Nume si aspiratii

Intrebarea pe care mi-o pun si la care astept raspunsuri este urmatoarea: in ce masura reflecta numele copiilor aspiratiile parintilor? Un exemplu scurt: Catalin Crisan a ales numele 'Raris' pentru fiul sau, explicand ca acesta reda ideea de 'rar', in sensul de 'copil deosebit'.
Viseaza un parinte care-si numeste copilul 'Gheorghe' altceva pentru progenitura fata de un parinte care-si numeste copilul 'Eric'?
Raspunsuri

gazzella spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Viseaza un parinte care-si numeste copilul 'Gheorghe' altceva pentru progenitura fata de un parinte care-si numeste copilul 'Eric'? |
dupa mine, da
noi initial visam fetita, a aparut feciorasul si ne-am blocat
vroiam un nume (eu nu inteleg de ce 2,3,4) care sa ne spuna ceva, sa spuna ceva
si in functie de ce eram, in functie de ce nu eram noi visam si pentru el, si am ales
cu fatuta a fost totul prestabilit, zic io
inca inainte sa ne cunoastem visam aamndoi o fetita Bendis
Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi

Alexia27 spune:
Nu cred ca toata lumea isi face genul asta de "socoteli". Unii da, aleg in functie de semnificatia numelui, altii dupa rezonanta subiectiva (cum am facut eu, stiam ca o sa o cheme Eileen, de cand eram fata la mama acasa ), altii pun numele nasilor, unii ca e traditie in familie, ca s-a nascut in preajma zilei unui sfant etc

beshter spune:
citat din mesajul lui gazzella noi initial visam fetita, a aparut feciorasul si ne-am blocat vroiam un nume (eu nu inteleg de ce 2,3,4) care sa ne spuna ceva, sa spuna ceva si in functie de ce eram, in functie de ce nu eram noi visam si pentru el, si am ales |
Sa va traiasca amandoi!
Ati ales Felix pentru rezonanta lui de 'fericire'?

beshter spune:
citat din mesajul lui Alexia27 Nu cred ca toata lumea isi face genul asta de "socoteli". Unii da, aleg in functie de semnificatia numelui, altii dupa rezonanta subiectiva (cum am facut eu, stiam ca o sa o cheme Eileen, de cand eram fata la mama acasa ![]() |
Sigur ca nu toti fac socoteli. Dar tu ai facut

Ce inseamna rezonanta subiectiva? Ti-a placut muzicalitatea numelui?

Sabina spune:
la Sofia a fost tot asa, revelatie:)
dar la Gheorghe sotul meu a vrut sa imprime copilului aceste nume pt ca e puternic si transant.
Mai e ceva, pentru fiecare sonoriatatea numelui inspira anumite idei, care sunt perceptii subiective , variaza de la persoana la persoana.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si
bb Gheo

beshter spune:
[quote]citat din mesajul lui Sabina
la Gheorghe sotul meu a vrut sa imprime copilului aceste nume pt ca e puternic si transant.
[/quote
Sabina, sotul tau are intreaga mea admiratie pentru numele pe care l-a ales! E, intr-adevar, un nume foarte puternic si rezonant (mie imi suna a orga) si nu oricine are curajul sa-si numeasca pruncul Gheorghe. Asa ca -

Sabina spune:
daca mai spun ca defapt copilul e departe de a fi transant si hotarat, (desi are o vointa de fier) si e extrem de fin, calm si plin de umor cand vrea sa obtina ceva, te-am convins de subicetivismul alegerii numelor?[:-))]
Iar Sofia e intr-adevar f inteleapta, dar nu e calma si suava deloc
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si
bb Gheo

beshter spune:
citat din mesajul lui Sabina Iar Sofia e intr-adevar f inteleapta, dar nu e calma si suava deloc ![]() |
Pai nici nu-mi imaginez intelepciunea suava.

Sofia, in gnozele dualiste, e o revoltata.
Sa-ti traiasca bravul Gheorghe si inteleapta Sofia!

gazzella spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka
Sa va traiasca amandoi! Ati ales Felix pentru rezonanta lui de 'fericire'? |
si pentru asta
mandrul meu era indragostit de istoria imperiului roman, cu tot cu numele romane
in acea perioada era si ateul de serviciu pe un forum si nu vroia nume crestine (bine, au fost 4 papi felix, dar nu i-o amintesc ca nu-i place

intr-un fel sau altul se regaseste cam peste tot Felix- Felice, etc
cu fata deja n-am mai adaptat nimic la nimic, pentru mine era Bendis, zeita care m-a cucerit candva in clasa a V-a, pentru el era Bendis din Platon
Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi

ilse spune:
Sabina si Gazzella foarte frumoase numele alese
Eu la fata, eram foarte confuza, ma asteptam sa am baiat,si cum intr-o zi ascultam la radio o melodie superba, cu o voce minunata, zic ia sa vad cine o canta...si mi-a placut si tipa, cum arata, cum gandeste, cum vorbeste in interviuri, e si un nume foarte "olandez" asa ca a mea a fost numita dupa Ilse deLange(plus ca o cunoaste si al meu sot si a fost si foarte incantat de alegerea mea) seamana un pic cu ea
e foarte blonduta si canta la spray deocamdata.
Al doilea a fost baiat, stiam de la inceput ca o sa-l cheme Sven, dupa bunicul, strabunicul, si multi alti stramosi de-ai lui, vikingi stabiliti pe meleaguri olandeze, iar al treilea, tot baiat,am vrut sa aiba numele unui zeu din mitologia scandinava si cel mai razboinic era Thor, desi se spune ca era si urat, acuma al meu e frumos, blond cu oci albastri eh, sindromul ciorii, sper sa nu se urateasca mai incolo, ca razboinic deja este si foarte serios in comparatie cu ceilalti doi
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor