despre tragedii, cauze si naivitate
Raspunsuri - Pagina 6
olympia spune:
Denizel, te lamuresc eu!
Sunt scumpe chimicalele, intr-adevar, dar cea mai scumpa e APA, pe seceta asta! Daca nu tratezi, nu culegi si ai cheltuit si ai muncit degeaba! Se poate sa faci tratamentele corect si tot sa apara boala.
De-aia pe plicuri zice ca se repeta tratamentul la nevoie
Taranii despre care se discuta, se pare insa ca au stoc de substante de pe vremea lui Ceasca. Asta imi aminteste de un articol al lui Mircea Toma in Catavencu, in care povestea despre un depozit urias de chimicale ramas de izbeliste si care a cauzat inmultirea fantastica a tumorilor canceroase in randul po****tiei din zona respectiva. Cred ca era undeva pe langa Turda. Articolul nu pomenea de furat, ci de raspandirea substantei in apa freatica, si in aer...
denizel spune:
Olympia, multumesc peentru raspuns .
Numai ca...tot nelamurita am ramas .
De ce producatorii prefera sa plateasca de 200 de ori mai mult pe ingrasaminte/pesticide/alte tratamente, cand ar putea sa plateasca de 200 de ori mai putin, cu acelesai rezultate?
olympia spune:
Sirimie nu vreau s-o lungim ca ajungem la "gradinarul vesel" unde am postat anul trecut toata odiseea gradinaritului meu. Am folosit ingrasamant natural, prafuri pt gandaci de Colorado n-am folosit ca nu-s bio si nici gandaci n-am avut! Am folosit si alte solutii naturiste cum ar fi "maceratul de urzici". Despre prafuri citeste ce a scris mai inainte Victoria...
olympia spune:
Nu folosesc de 200 de ori mai mult decat trebuie, dar SIGUR folosesc mai mult decat trebuie! Ca si cu clorul la curatenie, ajunge apa calda si detergentul, da hai sa fie CURAT!
Cineva zicea ca ei cultiva separat pentru familie. La partea aia de gradina sigur muncesc mai mult!
qsar spune:
Olympia,
Inca ceva: Poti preveni atacul coropisnitelor la rasaduri punand in gropita cand replantezi putina cenusa de lemn. Macar de un tratament scapi.
sirimie,
Balegarul si compostul ajuta intr-o oarecare masura la fertilizarea suprafetelor. Da' de unde il iei? Ca si asta e o problema. Si cu ce utilaje il imprastii pe zeci de hectare? Iar daca solul a fost saracit prin supra exploatare, crede-ma, nu-i suficient. Si-apoi, ce te faci cu daunatorii?
olympia spune:
Nici cu doamnele coropisnite n-am avut probleme, merci mult de sfat. Bolile sunt problema, cele produse de mucegaiuri, bacterii, virusi...ca la om . Tratamentele pot fi preventive (le putem asimila cu dezinfectarea periodica)_si de actiune, atunci cand apare boala. Eu pe primele nu le-am facut ca voiam bio, iar pe celelalte le-am facut cu inima stransa si cu rezultate pe masura. A! Bio, eu stiu ca inseamna mult mai mult decat fara chimicale, trebuie sa fie si zona nepoluata si pamantul refacut dupa anterioarele lucrari cu chimicale, treaba grea!
ellej spune:
Eu sunt cea mai pafarista la subiectul asta, dar zic si eu ce spun ai mei: taranii (cei de pe langa Bucuresti) cel mai mult "indoapa" legumele cu hormoni de crestere. Si intr-adevar au stocuri de DDT, pe care il folosesc fara discernamant.
Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)
qsar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Ma lamureste si pe mine cineva? Prafurile si solutiile astea de le toarna taranii pe camp cu galeata sunt ataaat de ieftine? Adica, daca sunt eficiente in doze de 200 de ori mai mici, sa faca oare parte agricultorii din categoria de oameni care arunca banii aiurea din cauza ca le e lene sa faca o dilutie corecta in urma carora sa le si ramana bani in buzunar? Din cultivatul rosiilor se castiga enorm? Atat de enorm incat sa nu le pese producatorilor ca ingrasamintele/pesticidele ii costa de 200 de ori mai mult decat ar trebui? Eu sunt din aia care rascolesc piata si supermarketu' dupa bio-uri, da' nu pot sa nu ma intreb daca aruncatul asta cu galeata al azotatilor pe camp nu este tot o isterie declansata de media. Si oare jdemiile de articole si clipulete "doveditoare" de pe net n-or fi si astea din categoria Cip-ul si sfarsitul lumii? |
Stai ca te lamuresc. Este mai multe cauze. Sigur, chestia cu dilutia, a fost un exemplu dat la intamplare. Nu de 200 de ori, clar... dar oricum mult mai mult decat este cazul. Substantele sunt scumpe-al naibii, dar si lacomia e mare... omu' da cu nadejde, sa fie! Scria cineva acum cateva pagini (scuze, nu caut acum in urma) ca "afara" se fac 15-20 de tratamente si ca se folosesc zeci de substante diferite. Adevarat, la noi se fac mai putine; 2-3 maxim. Iar substantele folosite sunt, de-asemeni, mult mai putin diversivicate. Dar din belsug. Una dintre probleme este, de exemplu, mecanizarea. In lipsa mecanizarii este imposibil sa faci tz. tratamente cu dozaj mic. Si-atunci romanul inventiv si autodidact, face una da' "buna". Care-i problema? Am dat mai devreme exemplul cu gazele de esapament. Administrand dozaje mici si in timp, macar o parte dintre reziduuri sunt eliminate. Dar daca dai toata cantitatea care ar fi trebuit portionata odata, plus o supradoza "ca sa fii sigur", (eventual cand sunt plantele in rod sau chiar in parg - adica foarte aproape de momentul recoltarii) chimicale raman in planta in concentratie foarte mare.
Ortansa spune:
eu stiu de la consoarta,ca nu se poate "da" cu chimicale cu nemiluita,pt. ca risti foarte tare sa "arzi" tot,nici nu se amesteca chimicalele intre ele fara o pauza prealabila, si nici nu se dau oricand.chestia nashpa e ca se da cu ceva(nu stiu ce) si dupa ce rodesc-dar obligatoriu culesul se face la 2-3 zile dupa tratamentul respectiv,nu imediat dupa.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=4" target="_blank">An apple a day,www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=34" target="_blank">Prima comuniune,
Mere verzi
www.flickr.com/photos/24759233@N04/sets/72157607879622477/show/with/2926721528/" target="_blank">Atelier dulce
I've gt DC under my skin
qsar spune:
Uite d-aia se fac 5 ani de scoala la Agronomie sau Horticultura...