Bona in CIC

Bona in CIC | Autor: Ramonika

Link direct la acest mesaj

ma gandeam sa va intreb ce parere aveti de aceasta idee, ca atunci cand esti in CIC cu propriul copil sa mai iei unul de care sa te ocupi pentru a mai scoate un ban...
a mai procedat cineva asa? ce parere aveti de aceasta idee? care ar fi avantajele/dezavantajele?

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pai parerea mea este ca orice mama va avea grija in primul rand de copilul ei....caruia oricum ii face fata destul de greu.
Si apoi, nu stiu cate persoane ar lua o bona care dupa cca un an jumate (ca juma de an oricum nu poti sa ingrijesti decat de al tau) se intoarce la servici.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Eu cred ca in mare masura de pinde de spatiul pe care il ai.
Cumnata mea, pe cand avea copil de 4 ani, plus bb mic sugar, mai lua la ea si copiii celeilalte cumnate (6 si 3 ani), deci avea pe cap 6, 4, 3 ani si bb sugar (si alaptat!!) si facea fata cu brio, DAR...sta la casa, avea 4 camere la dispozitie si o ditai curtea...si evident ca se intampla si reversul... adica se ducea toata ceata lui papuc la cealalalta mama...deci nu e imposibil sa ai chiar 4 copii in grija, dar ... sa ai unde sa ii tii ocupati.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

oricum ma refeream la cele care sunt dispuse sa faca acest efort. si nu e imposibil de realizat, cei care au gemeni ce fac? plus nu mai spun de personalul din crese si gradinite care au zeci de copii in grija... ele cum se descurca?
plus ca pentru cineva care vrea bona doar un an (de la 1,5 - 2 la 3 ani) e perfect. pentru ca perioada asta de la 2 la 3 ani ai copilului e "descoperita" daca nu vrei sa-l dai la cresa, ci la gradi cu program prelungit unde se primesc copiii de la 3 ani in sus.

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabrielaG spune:

Ramonika, asta se practica in Franta de exemplu. Sunt "bonele" carora le sunt adusi copii acasa, 2-3 si sta si cu copilul propriu. Taxele la stat sunt platite chiar de stat si "bona" respectiva, e platita de parinti(cum e la noi platiti insotitorul unui invalid sau asistentrulo maternal). Oricum intai se inscrie la administratia de care apartine, vin asistentii sociali sa verifice conditiile de acasa, daca e ok casa, nu e periculoasa, etc...si abia pe urma i se da ok-ul...ca sa zic asa. De curnad s-a votat si la noi o lege in acest sens, dar sa vedem cum va fi pusa in aplicare si cand.

Pupici,
Gabriela si baietii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Gabriela, Ramona are dreptate, asa e in Franta, cu precizarea ca bonele au voie sa se ocupe de maxim 3 copii, cu ai lor cu tot (sub varsta de 3 ani, adica daca are unu de 4 nu se pune, probabil ca se presupune ca merge la "scoala"). Si asta pt ca prea putini isi permit luxul de a avea o bona doar pt copilul lor, care sa le si vina acasa, costa prea scump.
Intrebi de avantaje si dezavantaje? Gandeste-te ca e o munca ca oricare alta (aproape), avantajul e ca intra bani la sfarsitul lunii, dejavantajul e ca nu mai faci ce vrei cand vrei, si trebuie sa te supui unor reguli si sa accepti sa-ti fie si criticata munca la o adica, sa fii trasa la raspundere. Din ceea ce am observat eu pe aici prin Franta, aceasta notiune mi se pare cel mai greu de asimilat de catre cele care fac aceasta meserie. Al meu copil nu e la privat ci la o tanti care nu-i platita de mine ci de stat (deci nici nu se pune ca pt cele la privat e mult mai lejereanu), are o directoare, psiholoaga, animatoare, cursuri de dietetica, de dezvoltare a copilului, primeste jucarii, etc si lista-i lunga, si cu toate astea cand primeste un control din an in pasti ii sare mustaru si se revolta de numa' cum isi permit astia sa vina s-o controleze pe EA, la EA ACASA (unde bineinteles ca face ce vrea !) Si nu vrei sa stii cat castiga ...
Spor la treaba si da-i inainte, da ia in calcul toate aspectele si nu numai cele financiare. In primul si in primul rand sa-ti raspunzi la intrebarea : esti capabila sa te ocupi de celalalt copil cu aceasi rabdare si respect ca si de al tau? CAci de aceeasi dragoste nu poate fi vorba

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Eu personal nu mi-as lasa copilul cu o bona care mai are grija de inca un copil, mai mult acela fiind al ei. Este evident ce copil este privilegiat in caz de vreo urgenta. Nu condamn acest aspect dar mi se pare normal sa fiu realista si sa realizez ca si eu as proceda la fel: as pune interesul copilului meu inaintea oricarui alt copil.
Dupa parerea mea, bona nu numai ca sta cu copilul (asta este partea cea mai usoara) dar trebuie sa aiba grija de el efectiv. Poate ea sa scoata 3 copiii de 3 ani afara fara ajutor? Ca mie mi se pare normal sa-l scoata afara nu sa stea cu el in casa toata ziua. Si multe alte chestii de care nu se poate ocupa o singura persoana.

