Topic ingrijirea copilului - CIC - (3)

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns otiliarusu spune:

Am cautat in lege si am gasit


Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului
ART.4 - (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor îndreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, în ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat încredintarea în vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(2) De drepturile prevazute la alin.(1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.

(3) În calculul celor 12 luni prevazute la alin.(1) se includ si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe din situatiile prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta considerate, în întelesul ordonantei de urgenta, luna întreaga.

(4) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta, cu exceptia lit.a), daca persoana s-a aflat în una sau mai multe din urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) au beneficiat de concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente în afara muncii;

c) au beneficiat de concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea îmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;

d) au beneficiat de concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;


Ceea ce am inteles eu e ca se iau in considerare si fractiunile de luna, chiar mai mici de 15 zile daca esti in concediu de maternitate de exemplu la momentul nasteriii....e corect?

Eu am nascut in 9 ianuarie, am avut concediu de odihna pana in 13 ianuarie, apoi am intrat in concediu de maternitate, care mi se termina in 18 mai. Mi se va lua in calcul luna ianuarie...toata sau fractiune de cate zile sau deloc???
Acum adun actele pentru dosarul de CIC.

Va multumesc mult pentru raspunsuri!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_iulia spune:

va rog, lamuriti-ma si pe mine.
Am auzit la pro-tv ca cele care primi 85% din salariu nu mai primim si cei 200 lei ptr copil.
De ce?
Unde scrie?
Eu am tot citit pe site-uri si am inteles ca suma de 85% din salariu (pana la max 4000 lei) reprezinta indemnizatia ptr mama ori cei 200 lei sunt alocatia de crestere.
Daca ptr mamele cu venituri mici se dau separat sumele alocatie copil+ indemnizatie crestere copil De ce dispare alocatia copilului daca optam ptr indemnizatie de 85%?
Sau ministrul muncii nu e in cunostinta de cauza.
Am depus dosarul acum aproximativ 45 zile. Am sunat la Directia Muncii si cand am rugat sa imi spuna pe ce suma sa contez atunci can vor veni banii, mi s-a spus suma calculata 85% * 2 luni dar si cei 200 * 2 luni, ptr ca cica urmeaza ca luna asta sa primesc banii>
Sunt bulversata total.
Explicati-mi va rog!
Aoleu scuzati... am sarit de pagina 24 din greseala si am vazut ca sunt mai multe fete consternate de declaratiile ministrului.
Ce este de facut in situatia in care astia vad virgula cum vor ei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy29 spune:

Buna!


Aceeasi intrebare legata de alocatia de 200 Ron am pus si eu pe forum acum ceva timp,si fetele mai documentate(ca eu n-am rabdare sa citesc legile)mi-au raspuns ca aceasta reprezinta alocatia copilului,pe cand cei 85% reprezinta un fel de "salariu"al mamei,asa ca normal este sa primim si alocatia.
Cred ca ministrul nu prea e informat,mi s-a parut ca nu e foarte ferm in ceea ce sustine.


o zi frumoasa!

Roxana si Maria(25.04.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

Si eu sunt la fel de trista ca si voi!
Sa se modifice legea alocatiei? Ar fi o solutie sa adauge un articol in care sa se specifice ca nu pot beneficia de 200 ron daca ai optat pt 85%. Sunt in stare!

La stiri dadeau un citat al unei mamici care mentiona ca 85% pt ea reprezinta 2300 RON!!!! Cred ca sunteti de acord cu mine ca nu toata lumea se incadreaza la 1000, 2000, 3000 RON. Sunt multe persoane care se incadreaza in jur de 1000 si acei 200 sunt o diferenta considerabila.

Urat din partea ministerului!!!

Cri mami de Ale ( 2003) & +24 sapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen76 spune:

mamici,
in sfarsit m-am linistit. in acest moment l-am vazut pe realitatea pe ilustrul ministru al muncii declarand ca a fost o neintelegere, ca nu are nici o legatura indemnizatia mamicii de 85% cu alocatia copilului si ......ca se acorda ambele in paralel(cum era si normal).
dar exprimarea lui dezastruasa si ambigua ne-a facut sa intelegem acest lucru.nici macar scuze nu si-a cerut.....
bine ca macar s-a lamurit problema ca eram plina de nervi...
pupici la pitici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otiliarusu spune:

Va rog, ma ajutati si pe mine cu un raspuns?

Multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

otilia, prin concediu de maternitate, luat incepand cu data de 14 ianuarie, te referi la concediul de lauzie? Din acesta, sunt obligatorii 42 de zile.

Banii pentru cresterea copilului (indemnizatia de crestere a copilului) - se acorda din data suspendarii contractului de munca. Adica din data care apare pe decizia emisa de ITM.

Daria Nandini

http://b1.lilypie.com/KfqTp2.png

Am adus pe lume o minune!


Lucrusoare de daruit





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

Daca am un venit suplimentar doar pe cateva luni in afara de functia de baza, se va lua in calculul indemnizatiei? orice venit trebuie s afie pe 12 luni anterioare nasterii copilului?

Poate fi o solutie de majorare a indemnizatiei sa platim 3-4 luni contributia pentru a se mari indemnizatia???


Cri mami de Ale ( 2003) & +24 sapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otiliarusu spune:

Imi dau seama ca intrebarea mea nu era clara....reformulez

Art. 4. - (1) Concediul #351;i indemniza#355;ia lunar#259; pentru cre#351;terea copilului, prev#259;zute de ordonan#355;a de urgen#355;#259;, se acord#259; persoanelor îndrept#259;#355;ite, dac#259; acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare, denumit#259; în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei na#351;terii copilului sau, dup#259; caz, de la data la care s-a realizat încredin#355;area în vederea adop#355;iei, s-a aprobat adop#355;ia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(2) De drepturile prev#259;zute la alin. (1) beneficiaz#259; #351;i persoanele care realizeaz#259; venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.

(3) În calculul celor 12 luni prev#259;zute la alin. (1) se includ #351;i frac#355;iunile de lun#259; în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum #351;i cele în care solicitan#355;ii s-au aflat în una sau mai multe dintre situa#355;iile prev#259;zute la art. 1 alin. (2) din ordonan#355;a de urgen#355;#259;, considerate, în în#355;elesul ordonan#355;ei de urgen#355;#259;, lun#259; întreag#259;.

(4) Prin frac#355;iune de lun#259; se în#355;elege efectuarea a cel pu#355;in jum#259;tate din zilele lucr#259;toare din acea lun#259; în care persoana îndrept#259;#355;it#259; a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situa#355;iile prev#259;zute la alin. (7).

(5) Prin excep#355;ie, se accept#259; ca o singur#259; dat#259; frac#355;iunea de lun#259; s#259; fie constituit#259; dintr-un num#259;r mai mic de zile lucr#259;toare decât cel prev#259;zut la alin. (4).


Ceea ce am inteles eu din acestea e ca in ce priveste veniturile profesionale nete care intervin la calcularea celor 85% se iau in considerare si fractiunile de luna(in cazul meu si luna ianuarie 2009), chiar mai mici de 15 zile, in cazul meu 1 pana in 12 ianuarie....e corect?

Eu am nascut in 9 ianuarie, am avut concediu de odihna pana in 12 ianuarie, apoi in 13 ianuarie am intrat in concediu de maternitate luind toate cele 126 zile, care mi se vor termina in 18 mai. Mi se va lua in calcul pentru cei 85% pt CIC si luna ianuarie 2009...toata sau fractiune de cate zile sau deloc???Acum adun actele pentru dosarul de CIC.

Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami2003 spune:

Otiliarusu - Eu am inteles ca trebuie sa ai venituri impozabile pana la data nasterii, in cazul tau ian. La calculul indemnizatiei se va lua in considerare venitul din luna decembrie pentru luna ianuarie. Vezi art 19 indice 1 alin (4) din normele metodologice.
Crixia - la calculul indemnizatiei se iau in considerare veniturile impozabile. De la fiecare sursa vei aduce cate o adeverinta de venituri si ti le vor cumula. Veniturile pot fi din diverse surse, dar sa acopere toate cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sau sa ai perioade asimilate stagiului de cotizare. Nu inteleg la ce fel de contributii suplimentare te referi. Daca te referi la acel contract care se facea cu casa de pensii, nu are nicio relevanta, pt ca acesta nu arata o sursa de venituri impozabile.

Mergi la inceput