) si sa iti mai traiesti si viata ta...
pacat ca iti mananci tineretea asa...
in locul tau nu as reveni anual in Ro sub nici o forma.. pomana pt mama ta poti face si acolo; poti trimite bani in cont la o manastire si sa se faca slujbe pt ea etc
cu banii pompati in familia din Ro as pleca in vacanta...
as face ceva pt sufletul meu... inclusiv as schimba terapeutul (dupu un an de terapie ar cam fi cazul sa fi inteles deja ca nu tu esti responsabila pt vietile lor, ca ai si tu propria viata de trait)...
nu mai fii vaca lor de muls...
stiu ca probail nu vei face asta... dar efectiv eu asa as proceda... as incerca intai sa ma protejez pe mine.. fratii si taticatu oricum nu merita...
sora ta nu e inca in stare sa se desprinda... poate o sa fie la un moment dat.. si atunci as da o mana de ajutor.. pana atunci insa mi-as vede de viata mea
aniela23 spune:
Vreau sa va multumesc din suflet pt mesajele voastre, de multe ori cand postam un subiect primeam raspunsuri pro si contra, dar de data asta vad ca ganditi cu toate la unison,iar asta a schimbat ceva in sufletul meu si m-a facut totusi sa-mi dau seama ca ceva in gandirea mea era ''bolnav''. Bine-nteles ca terapeutul meu a incercat un an de zile sa ma faca sa nu ma mai simt atat de datoare fata de fam mea, dar ''old habits die hard''(obiceiurile vechi mor cu greu). Oricum, anul trecut eram si mai rau, asa ca schimbarea exista, desi se desfasoara cu pasi de melc. Dupa ce sora mea a plecat in Romania am spus GATA, indiferent cat de bolnava psihic este ea de vrea sa fie in situatia asta eu nu-mi permit sa ajung la fel de bolnava, trebuie sa am grija de mine. Mi-am propus sa o las pe ea sa hotarasca cand i se umple paharul, sa fiu pregatita sa o ajut cand o sa aiba nevoie, dar nu sa ma mai strezes ca apucata pt viata ei.Mi-am zis ca stiu ca ea e copila, dar nici eu nu ma consider foarte matura psihic, asa ca efortul trebuie sa vina din partea la amandoua, nu pot duce eu toata crucea.
Si a urmat o perioada cat de cat linistita pt sufletul meu, ocupata cu scoala, serviciul si casa nici nu stiu cand a trecut o luna.(bine-nteles ca au mai existat mici suparari din cauza lui nea caisa si a gurii lui spurcate - din cate am inteles i-a zis cumnatei mele ca as fi zis eu sa nu-si mai bage nasul in pregatirile de pomana a mamei mele, pt ca ea nu face parte din familia mea + alte rautati!!! Noroc ca cumnata-mea stie si ea ca el este nitzel psihopat, si nu l-a crezut).
Dimineata de 11 martie....o zi ca oricare alta. Merg spre serviciu in timp ce-mi repet in minte programul de sapt asta in care trebuie sa scriu un raport pt scoala, sa ma pregatesc pt examenul de sapt viitoate, sa lucrez toata ziua de sambata,sa ma duc la dentist, sa calc un munte de haine si sa-mi fac si timp pt a-mi dragali barbatul.Cand o sa am timp sa le fac pe toate?? Pe la ora 9 primesc un mesaj de la un telefon cu nr de Romania: '' sunt C (sora mea), suna urgent!'' Instantaneu am crezut ca este unul din planurile nebunului, ca o pune sa se prefaca ca e singura ca sa auda ce zic eu despre el. Am sunat linistita....si tot viitorul meu si-al ei s-a schimbat intr-o secunda.
C mi-a zis ca a plecat de la nebun in dimineata aia, in loc sa se duca la scoala s-a prefacut bolnava, el a plecat la Bacau, iar cand nevasta-sa a iesit si ea din casa sora-mea si-a cautat actele, le-a luat, a luat 1 milion de lei pe care i-a gasit in casa si a tulit-o. Cand am sunat-o era intr-o scara de bloc, statea ascunsa, plangea ca apucata de nici n-am inteles ce zicea. Au fost 2 ore foarte stresante, cred ca mi-a crescut par alb. Pe tata nu-l puteam trimite dupa ea ca nu am deloc incredere in el, mai ales cand mi-a zis sora-mea ca tata i-a zis lui nea caisa ca planul meu maretz a fost sa o opresc pe sora-mea in Anglia. Nu cunosc pe nimeni altcineva in orasul in care este sora-mea.Vara-mea sta cam la 150 km distanta dar era si ea la munca.I-am zis lui C sa plece cu trenul pana la vara-mea, dar ii era teama ca o cauta nebunul prin gara. Sa plece cu taxiul nu putea pt ca nu avea destui bani. Solutia a fost sa plece cu taxiul pana in orasul apropiat, sa ia tren catre vara-mea de acolo, iar apoi sa o duca vara-mea la aeroport sa o aduca in Anglia. Nebunul o va cauta, cu siguranta, peste tot, dar sper ca de data asta vom reusi.
Am o inima cat un purice. Ultima oara cand am sunat-o era in taxi, o sun din nou sa vad unde este acum.
Tine-ti-ne pumnii!
szivarvany spune:
Aniela, suntem aici, tinem pumnii stransi-stransi sa ajunga bine surioara ta la tine
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
cassina spune:
Uneori rezolvarile vin cand te astepti mai putin....
Ma bucur ca sora ta a vut curaj sa plece din casa aceia,sa speram ca va ajunge cu bine la vara ta si pe urma vei vede ce este de facut.
Iti urez mult noroc si ai grija de tine ca se pare ca tu esti cea mai responsabila si cea care se consuma cel mai mult.
Sa auzim numai de bine,iar ptr tine...
Deianira spune:
Aniela, daca nu vrei sa zici ce oras este, nu ai pe cineva pe forum din acel oras care sa o poata ajuta?