scaun de masina, pana cand?

scaun de masina, pana cand? | Autor: Tisina

Link direct la acest mesaj

Nu mai cunosc legislatia din Romania, asa ca apelez la voi: pana la ce varsta a copilului e obligatoriu scaunul de masina?
Multumesc!

off-topic, pentru moderatori: daca nu am plasat bine topicul meu, va rog sa il mutati unde credeti ca se potriveste. Multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

"ARTICOLUL 97
1 - copii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta in dispozitive de retinere omologate.
2 -coducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Multumesc, Daria!
Ideea e ca in primavara (cam cand ne intoarcem in Romania), fiica-mea implineste 3 ani, si nu stiu daca sa mai ma car sau nu cu scaunul de masina, sau sa ii iau direct un "inaltaror". Centuri normal ca vor purta, insa ma gandeam sa nu am probleme ca nu are scaunelul. Cat despre mersul in fata... nici nu se pune problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Filip are 3 ani si 7 luni si inca merge in scaun. Inaltatorul ii este prea mare, centura i-ar veni imediat sub gat. Sfatul meu este sa imprumuti un scaun de la cineva din tara.

Creatiile mele

Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

alexa are 3 ani jumate, si aprox. 15 kg. tocmai trecut la "scaun de copil mare" (graco junior basic), care se transforma in inaltator. asta doar peste cativa ani.

andreea, pentru inaltator, impreuna cu scaunul am primis si o... curea, nu stiu cum sa o descriu, care se prinde in partea din spate a inaltatorului, iar la capatul liber are o "gaica" prin care se baga centura, tocmai ca sa nu vina peste gatul/capul copilului daca e mai mic de statura... vezi daca nu ai asa ceva si tu la scaun.

mami de brotac rocker

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Ba da am si eu, dar nu m-am gandit sa-l prind asa. SI noi tot asa avem scaun care se transforma in inaltator. Dar spatarul are in partea de sus in lateral un spatiu prin care pot sa trec centura ca sa nu-l deranjeze la gat si o mai trec pe sub cotiere. E dificil de explicat nu stiu daca se intelege ceva. Oricum m-as fi lipsit de ceva vreme. Avem prieteni de aceeasi varsta care nu mai folosesc scaun de mult. Am cronometrat: pana leg copiii fedeles in scaune dureaza 10 minute. E naspa cand te grabesti Nu mai zic ca eu ies sifonata din operatiune, indiferent cat de frig e afara eu sunt traspirata toata. Cred totusi ca din vara fac o incercare cu inaltatorul doar.

Creatiile mele

Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

deci intelegi cat de mult m'am bucurat cand am scapat de scaunul vechi, cu centuri proprii... mai ales acu, cu geaca groasa, era ingrozitor pana ii prindeam centurile...
acu, cu scaunul "de titza male", o asez doar in scaun (si asta numai cand e plina de noroi pe ghete, ca in rest se aseaza singura), o rog sa imi dea centura, si eu doar o prind in ... chestia aia. ea'i mandra ca ma ajuta, io's in extaz ca nu mai transpir pana o leg...
(oricum musai sa o leg, ca altfel refuza ea. imi zice ca'i "paliculos" fara centura )

pupici piticutilor.

mami de brotac rocker

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Exemplific io: in scaun se vede chestia pt tras centura sa nu sugrume copilu`
Noi sper sa folosim scaunul mult si bine Cand nu mai am unde ridica spatarul, ramane inaltator.

(hehehe, m-am regasit in povestile cu tras centuri pana eram leoarca )

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

Asta vara la intrarea in Ungaria ,am primit amenda 80 de euro pentru ca n-aveam scaun de masina pentru fetita mea de 6 ani.
Deci,desi stau toata ziua pe forum,uite ca treaba asta mi-a scapat,ungurii n-au vrut sa ne lase sa iesim sa ne cumparam din tara un scaun,pt ca aveau ei la 170 euro.Asa ca de intors din drum n-aveam cum si nici nu ne venea,am platit cand ne-am intors din Italia, la un oficiu postal,si am facut rost si de un scaun pe care fata mea a stat destul de confortabil.
Culmea ,legea cica e valabila in toata UE ,dar aici nimeni nu m-a intrebat niciodata cat e ceasul,in privinta asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Pai scaunele sunt concepute pentru copii de pina la 12 ani. De ce sa nu le poarte, atit timp cat stau bine in ele si in siguranta?
Din pacate, am vazut multi parinti inconstienti care isi lasa copiii liberi pe bancheta din spate si aia se misca in toate felurile, ba stau si in picioare intre scaunele din fata ccumva...va dati seama ce pericol la o frinare mai serioasa sau daca unul tamponeaza masina?
Doamne fereste!

P.S. Tin minte, cand aveam vreo 5-6 ani, veneam pe sosea cu ai mei, taica-miu nu mergea cu mai mult de 90 km/h (maaaxim, pe vremea aceea) ca nu e vitezoman deloc si nici masina nu-l ajuta, eu dormeam pe bancheta din spate fara centuri ca deh, eram intinsa si nu mergea sa le puna, si a aparut o vaca pe sosea (vaca, vaca ), tata a frinat destu lde brusc si eu m-am trezit din somn pe jos in spatele scaunelor din fata si nu stiam ce s-a intamplat cu mine

Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)

"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"

Hai la plimbare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

Citat:
citat din mesajul lui cici

Asta vara la intrarea in Ungaria ,am primit amenda 80 de euro pentru ca n-aveam scaun de masina pentru fetita mea de 6 ani.
Deci,desi stau toata ziua pe forum,uite ca treaba asta mi-a scapat,ungurii n-au vrut sa ne lase sa iesim sa ne cumparam din tara un scaun,pt ca aveau ei la 170 euro.Asa ca de intors din drum n-aveam cum si nici nu ne venea,am platit cand ne-am intors din Italia, la un oficiu postal,si am facut rost si de un scaun pe care fata mea a stat destul de confortabil.
Culmea ,legea cica e valabila in toata UE ,dar aici nimeni nu m-a intrebat niciodata cat e ceasul,in privinta asta.

casuta cu pitici

Imi pare rau ca ai platit amenda. Noi locuim f.aproape de granita cu Ungaria si stiam ca e obligatoriu. In vara am fost la Budapesta, iar fiul meu a stat in inaltator, are aproape 8 ani.
Avem niste prieteni in Viena, ei ne-au spus ca e obligatoriu pana la 13 ani, deja fiul meu comenteaza ca nu mai incape in el, nu stie cum sa scape

danat, citind postarea ta mi-am amintit vacantele facute cu ai mei inainte de 89 cu rulota prin Europa. Eu mai dormeam in rulota sau pe bancheta din spate si ma trezeam pe jos, cata minte pe noi de scaun de masina, cred ca nu stiam ce-i ala.

Mergi la inceput