Americancele gatesc - 5
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/LucasMom/LucasMom.jpg)
LucasMom spune:
mie mi-a iesit cozonacul cel mai bine cand l-am framantat in masina de paine si l-am lasat la crescut tot acolo ca e temperatura numai buna, ferit de curenti de aer. insa fac maia inainte, nu pun drijdia direct peste faina. cand e crescut sa iasa din cuva, il portionez, intind si umplu cu nuca(amestecata cu zahar , cacao si un pic de lapte cat sa dea o crema groasa), mac(macinat, fiert cu zahar, vanilie si lapte si lasat sa se raceasca, in ultimul timp n-am mai gasit mac si l-am facut cu migdale macinate, felicitari mie pt idee, iese tare bun), rahat, ce mai gasesc, rulez impletesc cate doua sucituri, in tava, mai las la crescut juma de ora si la cuptor. Pana acuma faceam reteta asta:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/14539/Cozonacul-laudat-/
Petra, am copiat reteta, am sa o probez cat de curand.
Alina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
crisspoliss spune:
Ramona, laptele de pasare e super simplu de facut. La un litru de lapte ai nevoie de vreo 3 oua( sau 4 daca sunt mai mici), cam 100-150 de grame de zahar( depinde cat de dulce iti place) si zahar vanilat sau esenta de vanilie si daca vrei un pic de coaja de lamaie sau portocala. Separi albusul de galbenus, freci bine galbenusul cu jumate din cantitatea de zahar, pui laptele la fiert cu vanilia si coaja de lamaie rasa si cand s-a incalzit adaugi pasta de galbenus, amesteci continuu si cand s-a ingrosat putin si a dat in clocot o iei de pe foc. Separat bati ouale, cand spuma e mare si tare pui zaharul ramas si o mai bati putin, apoi pui o oala cu apa la fiert si cand fierbe apa pui cu lingura bulgari de spuma la fiert. Dupa vreo 15 secunde ridici bezelele astea cu spumiera si le pui in cratita cu laptele, pui totul la rece. MAma mai punea si ceva stafide pe fiecare bezea, sau in lapte cand fierbea, si ca sa iasa mai american merge bine cu nutmeg pe langa esenta de vanilie.
Crisss 33+
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
Multumesc Criss, chiar ca e simplu. Am inceput sa uit de anumite feluri de mincare, noroc cu subiectul asta!
Eu ma pregatesc sa fac un makos guba, a fost bun si ne e dor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Mirela,
Eu fac umplutura de nuca, cam asa:
nuca macinata amestecata cu zahar si un pic de caco peste care torn lapte fierbinte, asa incat sa iasa o pasta groasa. Separat bat 2-3 albusuri spuma tare, dupa care incorporez spuma de albus , cu miscari ample in nuca opraita cu laptele. (nuca oparita trebuie sa fie racita mai intai ) Cantitatile le pun ochiometric , dupa cum am de multa nuca si cat de tare vreau sa umplu cozonacii.
Despre umplurura de mac, asa este, trebuie fiert macul in lapte , apoi zdrobit ai abia apoi amestecat cu alte bunatati . Eu personal nu am facut niciodata asa ceva, facea mama-dar si ea a renuntat ca era prea multa munca . Eu am gasit aici la magazinele poloneze/ rusesti, conserva mare cu mac gata preparat pentru cozonac. Am facut odata cu umplutura de aia si a fost foarte buna. Cred ca acum in preajma sarbatorilor la magazinele mai ales rusesti sigur poate sa fie,ca rusii cunt cu macul in dulciuri.
Daca pui la framantat in masina de paine, sa nu lasi numai 15 minute (cum am scris in reteta), pune la programul de aluat care-l ai la masina ta de paine.
Soriceii sunt super !!! Urechile sunt din feliute de ridichi?! GAta de sarbatorile astea musai si niste soricei !numai de dragul ornatului!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
Eu cumpar macul gata pregatit de la rusi. Il mai imbunatatesc cu niste lapte si vanilie.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
CRISMIR spune:
PETRA,mersi mult de tot...suna bine umplutura de nuca,am sa o fac asa
...iar de mac atunci am sa merg la rusi sa vad daca gasesc,probabil ca au,ca avem un magazin rusesc foarte mare,sigur au si mac....da,urechile soriceilor sunt din feliute de ridichi
...si urmatoarea poza cred ca e cu ouale sub forma de puisori,hihihi,alea sunt de la Craciunul trecut...http://outdoors.webshots.com/photo/2599203680066546584oBPrLm
RAMONA
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre: http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001
http://community.webshots.com/user/CRISMIR100
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Mirela,
Da esti talentata rau la decoratiuni ! Pe bune. Puisorii merg bine de Paste.
