Dreptul de a te angaja fiind gravida

Dreptul de a te angaja fiind gravida | Autor: MaraDumitriu

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Am rasfoit putin prin subiectele de pe forum. Posibil ca cineva sa mai fi ridicat problema mea, dar îndraznesc sa prezint exact situatia mea si sa cer o parere.
Am lucrat pana în februarie anul acesta când mi-am dat demisia si am plecat din tara. M-am reîntors, m-am casatorit si acum astept si un bebe. Sunt deja însarcinata în 18 saptamâni. Am fost la un interviu la fostul loc de munca si par incantati ca vreau sa ma întorc. Nu le-am spus înca faptul ca sunt însarcinata. E obligatoriu sa anunt asta la semnarea contractului? stiu ca risc sa mi se spuna ca nu am fost corecta sau ca nu am avut curajul sa le spun dinainte, însa vreau sa stiu daca, legal vorbind, au dreptul sa ma refuze. Nu pot spune,stiti, tocmai am aflat, pentru ca desi nu se observa, am deja 4 luni.
Normal este sa fac si o vizita medicala. In mod sigur atunci se va sti care este starea mea actuala. Vor spune ei mai departe angajatorului? E vorba de clinica CMU ( Daca are vreo importanta). Deci ma intereseaza -legal vorbind- daca ar trebui sa ii anunt sau nu, si tot legal, daca ei ma pot refuza în momentul în care i-as anunta.
Probabil ca nu beneficiez de nici un concediu ( daca m-as angaja ), fiind perioada mica de angajare. Intentia mea este sa nu stau mult acasa.O am pe mama care ma poate ajuta. Poate fi un avantaj daca le prezint situatia astfel?

Va multumesc anticipat.
Mara

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Prin lege nu au dreptul sa puna astefl deintrebari asupra starii de graviditate si implicit nu ai nici o obligatie sa le comunici. Dupa ce te angajezi insa iti recomand sa faci o adresa scrisa din care un exemplar al tau cu nr de inregistrare prin care sa-i informezi ba esti insarcinata. Exista reglementari legale in acest sens privind protejarea femeii insarcinate.

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MaraDumitriu spune:

Multumesc frumos pentru raspuns. Deja am semnat contractul, si urmeaza sa incep in ianuarie. Sper sa nu fie probleme pentru faptul ca nu am zis, si sper sa beneficiez de ceva zile de concediu prenatal si de lauzie...

Marturisesc ca ma simt oarecum vinovata, dar stiu ca altfel nu m-ar fi angajat, desi nu stiu ce motiv ar fi putut invoca daca nu acesta legat de sarcina :)

Multumesc mult si daca mai sunt sugestii, raspunsuri, recomandari referitor la tema, m-as bucura mult sa le primesc

Mara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MaraDumitriu spune:

Revin...

Partea proasta este ca sunt angajata pe perioada determinata de 6 luni, si apoi se trece la contract pe perioada nedeterminata...Asta e procedura :( Nu stiu cu ce ma poate afecta asta...
Imi poate spune cineva la ce ma pot astepta, sau cum ar fi mai bine sa procedez?

Multumesc,
Mara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nikoleta20 spune:

exact asta am patit eu...am crezut k ii "pacalesc"eu pe ei,insa m-au pacalit ei pe minem-am angajat pe 1 septembrie,tot 4 luni aveam,si am zis k l-am apucat pe de un picior,insa contractul semnat era pe perioada determinata de 3 luni,adica pana pe 1 dec,insa cu criza economica,directorul ,care este si patron m-a obligat sa imi dau demisia pe 24 novcu 6 zile mai devreme,asta pt ca am revendicat eu cateva zile libere ce mi se cuveneau si nu mi le-a acordat la timpul respectiv+cele 2 zile cuvenite ptr control de care nu am beneficiat...l-am nimerit in si asta a fost...asa k...s-a scufundat si am ramas si fara colac de salvare,nu mai zic de barca.asta e...bb sa fie sanatos,si asa nu imi prea pria acel job(la rematholding Chitila...radiatii,explozii,zgomot si stat numai pe scaun+ muuuuuuuuuuuullllttttt stres)

http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Mommy&year=2009&month=2&day=26&babycount=1

Mergi la inceput