dureri musculare si articulare
Raspunsuri - Pagina 2
IoanaO spune:
La drept vorbind, si mie mi se pare un pic un pic cam ciudat ...
Nu cred ca medicii din Romania desconsidera cunostintele medicale ale acestui medic din Ungaria....poate ca au motive totusi, chiar toti medicii din Ro sa fie niste dobitoci (scuzati expresia).
Totusi, nu ma fac 100 euro...dar sa nu fie un rezultat fals pozitiv...
minossota spune:
Buna dimineata,
Nu vreau sa sperii pe nimeni, departe de mine gandul asta, dar cand te arzi cu ciorba ....sufli si in iaurt.
Rory76, imi cer scuze data te-am panicat, nu asta a fost scopul, ci doar sa privesti si altfel problema ta de fibromialigie.
Cati medici sunt in Romania care nu privesc cu seriozitate o astfel de problema....??? Sunt foarte multi, din pacate. Daca nu m-as fi lovit personal de astfel de "interes", nu v-as fi spus. Este normal ca experienta mea sa nu o luati de buna pentru voi, dar macar considerati ...ca e posibil.
Sotul meu ...am mers cu el la 3 spitale cu eriteme pe picioare si nici macar nu se apropiau la mai mult de 1m de picioarele lui. Tin sa precizez ca la ora 22 cand am fost noi nu gaseai nici un medic plin, doar medici rezidenti, la fel se intampla si in week-end.
La 2 saptamani dupa eritemul migrator de pe picior ii paralizeaza nervul trohlear (IV) si are diplopie (vedere dubla) pentru o perioada de 2 luni si 20 de zile. La 14 zile dupa inceperea tratamentului intravenos cu antibiotic (doza la jumatate din cat era necesar), medicul neurolog ii spune sa opreasca tratamentul cu antibiotic ca oricum sunt 23% dintre pacienti cu astfel de manifestari si nu se stie din ce motiv apare, chiar daca ii adusesem studii din spitale din intreaga lume in care se spune despre diplopie ca fiind singur simptom in boala lyme. Vorbim cu dr. Butiurca din Targu Mures (exista si medici care fac aceasta profesie din multa pasiune si sunt dedicati oamenilor, dumneaei este un exemplu)si ne recomanda sa continuam tratamentul cu antibiotic pana la 6 saptamani cu doza dubla. Citind mai tarziu mi-am dat seama ca fiind la inceputul bolii avea sanse sa elimine bacteria fara sa mai aiba recaderi facand un tratament cum l-a recomandat d-na doctor.
Cert este ca in aceeasi perioada si soacra mea avea ceva pe piele care semana cu ce arata prin poze si o d-na doctor Chelemen Miruna de la policlinica cu plata Medlife ii spune ca are alergie la patrunjel si leustean.
Ajung amandoi la dr. din Budapesta (tin sa precizez ca nu e orice fel de doctor, cerceteaza boala lyme din 1984 si e la curent cu tot ce este nou studiat in domeniu: http://www.lymenet.hu/-site-ul clinicii de acolo)
Soacra a mers cu sotul sa-l sustina ca era cu intravenosul dupa el, deci nici nu se gandea la ceva pentru dumneaei. Vin analizele dupa 3 saptamani si apare soacra pozitiv 100%, reface si la Cantacuzino si aproape la fel arata, deosebirea este ca la cel din Budapesta afli in amanunt despre aceasta analiza(ce coinfectii mai apar), iar la Cantacuzino nu stii decat ca este pozitiv....nimic in plus.
La sotul meu apar la microscopia pe camp intunecat spirochetii, doar ca sunt imobili datorita antibioticului pe care il facea de 25 de zile, iar la westernBlot apare p41-semn al boreliei.
Merg cu soacra la spitalul Matei Bals cu diagnosticul in mana si recoamnadrea de tratament cerand cu insistenta sa fie luata in evidenta pentru a avea functia ficatului monitorizata. Primim raspuns ca nu e nevoie....sa se uite in gura la 2-3 zile si daca apare candida sa ia ceva de candida....in rest...de ce sa-si asume spitalul responsabilitatatea si in speta dumneaei???
Acum este internata la Targu Mures unde spitalul sta sa cada, dar unde exista o echipa de cadre medicale fantastica, cu daruire pentru munca pe care o fac.
Am vazut un caz al unei doamne care primise diagnostic la spitalul universitar"Carol Davila" in luna ianuarie de scleroza in placi, iar 4 luni mai tarziu, dupa tratamentul efectuat la Infectioase in Targu Mures, primeste un nou diagnostic la acelasi spital universitar in Bucuresti, de catre acelasi medic de....neuroborelioza cronica. Cum asa???? A scapat asa repede de scleroza in placi???
Nu este mare lucru ca aceasta procedura cu microscopul sa se faca si la noi, dar putini biologi se baga sa citeasca sangele la microscop, iti trebuie cava experienta, este ma simplu sa lasi sa faca aparatul munca(si ne si laudam ca laboratoarele noastre sunt dotate cu cele mai performante aparate si mai scumpe), dar daca apare un coleg care citeste, tendinta este sa-i dai in cap.
Acum ceva timp circula o vorba: "calculatorul ramane mut in fata inteligentei umane"
Cert este ca aceatsa boala exista chiar daca se vrea sa fie ignorata, depinde de voi daca tineti cont de informatie sau nu.
Adresa doctorului din Budapesta este:
Dr.med. Bózsik, Béla Pál
1119 Budapest, XI. Tétényi út 98. B.ép.
Tel/Fax: (361)-205-62-77
Mobil: 00_36-209-253-987; e-mail: bbozsik@freemail.hu
Vorbeste engleza...asa ca puteti comunica.
Succes si sanatate multa!
Mamica de 2 baieti
Mihnea (20.01.2003)&Victor(10.02.2005)
minossota spune:
Inca un lucru de precizat:
Prof. Sam T. Donta
Boston University Medical Center, Boston, MA, U.S.A.
precizeaza ca, Fibromialgia si Sindromul de oboseala cronica sunt consecinta bolii Lyme tratate incorect.
Mamica de 2 baieti
Mihnea (20.01.2003)&Victor(10.02.2005)
rory76 spune:
Bine, am inteles, dar explica-mi tu mie, inainte sa merg sa ii dau 100 de euro nu stiu cui, ca nu ca nu am, dar eu nu dau nici un ban fara sa stiu de ce-din principiu...Deci, explica-mi: Cum puteam sa iau boala asta de la capushe cand eu nu ma misc din casa, nu am animale nu am avut ever...nu am contacte sociale decat cu al meu si cu fii-mea, nu ma pup cu alta lume, nu pap de pe jos, nu mangai nici un animal strain, fie el pisica, catel, dromader, reptila sau gaina!!! Vad ca tot eviti sa imi raspunzi!?
"sky is the limit!"
minossota spune:
Rory76, nu te supara pe mine. Nu te diagnostighez eu cu boala lyme. Doamne fereste! Nu sunt medic, nu trebuie sa te iei dupa mine.
Nu evit raspunsuri sa-ti dau, pur si simplu nu caut sa te conving de ceva. Tu singura stii ce este in viata ta, tu singura iti poti da raspunsuri. Ce pot eu sa fac? Sa spun doar ce-am citit si sa relatez experienta mea, atat, nimic mai mult!
Scleroza in placi, Fibromialgia...pot fi stadiul 3 al bolii lyme. Asta inseamna ca in copilarie sa fi avut muscaturi de capusa sau alte insecte (nu se stie inca cu siguranta), iar efectele apar dupa multi ani. Daca te adresezi medicului din Romania care nu are experienta cu aceasta boala (Lyme) iti va spune ca ti s-au bagat in cap prostii. Am vorbit cu o doctorita, profesor universitar care a predat in facultate despre boala lyme, dar ea nu a vazut nici un caz si mi-a recomandat sa merg la medici care au experienta cu asa ceva. Eu ii recunosc sinceritatea si deschiderea pentru declaratia dumneaei.
"Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisa omului prin muscatura de capusa (nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Bb).
