ipohondra la 5 ani?
Buna tuturor,
As vrea sa va intreb daca s-a mai confruntat cineva cu o asemenea problema. Am doua fete, una are 5 1/2 ani si una 2 1/2 ani.
Cea mare are mania de a se plange in fiecare zi de cate ceva - ba ca o gadila burta, ba ca ii e rau - dar nu stie sa descrie de ce, zice pur si simplu ca ii e rau, ba ca o doare capul, ba ca o doare cate un dinte... Mentionez ca toate acestea nu sunt insotite si de alte simptome, adica nu are febra, nu e bolnavicioasa, nu oboseste repede, doar ca e palida. Analizele le are la zi si in afara de o imunitate un pic scazuta, dar nu dramatic, nu e nimic in neregula. Dupa 10-15 minute uita aproape de fiecare data de "rau" si e vesela.
E posibil ca un copil de varsta ei sa faca asta pentru a atrage atentia? Este o fire foarte sensibila si vesnic se simte neglijata in comparatie cu sora ei, plange foarte usor, sufera daca i se face observatie...
Multumesc pentru orice pareri!
Raspunsuri
carolinah spune:
Evident ca o poate face ca sa atraga atentia! Poate i-ati dat mai multa atentie cand era bolnava (ceea ce e si normal) si acum exploateaza.
Poate ca si voi sunteti exagerati in ceea ce priveste orice simpton, alergati la medic imediat etc. Noi de ex suntem f relaxati in ceea ce priveste boala, minimizam de cele mai multe ori si le incurajam intr-un fel pe fete sa se vindece prin puterea mintii: "lasa draga, iti curge putin nasul, asta e, trece repede" etc.
Sau poate sta cu cineva (bona, bunica etc) care tot timpul se vaita de cate o durere sau boala?
Si a mea cea mica mai face de astea, se tine de spate cand are taica-meu crize de sciatica si noi radem de ea si incepe si ea sa rada imediat si ne distram cu totii de teatrul ei.
catale spune:
Kehleyr, cu siguranta vrea sa ii dai mai multa atentie. Cam asa face si Catalina, care e de varsta cu fata ta cea mare (ne stim de la bebei de iunie-iulie 2003, mi-am schimbat id-ul). Daca eu zic in seara asta ca ma doare spatele, maine are si ea aceeasi problema. Si inventeaza dureri de picioare ca s-o car in brate sau isi aduce aminte cred ca de toate cazaturile din viata ei, ca sa imi demonstreze ca inca o mai doare buba pe care nu o mai are demuuuult. La noi leacul minune e apa rece. Dam cu apa rece si n-o mai doare nimic.:)) Daca ii curge putin sange cand se loveste, ii informeaza pe toti (si le repeta de incontinuu) pana la urmatoarea buba, cand o ia de la capat... Si cand nu e in centrul atentiei, incepe: Iti aduci aminte cand mi-a fost rau si am vomat de mai multe ori intr-o singura noapte ? Intr-o zi voia sa mearga la gradi legata la picior cu un bandaj, sub pretextul ca o doare piciorul, s-o vada doamna asa.
Si categoric bate in retragere cand ii spun ca o sun pe dna doctor sa facem programare, sa vedem de ce o dor picioarele sau capul sau spatele. Sau ii spun: Ce pacat ca te doare... depinde ce o doare in clipa aia... voiam sa mergem in parc sau la x... Si iar ii trece.:D Sau o mai intreb: Unde zici ca te doare ? Si o pup in cu totul alta parte, ca sa-i treaca chipurile... Si ea zice: da, acolo ma doare...
Iar atunci cand chiar nu se simte bine zace si nu se mai lauda cu toate bubele... Se vede clar diferenta. In momentele alea spune: Vreau sa-mi treaca, nu vreau sa-mi mai fie rau...
Te pup
anamaria spune:
subscriu si eu la lista cu copii ipohondri, din categoria 'BIG BROTHER'
si bogdan la fel, cand vede ca ii suflu mucii lui tudor il doare imediat si pe el ceva, cand ii dau oscilococcinum lui frate-sau vrea si el, in general i s epare ca atentia pe care o primeste in plus cel mic cand e bolnavior este luata direct din 'portzia' lui - ca el de-acum fiind mai mare se imbolnaveste mai rar
asa ca asta e, acorda-i atentie si ai rabdare, va trece si etapa asta! (sper)
Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
pitzinuca spune:
dana, eu nu stiu ce sa zic, probabil e ca sa atraga atentia, andi nu are frati, in schimb are o verisoara proaspata.
cand mergem la ea, mereu il doare cate ceva :), mai ales cand o tin in brate. altfel o iubeste
am intrat sa o salut pe catale, ma bucur sa te vad, sper ca sunteti bine amandoua fetele, mai intra si tu pe la noi, si mai zi-ne de catalina.
pup!
b
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."