In ceea ce priveste ceea ce spui tu avmaria, mi se pare normal sa ii poti spune bonei nemultumirile tale iar ea sa le accepte. Ca doar d-aia o platesc: sa faca ce zic eu si daca nu face intocmai nu e normal sa ii atrag atentia? Asta se intampla cu toti cei care muncim si avem sefi. Gresim - suntem mustruluiti sau mai rau taxati la salariu.
Eu bonei copilului meu i-am atras atentia de la inceput ca eu platesc, eu hotarasc cum va proceda cu copilul meu. Si desi, inclusiv mie mi s-a parut ca am fost cam dura, acum cand nu mai are grija de copilul meu, mereu ii zice soacrei mele (care sta acum cu odrasla) ca daca pleaca vine ea la mine sa aiba grija de baiat .Asta in conditiile in care acum e platita dublu fata de cat o plateam eu (asta ma nedumereste dar incurcate sunt caile Domnului). Eu zic ca am fost corecta cand i-am expus cum sta situatia si am avut grija sa o tratez ca pe orice angajat, cum sunt si eu tratata la serviciu.

M-am cam intins. Concluzia: eu nu mi-as lasa copilul cu o bona care mai are grija de alt copil. Poate cand va avea 7-8 ani si nu va avea cina sa-i tina de urat cat sunt eu plecata... desi ma indoiesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

mirela.d - perfect de acord, daca te tin buzunarele.
varianta cu avutul grija de 2 copii (nu neaparat mai multi) inseamna un pret mai mic, zic eu, care nu mi-as permite sa dau bonei 8-10 mil. pe luna...
dar cine are, de ce sa faca compromisuri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

La noi nu functioneaza pe scara larga modelul de mai sus din mai multe motive:

- statul incurajeaza ca mamele sa se ocupe exclusiv de copil in primii 2 ani (prin sumele acordate prin CIC) si atunci o mare parte din femei prefera sa stea acasa 2 ani, neavand nevoie de solutii;

- bonele sunt relativ ieftine in comparatie cu alte tari (daca o bona ar costa de la 500EUR/luna in sus, probabil ca s-ar crea oportunitati pentru modelului respectiv) - si atunci mama prefera sa se intoarca la serviciu si din salariul ei sa-i achite remuneratia bonei, oricat ar fi de greu, pentru ca o face totusi pe o perioada limitata;

- exista gradinite/crese pentru copii mici (e adevarat, locurile sunt limitate insa se ocupa), in plus exista si formele particulare (cam tot la acelasi pret, 10 mil/luna)

- in Romania functioneaza alt sistem: bunicii implicati in cresterea nepotilor (multe familii apeleaza la ajutorul lor gratuit).

Insa eu cred ca s-ar gasi amatori pentru modelul asta, poate nu pe scara larga, dar pentru orice exista un inceput. Este foarte greu sa faci asta, pentru ca esti singura si trebuie sa te ocupi de 2-3 copii (e adevarat ca la gradinita/cresa sunt mai multi copii dar sunt si mai multe persoane care se ocupa de ei, daca dispare una la un moment dat pentru o perioada scurta, are cine ramane sa-i supravegheze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Ramonika, scuza-ma ca te intreb, tu ai copii ?

In principiu, ideea ta ar fi buna, dar daca ai fi avut copii, ti-ai fi dat seama ca e cam nerealista ... Sau cel putin asa mi se pare mie, care abia am iesit din CIC ... In primele 6-7 luni, printre plansetele de foame, colici, oboseala sau mai stiu eu ce, trebuie sa te odihnesti si tu. Si cand se opreste unul, incepe celalalt, ca nu e obligatoriu sa se sincronizeze
Nu face comparatia cu cresa sau gradinita, ca nu e chiar acelasi lucru. Acolo sunt mai multe femei (educatoare, ingrijitoare etc.), iar eu sincer ma indoiesc de calitatea serviciilor pe care le presteaza la copii atat de mici ... Eu nu mi-as lasa copilul mai mic de 2 ani la cresa, pentru ca nu stiu daca nu-l lasa sa planga in patut sau daca au grija sa manance ce trebuie ...

Boghi

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">Hai sa discutam despre frumusete si ... bani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daraban spune:

Ramonika
iti spun si cazul meu...
Am fetita de 21 luni.
Am avut grija de 4 copii pana acum.
2 surori 5 si 7 ani,cu care nu aveam treaba,se jucau frumos,o distrau si pe fetita mea. Le tineam doar odata pe saptamana 4 ore.

2 frati:fetita 3 luni,baiatu 3 ani.
lunea ,miercurea si vinerea,de la 8 la 15.
Cu ei a fost mai dificil.
Fetita manca ff greu,stateam si cate o ora sa bea o sticluta cu lapte.
Baiatul era mai agresiv,o impingea,musca pe fetita mea,ceea ce categoric nu-mi convenea.
Ca urmare si Delia,fetita mea ,a devenit agresiva in preajma lui.
Trebuia sa fiu cu ochii mereu pe ei,sa nu pateasca ceva.
Pe langa faptul ca cea mica nu papa cum trebuie,cei mari se bateau,plangeau,era ff obositor pt mine.

Specific ca nu sunt o iubitoare incurabila de copiii,cu toate astea ii tratam cu respect si bun simt pe ceilalti copii.
Dar am hotarat ca nu e pt mine meseria asta,de ingrijit copii,in concluzie am renuntat.
Era bine cand faceam un ban in plus,dar acum suntem mai linistite si eu si Delia.

Mergi la inceput