Si omul de zapada de pe salata beuf arata super.
Nu uita sa pui in umplutura de nuca esenta de rom !!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
CRISMIR spune:
PETRA,mersi,dar crede-ma ca sunt mic pui pe langa alte fete
,am vazut minuni mari scoase de unele persoane
...recunosc ca anul trecut am avut ajutor,au fost ai mei parinti aici si tatal meu e foarte talentat la asa ceva,el m-a ajutat cu puisorii si omul de zapada
...cred ca mostenesc de la el asta cu decoratiunile la mancaruri
,ca in rest el e cam afon
la decorat...
Am o pofta de cozonac,abia astept sa-l fac...am sa va tin la curent cum imi iese...sa vad doar cand il fac,de Craciun sau de revelion...s-ar putea s anu am timp si de cozonac de Craciun si am sa-l fac de Rev...
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre: http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001
http://community.webshots.com/user/CRISMIR100
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adrianaloy spune:
Lucasmom-cel mai bun pont ala cu varza la congelator.
Eu am pus varza la murat anul trecut, dar din lipsa de borcan/butoi mare mi-a ajuns de vreo 4 mancaruri. Mie varza sauerkraut nu-mi place are o gust aparte pe care nu-l pot descrie plus ca este deosebit de sarata. Mai bine pun bors magic cand fac din varza dulce.
Cozonacul cu toate variantele lui (mac, nuca) imi face cu ochiul rau de tot... Turta dulce stie careva sa faca? ca noua nu ne place gingerbread si as putea face omuleti si alte forme din aluatul asta...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
CRISMIR spune:
ADRIANA,uite aici o reteta turta dulce :
Reteta
Ingrediente:
- 450g miere de albine
- 250g zahar
- 100g unt
- 2 oua
- 1 priza sare
- 50g coaja portocala zaharisita
- 50g coaja lamiie zaharisita
- 1lingurita scortisoara macinata
- 1/2lingurita cuisoare macinate
- 1kg. faina(sa aveti la indemana inca 250 pt modelat)
- 2 pac. praf de copt
- 1 borcanel de dulceata,jeleu sau marmelada,dupa dorinta.
- 200g ciocolata menaj pt. glazura
Mod preparare:
Mierea de albine impreuna cu zaharul si untul se pun pe foc la incins,amestecind in continuu,pina zaharul se topeste.
Se ia de pe foc si se amesteca in continuare pina masa devine calduta.
Ouale se bat bine cu praful de sare,se adaoga coaja de lamiie si portocala maruntita bine,praful de scortisoara si cuisoare si se amesteca in masa de miere de albine,alternativ cu faina amestecata in prealabil cu praful de copt..
Acest aluat se framinta f. bine,se da la rece o ora ,dupa care se intinde in foaie de 1 cm grosime pe masa de lucru infainata
Cuptorul se incinge la ca. 220#65533;C,in doua tavi se pune hartie de copt
Se decupeaza cu formele de fursecuri figurine din aluat se aseaza pe tavi si se coc ca. 15 min.
Cu dulceata putin incalzita inainte se unesc cite doua figuri. Ciocolata se topeste pe baie de aburi si fiecare fursec se introduce pe jumatate in acesta glazura de ciocolata si se lasa pina a doua zi sa se usuce pe un gratar sau pe hirtie pergament.
Din acelasi aluat poti face rulouri mici,procedezi ca la cornulete cu rahat doar ca invarti nu de la colt ci de pe latura pe latura sa iasa ca un rulou,le umpli cu gem si miez de nuca,sau rupi cu mana bilute din aluat,le aplatizezi pui putin gem si faci biluta inapoi..
sau le lasi neumplute si le ornezi cu ciocolata sau glazura din zahar pudra frecat cu putin lapte sau zeama de lamaie...
Este luata de la fetele de la Iasi,este reteta care a postat-o Adi...si eu am copiat-o de la MIHA
Sper sa-ti fie de folos!!!
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre: http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001
http://community.webshots.com/user/CRISMIR100
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)