Sunt discutii daca si alte insecte pot transmite boala, dar inca nu se cunoaste cu precizie. Numele de Borrelia Burgdorferi (sensu lato = in sens larg) este generic, putand fi vorba de una sau mai multe tulpini de Bb implicate in infectie.
Lyme mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli si reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om.
Infectia din boala Lyme este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte:
Stadiul 1 - Eritemul cronic migrator (ECM) - Borelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, extensiva eritem migrator (stadiul 1, infectie localizata).
Stadiul 2 - Infectie diseminata - Dupa mai multe zile pana la saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre numeroase zone diferite.
Stadiul 3 - Infectie persistenta - Luni pna la ani mai trziu, urmnd de obicei perioadelor de infectie latenta, pot aparea semnele unor complicatii grave.
Cum se manifesta Lyme?
Lyme mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar ca ar putea "copia" simptomele a circa 200 de boli. Pe de alta parte, fiecare pacient bolnav de Lyme are propriul sau tablou de simptome. Am putea probabil defini un nucleu comun minim, de simptome, valabil la toti pacientii, in rest fiecare pacient reactioneaza diferit la Lyme, in functie de foarte multi parametri: vechimea bolii, numarul de agenti patogeni care au provocat infectia, caracteristile proprii ale sistemului imunitar al individului, etc.
Simptome ale bolii Lyme:
pata / pete care se muta pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - faza incipienta a bolii - Lyme stadiul 1)
transpiratii puternice
febra
dureri musculare (ca dupa o gripa)
dureri de cap (ca dupa o gripa)
pata rosie la locul muscaturii de capusa
stare slabiciune, oboseala marcata
tulburari de somn
tulburari de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual)
dureri articulare (Lyme stadiu 2 - faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut)
dureri in tendoane, calcaiul lui Ahile, etc.
dureri si/sau usturimi in muschi
tulburari cardiace si neurologice (stadiul 3)
amorteli ale membrelor, capului, etc.
intepaturi (ca acele de cactus)
furnicaturi (ca si cum s-ar misca pe piele niste furnici)
urzicaturi (ca si cum ai fi fost urzicat)
tulburari de inghitire
tulburari de urinare (frecvent, senzatia imperioasa de a urina)
ameteli
dureri de cap
senzatia de "nisip in ochi" sau "urzicaturi in ochi", etc.
paralizii ale fetei sau ale membrelor
tulburari psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari emotionale (care mimeaza bipolaritatea), etc.
...prezenta lista este doar orientativa si ramane deschisa
Pot sa am Lyme?
Cele mai frecvente indoieli privind posiblitatea de a fi fost infectat sunt:
nu-mi amintesc sa fi fost muscat de o capusa!
am fost muscat de multe ori de capuse, dar nu m-am inrosit la locul muscaturii
cine nu a fost muscat de o capusa in viata lui?! si nu cunosc pe nimeni care sa aiba Lyme!
am scos imediat capusa intreaga, fara sa ii rup capul, nu cred sa fi fost infectat!
simptomele mele se suprapun numai in parte cu cele descrise pe acest sit!
am fost diagnosticat cu SM (scleroza multipla) - medicul mi-a spus ca nu am Lyme!
Oricat ar parea de justificate acestea, nu are nici un rost sa va indoiti de posibilitatea de a fi fost infectat printr-o muscatura de capusa, chiar daca nu va amintiti ca ati fost muscat.
Numai cca.30% din bolnavii de Lyme isi amintesc ca au fost muscati!
Multi bolnavi de Lyme au fost gresit diagnosticati ca avand: "scleroza multipla", "reumatism" sau "poliartrita reumatoida", "tulburari psihiatrice" (depresie, anxietate, obsesii sau tulburari obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), "neuropatie alcoolica" sau "neuropatie diabetica", etc.
Va este, in schimb, mult mai de folos sa faceti Dvs. insiva un efort pentru a fi diagnosticat corect si a incepe cat mai repede un tratament sustinut, care va poate scuti de multa suferinta si va poate aduce vindecarea completa cat mai repede.
Cu tot respectul pentru obstea medicala, nu va lasati pe mana unui singur doctor, mai ales daca el nu cunoaste ce este Lyme!
Boala este putin cunoscuta si de cele mai multe ori gresit diagnosticata!
Iata analizele pe care le puteti face, eventual contrac cost, daca medicul de familie vi le refuza:
Testul ELISA pentru anticorpi de Borrelia
testul se face atat pentru IgM (arata o infectie acuta) cat si pentru IgG (indica o infectie cronica, pe care sistemul imunitar a recunoscut-o).
Western blot pentru anticorpi de Borrelia
WB este mai precis decat testul Elisa, dar in cca. 50% din cazuri, este negativ (Lyme seronegativ)
Nota: in cazurile in care e vorba de o forma de Lyme seronegativ, testele de mai sus nu sunt concludente. Ele pot confirma boala, dar nu o infirma!
Lyme se diagnosticheaza in primul rand dupa simptome! Analizele sunt menite doar a confirma (eventual) infectia.
Cea mai precisa analiza de laborator este microscopia pe camp intunecat (DualDur microscopy - dr. Bózsik Bela Pal / multumiri speciale - special thanks to) (prin imunofluorescenta), prin care se poate vedea bacteria in sange sau LCR (lichidul cefalo-rahidian)
Ce fel de Lyme am?
Lyme recent Daca de la momentul infectarii (de la muscatura de capusa) au trecut mai putin de 6 luni aveti o forma relativ recenta de Lyme (acuta).
Lyme cronic Daca de la momentul infectarii au trecut mai mult de 6 luni, aveti deja o forma cronica de Lyme.
Totodata, daca simptomele pe care le aveti zugravesc un tablou de Lyme, dar testele de laborator sunt negative (Western Blot si testul Elisa, care NU evidentiaza in mod direct bacteria in sange, ci masoara numai nivelul anticorpilor IgM si IgG anti-Borrelia), inseamna ca aveti o forma de Lyme seronegativ (dintr-un motiv oarecare sistemul imunitar nu produce suficienti / sau deloc anticorpi; bacteria este reperata in mod deficitar de sistemul Dvs. imunitar). Numai DFM (Darkfield Microscopy - microscopie pe camp intunecat) poate indica cu precizie de 100% existenta bacteriei in sange sau LCR.
......
Stiati ca?
capusele le puteti intalni in gradina particulara si in parcuri publice, pe pomii din livada sau in padure, in iarba sau pe gazonul din jurul casei pe care omul se aseza cu placere dupa o zi obositore de lucru, pe terenul de fotbal unde fiecare se relaxeaza jucandu-se cu mingea, in camping, in ierburile de la marginea lanurilor, chiar si pe animalele noastre de casa - caini si pisici (dupa plimbarile lor mai aduc cateodata cate o capusa!).
O capusa flamanda cauta surse din care sa se hraneasca cu sange: un om sau animal.
Expansiunea capuselor este rapida, in America boala Lyme a devenit la fel de raspandita ca si SIDA, iar Europa este invadata deja de capuse. In Letonia exista paduri care sunt interzise publicului datorita invaziei de capuse si datorita riscului mare de infectare cu bacteria Borrelia burgdorferi.
Locurile favorite sunt padurile umede, unde temperatura este cuprinsa intre 7 si 25 C, tufisurile, poienile unde razele soarelui sunt blinde si unde apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme. Daca afara e cald si uscat capusele se ascund in pamant, sau sub vegetatie.
Cele mai eficace insecticide sunt pe baza de DEET (N-diethil-meta-toluamide).
Capusa adulta poate fi vazuta cu ochioul liber si trebuie scoasa imediat (se pune o picatura de ulei pe ea si capusa isi da drumul singura); fiecare persoana care a scos o capusa de pe corpul sau trebuie sa consulte imediat un medic, mai ales daca apare o inrosire la locul muscaturii sau alte simptome "curioase" (dureri musculare, nas infundat, transpiratii etc. - asa numita "gripa de vara".
Atentie la capusele tinere! Nimfele sunt foarte mici si nu se vad cu ochiul liber cu usurinta si din cauza asta cea mai mare parte a bonavilor de Lyme nu isi amitesc sa fi gasit o capusa pe ei.
Inainte de a musca, capusa secreta o substanta anestezica, astfel ca majoritatea oamenilor nici nu simt cand sunt muscati!
In zonele acoperite cu par, mai ales la barbati, este foarte dificil de reperat o capusa.
Capusele adulte sunt insa vizibile pe piele; se stie cu siguranta ca transmiterea bacreriei Borrelia este asigurata de femele si de pui de capusa (nimfele). Riscul este cu atat mai mare cu cat in sezonul cald, temperaturile ridicate determina lumea sa umble cat mai sumar imbracata. Evitati tufisurile umede unde riscul de a gasi colonii de capuse este mare. Nu va aventurati din placere pe sub arbori, fara sa va acoperi parul, picioarele, si mai ales atentie la copii! - ei sunt cei mai expusi.
Daca veti respcta aceste indicatii , cu siguranta ca veti gasi capusa inainte de a se fixa pe piele, si inainte de a avea timp sa va transmita infectia .
Exista vaccin pentru boala Lyme dar in unele cazuri au aparut reactii nedorite, chiar infectare cu Bb.
In Austria si in zonele adiacente se utilizeaza un vaccin impotriva encefalitei cauzate de Bb. Cei care cred ca vor ajunge in zonele respective trebuie sa-si ia masuri de prevedere, prin vaccinare, in caz contrar boala se declanseaza in urmatoarele 8 zile: febra, dureri de cap puternice, si chiar paralizie.
Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete! - in acest fel tot continutul din intestinele sale (continand microbi) trece in sangele Dvs.!
Nu trebuie folosit eter sau alt produs anstezic care o poate determina sa vomite sangele din abdomen in intepatura.
Capusele tinere nimfele, arata ca un punct foarte mic pe piele, cat un varf de ac; e ca si cand ne-am intepat cu ceva si se vede un punct mic si negru in zona respectiva.
Daca ati incercat sa scoateti capusa cu o penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, mergeti de urgenta la medic! - acesta il va scoate printr-o mica incizie. Cu cat mergeti mai repede la medic, cu atat numarul de bacterii transmise va fi fost mai mic!
Daca capul ramane inca agatat pe piele trebuie dezinfectat foarte bine; acolo se va forma o infectie mica care se va vindeca rapid .
Daca capusa este fixata in locuri unde nu se poate indeparta de persoana in cauza trebuie cerut ajutorul celui mai apropiat medic.
Tineti minte data la care capusa a fost scoasa de pe corp! Urmariti aparitia oricaror simptome "curioase". (In alte tari capusa este analizata, stiindu-se astfel care au fost tulpinile de Bb din sangele ei - acest lucru faciliteaza alegerea antibioticului)
Trebuie observat apoi daca in zona unde a fost muscatura apar semne tipice - roseata, umflarea pielii in jurul pisacturii, semnele tipice ale infectiei Lyme apar imediat sau dupa cateva saptamani: simptome asemanatore cu cele de gripa, febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala marcata, dureri musculare, transpiratii abundente, etc.
Medicul trebuie consultat imediat dupa aparitia simptomelor, si antibioticul va fi prescris pentru 3-4 saptamani. Daca medicul in cauza nu cunoaste boala, adresati-va unui dermatolog sau, si mai bine, unui specialist in boli infectioase!
Pentru ca o persoana sa aiba boalal Lyme trebuie:
- sa fi fost muscata de o capusa sau de o nimfa
- capusa respectiva sa fi fost purtatore de bacterii Bb (20% din capuse sunt puratatoare de bacterii Bb, dar procentajul variaza in functie de regiune)
"
Sursa: http://www.boala-lyme.evonet.ro/
Daca tineti seama de informatie, bine, daca nu....la fel bine.
Atunci cand cineva va aduce la cunostiinta o informatie nu dati cu pietre, intrebati-va daca va poate folosi la ceva acea informatie, daca nu...ignorati-o. Nu se supara nimeni!
Sanatate multa!
