un sfat...daca se poate
![](images/user_woman.png)
nu stiu daca ma poate ajuta cineva, dar poate ati mai trecut prin situatii similare....
tatal meu a murit in anul 2001. ca urmasi suntem mama, eu si sora mea. toate majore ...
eu sunt casatorita din septembrie 2002 si am plecat din rm-valcea [oras] la casa sotului [la tara]. acum..noi avem un copil de 4 ani si sunt insarcinata din nou. am discutat in familie si am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa ne mutam in rm-valcea, pt ca sunt alte coditii de crestere a unui copil.
acum revin la mostenire: in urma lui tata a ramas un apartament si niste pamanturi intr-un sat uitat de lume, pe care nu le fructifica nimeni. in acel apartament [destul de maricel...4 camere ..aprox. 100 mp] stau mama si sora mea care nu este casatorita [spun asta ca sa imi intelegeti motivele, sa nu par calica].mama mi-a tot zis sa facem actele de mostenire si sa cedez apartamentul sorei mele, pe motiv ca eu stau la casa sotului [casa pe care o are si el ca mostenire de la tata, impreuna cu mama lui]. eu nu am fost de acord. pt ca la casa sotului nu am drept fiind mostenita acum 26-27 de ani..deci inainte de casatorie...si acea parte din apartament este singura care imi da si mie un drept pe lumea asta.
acum...revin la decizia de a ne muta la oras. bani pt un apartament [unul si mai ieftin intr-o zona mai putin centrala ca sa zic asa ...] nu avem, iar daca iau din banca nu imi dau ei suma necesara mai ales ca mai am ceva datorii pe care ar tb sa le achit, si chiar daca prin absurd mi-ar da .... nu mi-as permite sa platesc ratele care ar fi f mari pt veniturile noastre. eu am propus mamei si surorii mele, sa vindem apartamentul acela in care stau doar ele doua, si sa imi dea partea mea de bani[si chiar si mai putin..cat s aimi platesc datoriile si sa pot depune un avans la banca pt un credit imobiliar], diferenta urmand sa o iau din banca, si sora sa se mute cu mama in alt apartament. in schimb, eu zis ca voi semna ca nu mai am pretentii la mostenirea ce va ramane in urma mamei, cu conditia ca mama sa stea in acel apartament pana la moarte. sora mea nu vrea. zice sa vand casa sotului. nu am cum sa o fac pt ca mama lui nu ar fi de acord nici moarta. si apoi..eu solicit doar dreptul meu ... atat. si am putea lua ceva bani pe apartament, ca este maricel, si intr-o zona f buna.deci am putea lua alte 2 apartamente...mai ales ca eu ma voi imprumuta de bani. si sora mea practic ar avea de castigat, pt ca ar ramane cu un apartament al ei, iar eu cu o datorie pe viata in banca [pt diferenta de care voi avea nevoie].
in fine..daca nu vrea....vom face oricum succesiunea. la care am inteles ca mama primeste 1/4 din proprietate si eu si sora impartim egal cealalta parte de 3/4. dupa ce se va face succesiunea si se va stabili clar care ce primeste.....ce posibilitati am eu sa imi vand partea de apartament? pp ca va tb sa o fac doar daca sunt si ele de acord...fiind toate 3 proprietare in urma succesiunii, nu? [ca doa nu o sa vand 1+1/4 camere spre exemplu...]... in ce masura pot sa solicit despagubire daca ea nici atunci nu va vrea sa vanda si va dori sa ramana in acel apartament? sau care este procedura legala ca eu sa imi obtin drepturile, si sa imi pot cumpara un alt apartament ? ma gandesc la copii in primul rand. este vorba si de ceva aspecte legate de sanatatea celui mic, si si de educatia pe care le-o pot totusi oferi intr-u oras.
va multumesc.
Raspunsuri
cmirela35 spune:
Nu sunt chiar sigura,dar din cate stiu eu,apartamentul se imparte in 2,jumatate ii revine mamei tale,iar cealalta jumatate se imparte la 3:o parte tie,una surorii,si una mamei tale.Ideal ar fi sa consulti un avocat,ceea ce stiu sigur e ca partea mamei nu o puteti imparti atata timp cat ea traieste.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
FELICITY05 spune:
Nu stiu daca mai este de actualitate situatia ta dar iti spun ca am avut si eu o situatie asemanatoare si am consultat un avocat:apartamentul se imparte intradevar in jumatate,jumate are mama si cealalta jumatate se imparte in mod egal la 3. Ideal ar fi sa ajungeti la o intelegere atata timp cat ai document pe succesiune si-ti revine de drept a 3-a parte din jumatatea apartamentului nu ti-o poate lua nimeni!!Daca sora ta nu vede avantajele ei ce treaba ai tu ..iti spun daca iti trebuie banii pentru familia ta lupta ,din pacate doar prin tribunal poti sa cer sa iesi din partaj si sunt obligate sa cumpere parte ta sau tu poti sa o instrainezi...ceea ce nu va face nimeni (sora sau mama).
Sunt de acord bine nu ramane sa le oblige cineva ,caci tare isi vede sora ta interesul ei...asa ca tu de ce sa nu-l vezi pe-al tau si-al familiei tale.
Inca ceva partea dupa tatal tau e sigur a ta ..nu fii sigura ca daca mama ta nu te sustine acum o va face mai tarziu ..asa ca daca nu iti lasa nimic (si primeste sora ta partea ei) sa nu te surprinda..e clar ca sora ta isi vede interesul din tot ce-ai povestit..Succes.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Al cui a fost apartamentul? Al ambilor partinti sau doar al tatalui? Dar pamanturile?
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa