Spre Dumnezeu...cu pile!
Ieri, la Cimitirul Sfanta Vineri era depus la capela fostul parlamentar Stanescu, cel care s-a sinucis. Am citit ca, pentru suferinta familiei, va fi ingropat crestineste, cu slujba.
Intreb si eu...de ce un sinucigas nu merita o slujba la capatai? Si daca nu merita, de ce unii-s mai...altfel? Si daca slujesc preotii, slujba e primita? Se pune?
Marturisesc, nu sunt foarte lamurit.
O personalitate s-a casatorit religios in postul Craciunului. Cica a obtinut aprobare.
Exista aprobari, care sa se abata de la reguli crestine?
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
Raspunsuri
Tzuni spune:
Daca o sa citesti cartea lui Georges Minois "Istoria sinuciderii" o sa vezi ca treaba cu sinucigasii carora nu li se face slujba a fost dintotdeauna, dar numai pt sinucigasii saraci. Aia care cotizau erau ingropati dupa legile crestine. Asa ca...nu are de-a face cu religia, ci cu biserica si cu lacomia ei.
Uite despre ce carte vorbesc:
http://www.humanitas.ro/georges-minois
_
Tzuni mic si drag si scump si pisicos si fericit siiii.... IN LUPTA CU KILELE
larissa_79 spune:
http://www.parohiamacin4.org/sinuciderea.htm
Rufus uite aici ceva detalii.
Sinuciderea este un pacat f mare, pacat impotriva Duhului Sfant.
Iata franturi din ideile parintelui Cleopa:
"I: Ce este deznadejdea si care sunt urmarile ei in viata omului ?
R: Deznadejdea este pierderea increderii in bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu. Ea este un pacat impotriva Duhului Sfant. Deznadejdea este a unsprezecea treapta a pacatului, dupa invatatura Sfantului Nicodim Aghioritul. Urmarile deznadejdii duc pe om la a douasprezecea treapta a pacatului, care este sinuciderea, asemenea lui Iuda.
I: De ce isi pierd unii oameni nadejdea mantuirii si ajung la sinucidere ?
R: Omul ajunge la sinucidere mai ales din cauza necredintei, a mandriei, a deznadejdii, a fricii, a razbunarii si a lipsei unui duhovnic bun.
I:Cum trebuie combatute pacatele deznadejdii si ale sinuciderii ? Ce ne invata Sfintii Parinti in aceasta privinta ? Pot fi pomeniti la sfintele slujbe asemenea oameni ?
R: Pacatul deznadejdii si gandul sinuciderii se vindeca prin rugaciunea cea staruitoare ( Iacob 5, 13; Iuda 20 ) . Orice rugaciune staruitoare este lecuirea deznadejdii si intarirea nadejdii " ( Sfantul Ioan Scararul, Cuvantul 28 ) . Iarasi, omul se intareste impotriva deznadejdii prin spovedanie si impartasirea cu Sfintele si dumnezeiestile Taine; cei sinucisi nu pot fi pomeniti la nici un fel de rugaciune, nici acasa, nici la Sfanta Biserica, afara de cazul ca au fost dementi, bolnavi grav de nervi ( Pravila Bisericeasca de Protos. Nicodim Sachelarie, pag. 291-292 )."
Se dau insa niste aprobari, asta nu inseamna ca Dumnezeu poate fi pacalit si inselat. Dogmele nu sunt asa si ele sunt incalcate destul de des.
La fel cu exceptiile prin care se fac casatorii in post. Se mai faceau in trecut cand plecau barbatii la razboi si se casatoreau ca prietenele lor de acasa sa nu cada in pacat, sau daca e omul pe moarte si vrea sa se casatoareasca iarasi se face o exceptie. Nu se face insa exceptie ca asa vrea x si y. Repet pe Bunul Dumnezeu nu il putem pacali si probabil aceste incalcari sunt spre osanda celor ce le fac. La fel cum o impartasanie luata fara binecuvantare ii este spre osanda celui impartasit si nu spre mantuire.
Acum Bunul Dumnezeu stie!
Sigur insa la Bunul Dumnezeu nu se ajunge cu pile....poate doar in perceptia noastra!
Larisa si Alexia (13 iulie 2006)
http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/
S-o ajutam pe Alexia!
danyalo spune:
Din cate stiu si eu( desi marturisesc ca nu foarte multe)nu se face slujba sinucigasilor( adica preotul ii citeste ceva si atat fara ca decedatul sa fie depus in biserica).La fel la groapa nu mai merge preotul ci e ingropat pur si simplu. De ce?Ca nu este crestinesc sa-ti iei viata!Nu cred sa fie primita orice slujba pt. sufletul unui sinucigas.Nu se pune dar preotii...sunt si ei oameni nu?
Aprobari de a face nunta se mai obtin numai ca faci doar nunta si atat...adica sa nu faci si masa cu invitati sa petreci ca-i post!De aceea nu se fac nunti caci acestea implica si dezmat pe urma! Eu asa inteleg. Da eu cunosc prieteni care nu sunt peersonalitati si care au obtinut aprobare de la Patriarhie de a se casatori in post dar doar s-au casatorit si atat...fara masa / dans.Restul nu cunosc!
Rufus spune:
Ma gandeam eu...stiti, pe mine nu ma deranjeaza daca Dumnezeu ar vrea sa-l primeasca langa El pe Stanescu; ma deranjeaza "ravna" cu care incearca unii sa-l trimita acolo; dar amaratii aia de copii care se sinucid din dragoste, de frica ca au luat o nota proasta, poate si parintii lor disperati ar vrea o slujba pentru ei...dar la ei nu merge.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
larissa_79 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Ma gandeam eu...stiti, pe mine nu ma deranjeaza daca Dumnezeu ar vrea sa-l primeasca langa El pe Stanescu; ma deranjeaza "ravna" cu care incearca unii sa-l trimita acolo; dar amaratii aia de copii care se sinucid din dragoste, de frica ca au luat o nota proasta, poate si parintii lor disperati ar vrea o slujba pentru ei...dar la ei nu merge. poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Sigur ca prin porunca trebuie sa iubim prin aproapele si un sinucigas este si el om, un suflet de langa noi. Dumnezeu in mare lui iubire de oameni sa faca cum crede el cu sufletele acestora, sa le ierte lor acest mare pacat!
Ma tem insa, ca cei ce dau astfel de aprobari nu le dau din "dragoste" si "compasiune" ci pentru ca evident primesc ceva consistent pentru asta. Mi-as dori sa ma insel.
Cu siguranta nu ii ajuta cu nimic slujba pe cei adormiti, nefiind dupa dogma. E chiar posibil sa faca mai mult rau decat bine.
Rudele in durerea lor incearca sa ii aduca si sa ii inmormanteze la fel ca si pe ceilalti oameni. Mai mult de fatada cred.
In general in Romania dupa ce adoarme un suflet se pune mai mult accent pe inmormantarea propriu zis si prea putini cunosc ce e de facut pentru sufletul care este foarte incercat dupa ce se desprinde de trup.
danyalo, nunta ortodoxa in general este fara joc. Nu numai in post e fara joc, ci in general. Ca nu prea se stie acest aspect, partea a doua!
Larisa si Alexia (13 iulie 2006)
http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/
S-o ajutam pe Alexia!
Ana68 spune:
Rufus,trebuie sa recunosc...nu fara un oarecare umor negru...ca vizionand stirea mi-am pus si eu aceeasi intrebare ca si tine:oare unii au pile la Al de Sus???!!!
Controversata treaba...si prefer sa nu comntez,ca altfel dau cu mucii-n fasole!
Cert este ca mi-a sarit titlul in ochii si eram curioasa!
Sa auzim numai de bine!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
Album pi casa
blackpanterro spune:
Rufus, nu incerca sa gasesti consistenta in religie. Fiecare interpreteaza lucrurile dupa bunul plac si daca ai bani iti poti cumpara si o bucatica de rai :))
Cat despre nunta, noi ne-am casatorit in 18 Decembrie, banuiesc era postul craciunului, dar fara dat bani, a fost in America, la o biserica catolica. Oare ei nu au post? Sa nu mai spun ca dupa a fost dezmat mare pt toti :))
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"You know your god is man-made when he hates all the same people you do."
BeLucci spune:
Citat: |
Fiecare interpreteaza lucrurile dupa bunul plac si daca ai bani iti poti cumpara si o bucatica de rai :)) |
Aberatie!
Banuiesc ca tu nu crezi asta mai ales ca esti atee..........
blackpanterro spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui BeLucci
Aberatie! Banuiesc ca tu nu crezi asta mai ales ca esti atee.......... Succesul fara Dumnezeu inseamna faliment!:) |
Aberatie e religia!! Daca crezi intr-un d-zeu poti sa o faci pt tine, in sufletul tau, nu trebuie sa te alaturi unui grup!!! Trebuie ca lumea religioasa e foarte singura daca aveti atata nevoie de altii pe langa voi!
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"You know your god is man-made when he hates all the same people you do."
BeLucci spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui blackpanterro
Aberatie e religia!! Daca crezi intr-un d-zeu poti sa o faci pt tine, in sufletul tau, nu trebuie sa te alaturi unui grup!!! Trebuie ca lumea religioasa e foarte singura daca aveti atata nevoie de altii pe langa voi! Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005) A ticket to hell has never been funnier "You know your god is man-made when he hates all the same people you do." |
OMG!! Am ajuns sa traiesc si asta! Sa fiu de acord cu tine! Da ai dreptate in ce spui. Corect. Dar tot e aberant si sa crezi ca poti cumpara o bucatica din Rai.:)
Nici eu nu sunt de acord cu religiile, sa aparti uneia. Nu religia ne mantuie.
De ce merg eu la biserica? Pt ca acolo simt prezenta lui Dumnezeu. Da, o simt si acasa cand ma rog sau cand ascult muzica. Dar acolo aud lucruri(in predici) pe care acasa nu le "aud". Da, citesc Biblia, dar acolo aud si o alta parere. Si cateodata ma incurajeaza sa stiu ca mai e cineva care a gandit/simtit ca mine, desi nu stiam unii de altii. Sunt experiente pe care le avem cu Dumnezeu, si in ciuda greutatilor din aceasta lume, suntem incurajati cand in urma rugaciunilor sunt oameni vindecati.
Trebuie sa traim unii langa altii. Nu putem fi de capul nostru. Aici nu ma refer la biserica neaparat. Mergi la scoala ...ai prieteni, aveti pasiuni comune. Si oriunde. Nu putem trai izolati fiecare cu ...el.
Isus ne-a dat exemplu de unitate. Si-a ales ucenici, nu a fost singur pe pamant. El de El.
Tu de ce te-ai casatorit? De ce ai avut "nevoie" de sotul tau?
De ce nu ai trait singura?
Asta e viata trebuie sa traim unii cu altii, unii langa altii.
Doar n-o sa ne izolam, fiecare cu insula lui...