Mamica de 2 baieti
Mihnea (20.01.2003)&Victor(10.02.2005)
rory76 spune:
Eu nu vad acolo nici un simptom din care am eu! Sau or fi doua trei care se pot atribui si altor boli, cum e si spondiloza, care s-a vazut si la radiografie! Deci, nu am Lyme-ul asta, clar! Nu stiu IoanaO, daca zice ca a avut animale poate se testeaza, eu cred ca nu am de la ce sa o fi facut, deci nu, merci, nu ma testez! Ti-am zis sunt exclusiv sedentara si casnica deci nu ma intalnesc prin bucatarie, baie, living, birou cu nici o zburatoare sau cataratoare! nu merg in parcuri, gradini, chestii, ca nici nu am unde! Nici in copilraie nu am fost mai breaza-crescut la bloc, fara pets, fara excursii la tara... Cine se stie cu contacte din astea cu animale,cu plimbari prin gradini and stuff, sa se testeze! eu una nu o sa o fac! Chiar mi se pare oleaca impinsa prea departe treaba asta! Daca toti oamenii care au jumate din simptomele alea ar avea Lyme, unde am ajunge??? Ne mutam toti in Ungaria sa ii facem fundu' mare lu' nenea ala???
"sky is the limit!"
IoanaO spune:
Bun. Deci, western blot, chiar daca e negativ, poti totusi avea Lyme.Dar, daca DFM iese pozitiv, e clar.
Ok.
Desi mici dubii tot mai am, pt ca mi se pare un pic cam ciudat ca ceva atat de serios sa fie trecut cu vederea in Ro si noi sa nu avem medici competenti.
Cum mi se pare la fel de ciudat ca nimeni de aici n-a venit sa spuna ca a mers la Budapesta si ca i-au iesit rezultatele negative.
Depresie am facut in urma cu vreo 5 ani pe fondul suprasolicitarii (facultate+work+somn insuficient). Acum sa zic ca e Lyme....nu stiu...asta ar insemna ca toti oamenii cu depresie din Ro (si sunt destui daca cauti niste studii), ar avea Lyme.
Acum 2 ani, am avut ameteli vreo 6 luni, tot din cauza de stres (a trecut cu psihoterapie). Daca era Lyme, cum putea sa treaca doar cu psihoterapie? Sau cu antibiotice usoare pt raceala?
Acum, de doua saptamani, am observat ca nu mai am junghiurile acelea (probabil ca acel complex de vitamine si minerale pe care il iau isi face efectul). Dar am niste dureri de genunchi de sa urc pe pereti. Iarasi, sa mi se declanseze o boala Lyme dupa vaccin? Non-sens.
Si de ce nu am si eczeme? Si de ce ma dor genunchii doar cand umblu mult sau cand stau la birou si nu ii misc?
Prin urmare, ma gandesc in cazul meu...ar fi un pic cam absurd...sunt constienta ca exista aceasta boala dar n-as crede ca majoritatea diagnosticelor de poliartirita reumatoida, SM sau fibromialgie sunt Lyme de fapt.
Dar, cum am zis, banii nu sunt o problema. Doar ca am un pic dubii legate de acest domn doctor (chiar sa fie el singurul care depiseteaza aceasta boala?)
Oricum, multumesc mult pentru informatii. Pentru ca mi-ai spus multe lucruri pe care nici macar nu le stiam. Si m-ai facut sa iau in considerare inca un posibil alt diagnostic. Totusi, permite-mi sa nu cred ca medicii din Ro chiar nu iau in considerarea acesta boala sau tratamentul dat de un doctor invitat de onoare la conferinte.
IoanaO spune:
Da roxy, ai dreptate, in cazul tau nu prea e justificat.
Uite, taica-meu urla de durere cateodata din cauza artritei (il doare picioarele). Maica-mea, si ea cu dureri de cand a avut un accident de masina. Ce sa fac, sa ii pun in masina si sa ii duc la Budapesta sa se testeze?
Si ei au avut capusi de-a lungul vietii.
Poate ca parintii mei avand probleme cu reumatismul, am si eu o predispozitie genetica.
Poate am facut o reactie urata la vaccin si mi s-a declansat un reumatism.
Poate chiar o capusa din trecut a fost infectata cu ceva (la bunici aveam in fiacre vara cate una).
