cine ma poate ajuta?
Un an nou fericit tuturor,este prima postare pe acet an.as dori foarte tare sa ma lamuresc in legatura cu urmatoarea problema.traiesc in italia de 9 ani si am o fetita de 6 ani provenita ditr-o convietuire de 7 ani cu un cetatean it.fetita are si cetatenie romana,eu cu tatal ei nu am fost casatoriti si sintem despartiti de un an.fetita este trecuta pe pasaportul meu,am procura de la tata ptr a iesi din tara cu ea.ei nu am un raport frumos tata fiica,se vad rar cu toate ca locuim aproape si niciodata nu cere sa mearga la el,cind trebuie sa se duca plinge.este foarte atasata de mine,de romania si de rudele de acolo,de fiecare data cind ne intoarcem in it plinge.eu m-am gindit f serios si as dori sa ma intorc definitiv acasa.tatal nu ar fi niciodata de acord sa o lase sa plece cu mine.ce probleme voi intimpina in cazul in care ma va denunta?am sanse de cistig?legea de partea cui este?eu nu ma opun vizitelor,chiar as face tot posibilul ca ei sa se vada in vacante atita timp cit fetita isi doreste.in romania am o casa,aici nu si nici tatal,am familia care ma ajuta,un job se va gasi.as putea avea cistig de cauza?va rog din suflet un sfat.va multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Venit in tara, rezolvat problemele de tipul casa/slujba etc, si concomitent - actiune in instanta pentru incredintarea minorului. Atata vreme cat aveti cetatenie romana, pe acest sistem legal se va judeca. Tatal va fi citat, va veni sau nu la proces, dar pronuntarea se va da. Foarte greu de crezut ca va primi copilul, eventual doar dreptul la relatii cu el, stabilit de instanta. Nu stiu ce spune legea italiana despre denunt in cazul in care pleci. Aici trebuie sa consulti un avocat italian, sa-i arati si procura pe care o ai - si impreuna cu el sa anticipati atitudinea tatalui si eventualele consecinte. Dar, in mod clar, legea romaneasca iti este aplicabila aici, si apara interesul superior al copilului.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
alexis2002 spune:
Iti multumesc mult Marius.casa avem,cu slujba rezolvam insa cu avocatul italian e mai greu.pina acum am gasit doar neseriosi pe care nu-i prea intereseaza soarta unui cetatean strain.din ce m-am documentat as putea fi acuzata de rapire de minor iar legea s-ar putea sa ma oblige sa ii dau copilul chiar daca acesta nu locuieste cu tatal.I-am cerut chiar acordul in aceasta seara dar a spus nu.in disperarea de a obtine ceva l-am intrebat daca el considera ca fetitei ii este mai mine cu el decit cu mine si mi-a raspuns ca nu,ca nu se poate ocupa de ea cum ma ocup eu dar ca acordul nu mi-l da oricum.sper sa ma luminez intr-un fel sau altul.
marius spune:
Consultanta de la o organizatie neguvernamentala specializata in ocrotirea mamei si copilului sau de la ambasada/consulatul roman. Personal, eu as risca sa vin cu el in tara pe baza acordului de calatorie care exista, si aici as demara procedura de incredintare. Concomitent as cere ordonanata presedentiala de incredintare, si mi-e foarte greu sa cred ca vreo instanta europeana ar pronunta impotriva mea o hotarare de rapire/inapoiere a copilului.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa