Numele dupa casatorie
Ce parere aveti despre femeile care isi pastreaza numele de fata si dupa ce se casatoresc?
Eu de exemplu vreau neaparat sa-mi pastrez numele pt. ca nu mai are cine sa-l duca mai departe.Plus ca-mi place la nebunie.
Ei bine , vorbind vrute si nevrute cu prietenul despre luna stele si viitor eu i-am spus ca daca ne casatorim eu imi pastrez numele . De fapt ca indiferent cu cine ma casatoresc il pastrez.
Dialogul care a urmat?
El:Nu!
Eu:Da!
nu-da-nu-da-nu-da-nu-da
In cazul nostru daca ne-am casatori ar fi realmente ...ridicol sa tin si numele meu si al lui , cum se mai poarta , ca sunt de genul Turcu si Moldovean. Si Turcu suna bine , ca e mai des intalnit decat al meu
Considerati anormal sau iesit din comun patrarea numelui sau alaturarea numelor celor 2 parteneri?
Si in caz ca "apare" si un copil , ce nume de familie va lua?
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Raspunsuri
ligia13 spune:
Si pe mine ba batea gandul cand eram tanara ...., apoi m-am razgandit!
De ce...nu mi s-a mai parut asha de important!
Apoi venea intrebarea: Si in caz ca "apare" si un copil , ce nume de familie va lua?
Ca ok, poate gaseam omul care sa accepte sa imi pastrez numele, dar care sa accepte sa poarte si copilul numele meu...deci al meu sa fie "dus mai departe" si al lui nu... nu cred ca gaseam!
Asha ca am facut ca "gloata"...mi-am schimbat numele, toata lumea e fericita... si eu...acum sunt mandra de numele meu la fel cum eram mandra de anteriorul.
S-a creat asha o "traditie" si am observat ca majoritatea barbatilor considera o jignire sa nu-i accepti numele!
Eu si Raducu (22.04.2005)
mirela.d spune:
Eu nu am inteles niciodata cum e chestia asta cu dusul numelui mai departe. Ce conteaza daca nu va mai exista in neamul tau cineva cu numele tau de familie? De ce este atat de important?
Pe mine nu m-a interesat sa-mi pastrez numele de familie.
In ceea ce priveste copilul, exista niste reguli referitoare la numele acestuia. Reproduc art. 62 din Codul Familiei:
"Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotari, ascultand pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite".
monicutza_bb spune:
Aici in Canada femeia isi pastreaza numele de fata dupa casatorie din motive pur financiare si birocratice. Nici dupa casatorie si nici dupa divort (poate ca aici divorteaza lumea mai des) nu trebuie sa isi schimbe zeci si zeci de acte, carduri, conturi la banci, etc. Ba chiar, ca sa descurajeze adoptarea numelui de familie al sotului s-a pus o taxa destul de mare (imi zicea prietena mea care tocmai a divortat ca ar fi costat-o 400 sau 600 $, nu mai tin minte exact cat si ca bine ca nu a facut-o ca platea banii degeaba ).
Eu sunt mandra ca port numele sotului, cu toate ca pe asigurarea de sanatate si numarul social nu am avut incotro (si nici pe certificatul de cetatenie nu voi avea de ales). Nu m-am gandit ca sunt singurul copil, fata la parinti si ca nu duc numele mai departe... nu imi pare asa imoortant si de asta nu am tinut de el. Dar daca pentru tine este asa important, mentioneaza-i asta prietenului.
Aaa... si inca ceva: aici copii iau automat numele de familie al sotului, chiar daca mama nu are acelasi nume de familie. Sa vezi ce ciudat este sa iti zica cineva "Doamna X, sunteti mama lui Alex Y?"
Monica, mami fericita de papusica Aylin Nicole (27 iulie 2007) si nazdravan de Alex (18 iunie 2006)
Pozici Aylin
Pozici Alexutu
"Happiness is nothing more than good health and a bad memory" - Albert Schweitzer
rall spune:
XIO, noi avem cam aceeasi varsta + amandoua o relatie de 7-8 ani. In plus, am avut si eu aceeasi dilema si conversatie cu prietenul meu.
La un rezultat nu am ajuns, pur si simplu a ramas in aer iar eu am speranta ca pana m-oi marita o sa imi vina si ideea salvatoare
mirela.d spune:
Si pentru a preintampina intrebarile referitoare la copiii care nu rezulta din casatorie, reproduc si art. 63 si 64 din Codul familiei:
"Art. 63. - Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecstoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie.
Art. 64. - Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2."
daraban spune:
Eu am luat numele sotului dupa casatorie si se potriveste bine cu prenumele mele.
dar...aici in Italia,majoritatea femeilor isi pastreaza numele de fata,fff rar sa-l ia pe al sotului.
Cand mergem la ceva institutii si ne spunem numele,se uita crucis la noi, cum de avem acelasi nume.
Copiii iau numele tatalui din start.
beshter spune:
Eu am tot stat si am cugetat. Si am cugetat. Si am cugetat. Nu mi se parea 'corect' nici sa-l iau pe al lui si gata, nici sa raman cu numele meu iar copilul sa poarte doar numele lui. In plus, daca tot m-am maritat, am simtit nevoia sa am si un alt nume. Asa ca le purtam amndoi pe ambele - l-am pus pe al lui primul ca macar aici sa-i crut masculinitatea.
Am vrut sa duc numele tatalui meu mai departe - eu fiind singura din neam care mai avea acest nume si sa ma recunoasca lumea din comunitatea mea restransa. Si, probabil, a contat si iluzia de egalitate.
giani spune:
Pina acum douzeci de ani era simplu sa schimbi numele, acum e atit de complicat, atitea documente trebuie schimbate, prin atitea baze de date, cu mult mai complicat decit modificarea adresei, pur si simplu iti modifici identitatea, in permanenta trebuie sa prezinti dovada ca ai shimbat numele de familie. Asa ca nu mi-a luat mult sa inteleg de ce cucoanele isi pastreaza numele, inclusiv romancele casatorite aici. Ca e mult prea complicat. In cazul in care copiii ar avea alt nume decit mine, mare brinza, chiar nu are absolut nici o importanta. Am intrebat despre asta o prietena canadianca si una romanca, amindoua casatorite si cu copii cu nume de familie diferite, e foarte comuna situatia.
Rufus spune:
Cred ca tine de educatie si traditie. Daca asa am crescut si am invatat, asa gandim; ba pe vremea lui Ceausescu, daca nu aveai acelasi nume cu al sotiei (si nu aveai actul de casatorie la tiene) nu puteai sta in aceeasi camera de hotel, aceeasi cuseta in tren si multe altele.
Imi place ca sotia mea are numele meu, dar nu ma deranjeaza ca cele doua fete care-mi poarta numele isi vor lua numele sotului lor, doar daca nu-l cheama Buca, Sulea sau mai stiu eu cum.
Dar, daca nu ma deranjeaza, nu inseamna ca nu mi-ar place sa am nepoti cu numele meu de familie.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
mariamunteanu spune:
Si eu am fost tentata sa-mi pastrez numele dupa casatorie, sotul meu a fost de acord din start. Acum ma bucur ca n-am facut-o.
Motivele mele:
1. Nu purtam vreun nume celebru gen Enescu, Eminescu, Stirbey, Bratianu sau mai stiu eu care. Numele meu de fata era ok dar comun.
2. Copiii e firesc si bine sa poarte numele tatalui.
3. Chiar de l-as fi pastrat, oricum eram ultima generatie pt ca pe copii ii cheama ca pe tatal lor.
4. Ar fi fost prea complicat sa ne prezentam X si Y, pe cand asa suntem familia X.
Maria