mama dupa nastere
Buna,
am nascut acum 6 saptamani, trebuie sa merg sa-mi citeasca preotul ceva special pt a putea intra in biserica?
Inca ceva, nasii nostri nu pot veni in tara pentru botez decat atunci cand puiul va avea 7 luni; intre timp ar putea preotul sa-i citeasca ceva si bebeului sau tb doar sa astept?
Va multumesc,
Raspunsuri
M&M spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gologanii Buna, am nascut acum 6 saptamani, trebuie sa merg sa-mi citeasca preotul ceva special pt a putea intra in biserica? Inca ceva, nasii nostri nu pot veni in tara pentru botez decat atunci cand puiul va avea 7 luni; intre timp ar putea preotul sa-i citeasca ceva si bebeului sau tb doar sa astept? Va multumesc, sandra |
In primul rand felicitari si sa ai un bebe sanatos, cuminte si necolicos!!!
Da, trebuie sa mergi la biserica ( de fapt nu ai voie sa intri in biserica ) sa iti citeasca parintele molifta ( parca asa se zice)..
La a doua intrebare nu stiu raspunsul, dar nu vad de ce nu i-ar citi si puiului mic ceva.
Cristina, mami de Mihaita (30 iulie 2008)
ralualexandrei spune:
Cand iti face tie molifta,preotul poate citi si pt copil astfel ca pana la botez sa fie si el aparat.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
serbanica spune:
Buna.Felicitari pt bebelus sa fie sanatos si sa creasac mare.
Sa iti raspund la intrbare :
- trebuie sa te duci tu la 6 saptamini sa iti citeasaca preotul ca sa poti intra in biserica.
-pt bebe poate sa iti citeasac dar pina la botez nu are voie sa intre in biserica.
Mie mi-a citit cind am venit cu bb acasa de la spital si pt bb cica sa ii dea nume,asa se spune din batrini.La 6 saptamini am fost eu la biserica iar pe la 2 luni l-am botezat.
Sper ca te-am fost de ajutor cu raspunsurile mele.
anya spune:
La primul meu copil, mi-a citit preotul la vre-o luna-doua de la nastere - pt ca am fost la un alt botez si ne-a citit la ambele mamici deodata. Copilul a fost botezat pe la 5 luni jumate si nu i-a citit nimeni nimic inainte (si nici pana in zilele noastre). La al doilea copil mie nu mi-a citit nimeni-nimic si nici nu m-a intrebat nimeni de asa ceva iar copilul a fost botezat pe la 4 luni.
danybv spune:
citat din mesajul lui gologanii Buna, am nascut acum 6 saptamani, trebuie sa merg sa-mi citeasca preotul ceva special pt a putea intra in biserica? Inca ceva, nasii nostri nu pot veni in tara pentru botez decat atunci cand puiul va avea 7 luni; intre timp ar putea preotul sa-i citeasca ceva si bebeului sau tb doar sa astept? Va multumesc, sandra |
felicitari in primul rand pentru bebelus , sa-ti traiasca , sa va bucurati de el toata viata
Am sa incerc sa-ti raspund la intrebarile tale :
Sunt mai multe randuieli la femeia lauza ( adica cea care a nascut )
- RANDUIALA IN ZIUA A 8-A de la nasterea copilului
"Rugaciunile la femeia lauza" sunt molitve de curatire pentru mama si celelalte femei care s-au atins de ea. Cu acest prilej preotul stropeste casa cu apa sfintita si insemneaza pe prunc la frunte, la gura si la inima, binecuvantandu-l. "Rugaciunea la insemnarea pruncului" este pentru punerea numelui.
Din nefericire aceasta randuiala nu se pastreaza decat pe alocuri, mama si pruncul rezumandu-se, in cel mai fericit caz, sa vina la biserica sa i se citeasca aceasta randuiala, ceea ce este partial bine deoarece nu se stropeste casa cu apa sfintita si mama nu are voie sa intre in biserica. Pe de alta parte, mama poate fi inca slabita si acest efort ii poate dauna.
La 8 zile, i se citesc mamei de catre preot rugaciunile speciale. In cartea de slujbe numita Molitfenic, este scris ca preotul trebuie sa mearga la casa lauzei si sa citeasca aceste rugaciuni. Nu am vazut nicaieri sa se respecte aceasta randuiala. Majoritatea femeilor care au nascut fie sar peste aceasta molitfa de 8 zile, fie vin la biserica la 20 de zile dupa nastere cerand sa li se citeasca "jumatate de molitfa". Cel mai bine este sa respectam ceea ce se spune in Molitfelnic, adica la 8 zile dupa nastere, sa chemam preotul acasa pentru a ne citi respectivele rugaciuni.
- IN ZIUA A 40-A de la nasterea copilului
Pruncul e adus la biserica chiar de mama lui, care trebuie sa fie insotita si de nas, prilej cu care preotul citeste doua rugaciuni pentru curatirea mamei si trei pentru prunc, dupa care il imbisericeste, dandu-l nasului. Daca copilul nu a fost botezat pana atunci, i se poate face atunci aceasta Sfanta Taina
Iar cea de a doua problema legata de nasi :
Botezul este indicat crestineste sa se faca pana in 40 de zile de la nastere sa nu depaseasca peste 40 de zile .
In cazul vostru este mai delicat acest lucru de facut , daca se va putea ati putea pune pe cineva din familia nasului sa va boteze copilul daca nu este alegerea voastra , dar este pacat sa se tina un prunc atat timp nebotezat .
Cand iti va citi preotul aceste molifte spune-i si aceasta problema legata de nasi si vezi ce raspuns iti va da .
Eu va doresc sa alegeti cea mai buna si crestineasca decizie si increstinare placuta micutului
danybv
Mamy de Maria (11 Ianuarie 2008 ) si Andrei (21 Martie 2006)
Album poze
Spuneti NU www.valceaplus.net/2008052120/Campanii/Anti-avort/Avortul-Crima-asupra-unui-suflet-nevinovat.html" target="_blank">avorturilor
Ioanact spune:
Buna.
Sa iti traiasca bebelusul, sa fie sanatos si cuminte.
Sa iti spun cum am procedat eu:
- la 8 zile mi s-a citit cateva rugaciuni..
- iar la 40 de zile am fost la biserica cu fetita (fara nasi, nu au putut ajunge) si al fel mi s-au citit rugaciuni..pt a putea intra in biserica;
- botezul l-am facut imediat dupa 40 de zile, pt a putea intra in biserica (vroiam pana in 40 de zile, asa e crestineste).
In cazul tau..dupa parerea mea e sa nu ateptati atat (pana va face copilul 7 luni, ca sa fie botezat) ci sa cautati pe altcineva care sa il boteze.
si sanatate multa.
ALBUM
Primul de sus - 18.01.2009 , Al doilea de jos - 28.01.2009
ALINA de IOANA (11 Ianuarie 2008) + IUSTIN sau IUSTINA