Plasament - unde gasesti bebelusii?
Am citit aproape toate subiectele si mesajele de pe forum. Nu m-am lamurit unde as putea sa caut un bebelus in caz ca doresc sa il iau in plasament? DGP-ul din sectorul meu mi-a prezentat toate riscurile plasamentului dar nici nu par sa fie optimisti in ceea ce priveste dorinta mea - un baietel sub un an - un an si jumatate. Sint foarte aproape de a primi atestatul de adoptator si nu stiu daca dupa aceea mai pot lua un copil in plasament. Nu am inteles bine nici daca pot cauta copii in afara sectorului/orasului de resedinta. As putea face o mutatie in alt oras daca este necesar. Multe mame spun ca si-au cautat/gasit copiii dar nu spun unde sint tinuti acestia pina cind merg la maternala. Poate daca i-as vedea si m-as incredinta ca au conditii cit de cit bune, as stringe din dinti si as astepta atestatul si vizionarile cu mai multa speranta decit am acum.
Multumesc anticipat!
Raspunsuri
asi spune:
Rozica draga fara suparare dar daca tii atat sa iei un copil in plasament fa-te asistent maternal daca vrei sa adopti sa stii ca sunt copii adoptabili pana intr-un an jumate trebuie doar sa ai rabdare si insistenta la DPC-urile din toata tara daca la tine in judet nu sunt.
Succes!
Mami de Razvan si de Maria
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Rozica spune:
Doresc sa adopt un copil, nu sa imi parasesc meseria si sa devin asistent maternal. Din ce am citit pe forum reiese ca nimeni nu stie daca exista copii adoptabili, ce sex si ce virste au si multe mame sugereaza sa iti cauti singura copilul, pentru ca nu iti vine cadou. Acesta este motivul pentru care am pus aceasta intrebare. De asemeni, daca am mai multe sanse trimitind acte/cereri la mai multe DGP-uri, as vrea sa profit de acest lucru.
claudia72 spune:
Draga Rozica ,
daca doresti sa adopti un copilas poti cauti un bb si il alt judet nu numai in Bucuresti. Intr-adevar poti sa iei si in plasament un bb daca gasesti, dar exista riscuri destul de multe, dar cu speranta si cu nervii tari sa stii ca poti trece peste ele. Daca vrei un copilas intre 6 luni si 1 an si jumatate poti sa trimiti in alte judete atestatul tau cu o cerere ca doresti sa adopti si astepti.
MAMI DE BIANCA
Toate lucrurile bune se intampla celor ce asteapta.
Rozica spune:
Multumesc pentru raspuns. O sa vorbesc si cu doamnele de la DGP, sa vad ce imi sugereaza. Nu mai am 20 de ani, sa pot astepta citiva ani pina gasesc un copil. Poate se va intimpla foarte repede. Asta sper! Psihologul cam scoate untul din mine. Probabil ca asta este datoria ei. Parca dau examen la fiecare intilnire! Mi-a spus ca de abia dupa 2 ani un copil poate arata semne de boala psihica, in cazul in care are probleme. A mai auzit cineva acest lucru? Eu nu vreau sa ma gindesc la ce este mai rau. Sper, ca orice mama, ca voi avea un copil sanatos si bun.
asi spune:
Toate suntem nerabdatoare indiferent ce varsta avem.
Intr-adevar inainte de 1 an nu se poate face o evaluare psihologica a copilului poate chiar pana spre 2 ani dar un handicap grav de poate observa daca exista.Marea majoritate a copiilor din sistem au un usor retard dar asta e din cauza lipsei familiei, afectiviatii si stimularii corespunzatoare.Cand vedem un copil nu avem de unde sa stim ca e si bun si sanatos , sunt chestii relative.
Mami de Razvan si de Maria
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Rozica spune:
Am primit informatii de la asistentele de la DGP. Acum simt ca sint pe drumul drept spre a primi atestatul si a ma intilni cu copilul mult dorit. Am inteles ca pot trimite cereri de adoptie catre alte directii care trebuie sa imi raspunda in functie de copiii pe care ii au. De asemeni, pot sa iau un copil in plasament de urgenta daca situatia lui impune acest lucru. Pentru asta, exista un dosar separat, depus la un alt serviciu din cadrul aceleiasi directii. Exista riscul de a pierde copilul dar anchetele sociale ale asistentilor asigura in proportie de 90% ca acest lucru nu se va intimpla. Eu imi doresc un copil mai mic de 2 ani si pentru ca astfel voi putea beneficia de concediul de ingrijire a copilului. Vreau sa am posibilitatea sa stau cu copilul acasa cit mai mult!
diciu spune:
Rozica, iti doresc mult succes si sa iti gasesti copilasul cat mai repede.
Plasamentul de urgenta si cel simplu sunt o alta cale legala pentru a lua un bebe mic acasa si poti opta pentru ele, desigur cu riscurile de rigoare, pe care presupun ca le stii.
Poti lua un bebe in plasament de urgenta si din alt sector decat unde locuiesti iar cu si fara atestat e relativ in functie de DPC-ul respectiv, sau de orasul respectiv. Nu scrie insa in nici o lege ca nu poti lua un copil in plasament daca ai atestat. Dimpotriva, in legea 272 spune asa:
"Art. 58
(1) Plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, avand caracter temporar, care poate fi dispusa, in conditiile prezentei legi, dupa caz, la:
a) o persoana sau familie;
b) un asistent maternal;
c) un serviciu de tip rezidential, prevazut la art. 110 alin. (2) si licentiat in conditiile legii.
(2) Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament. " Adica exact ceea ce garanteaza atestatul.
Copilul dupa ce este abandonat ramane o vreme in maternitate sau ajunge la un spital si apoi, pentru ca trebuie sa i se gaseasca cat mai repede o forma de protectie, merge in asistenta maternala deobicei. Odata ajuns in asistenta maternala, il poti lua doar dupa ce devine adoptabil.
Plasamentul de urgenta se poate cere doar pentru un copil care nu are o forma de protectie, deci este lesne de inteles unde se afla acesti copii fara o forma de protectie. Plasamentul simplu, urmeaza plasamentului de urgenta (este o masura temporara) ca o continuare a acestuia si are o termen nelimitat pana copilul devine adoptabil si poate fi cerut spre adoptie.
Sper ca te-am mai lamurit putin. Stiu prin ce treci...
Rozica spune:
Multumesc pentru lamuriri. Cred ca voi astepta sa imi iau atestatul. Nu mai dureaza mult. Intre timp, dau sfoara in tara, poate aflu despre un copilas. Pentru inceput voi incerca varianta plasamentului simplu, adica de la asistenta maternala pentru ca e mai bine sa ai niste informatii depre copil iar asistentele mi-au spus ca imi vor prezenta copii care au sanse foarte mari de a deveni adoptabili. Voi vedea pe parcurs.
Am incredere in Dumnezeu!