Pe de alta parte, nu toate capusile sunt purtatoare de boli Lyme. Ca daca ar fi, atunci ar fi plina planeta de bolnavi cu Lyme si animale care mor de Lyme (un vet mi-a zis ca un catel cu bolerioza moare in cateva saptamani).
Eu ma simt totusi cu musca pe caciula...ca daca nu m-ar fi muscat nici o capusa in viata mea, daca nu as fi avut un catel, as fi zis ca analiza aia e degeaba.
Chiar si asa, am dubii....pt ca nu mi se pare normal ca in Ungaria sa existe 1 singur medic care descopera boala iar in Ro nu (totusi, vorbim de centre mari ca Tg Mures, Cluj, Iasi sau Bucuresti).
Sa fie chiar atat de tare neglijata o boala care iti da simptome grave (vedere dubla, paralizie, etc)???
Si daca domnul doctor din Ungarai e atat de respectat, de ce nu l-au urmat si alti colegi din breasla?
In fine, voi mai citi despre acest domn doctor din Budapesta si vedem.
Nu ma deranjeaza sa dau 100 euro dar nu vreau sa ma imbolnavesc si mai tare (ca am citit pe alt topic ca tratamentul da tot felul de reactii urate , unele necesitand spitalizare)
minossota spune:
Aveti dreptate....cum poate doar un singur medic sa depisteze lyme? Poate ca nu se doreste implicarea? Intrebarile primite au fost:" Ati fost in Austria sau Germania? Acolo e posibil, la noi nu sunt cazuri.
Dar daca vreti luati 7 zile doxycilina ca sa va linistiti, dar va veti distruge ficatul"
Atunci cand am mers cu diagnosticul in mana si analize de la doua laboratoare (retineti, analizele de la Budapesta au fost dublate de cele din Bucuresti de la Institutul Cantacuzino), o doamna doctor cu teza de doctorat in boala Lyme de la spitalul Matei Bals nu ne ia in evidenta (cand are obligatia conform unei Hot#259;râri a Guvernului nr. 589 /2007 sa anunte ministerul de bolilele transmisibile, aici intrand si boala Lyme) si imi scoate din buzunar un ghid al bolilor tratate de americani si-mi citeste la boala lyme cum o trateaza americanii, iar la intrebarea mea daca in Europa nu exista un for al medicilor care sa se ocupe de aceasta boala, imi spune ca uite si in Franta se trateaza cu amoxicilina (avea dubii legate de schema recomandata) si cand i-am spus ca in Germania a avut loc o conferinta in primavara unde s-a pus problema schimbarii acestor ghiduri de tratare a bolii lyme cu o lista de antibiotice (folosita si de dr. Bozsik din Ungaria) si sa difere perioada de tratare pentru ca boala sa nu recidiveze, ma intreaba cu privirea candida despre combinatiile de antibiotice cu antifungice. In conditiile in care un medic care pare ca vrea sa stie mai multe nu e la curent cu ce se intampla in domeniu....ce pretentie sa am la ceilalti???
Medicul de familie macar mi-a spus ca doar in facultate a primit informatia, dar nu s-a dezvoltat mai mult subiectul si era interesata sa citeasca despre.
Doctorita de la infectioase de la camera de garda cand am intrebat despre boala....ca am citit pe internet s-a rastit la mine si mi-a zis ca sa nu vin sa o invat eu, ca stie mai multe decat mine. Ok, am zis, dar va rog frumos, uitati-va mai bine ce credeti ca este, puteti sa spuneti ca nu este sau spuneti ca este altceva cu siguranta? In conditiile astea ma trimite la dermatolog ca poate stie dermatologul mai bine.
Un dermatolog care se ocupa si de homeopatie si acupunctura ii spune ca nu a avut eritem migrator (nu l-a vazut dumnealui), ci sigur a avut atac ischemic tranzitoriu si nu s-a vazut atunci cu toate ca a facutRMN cu substanta de contrast, consul neurologic amanuntit, oftalmologic, EKG.
Era mai simplu de luat in calcul ca s-a uitat in oglinda si nu i-a placut de ce vede si atunci ii paralizeaza nervul IV si ramane cu diplopie 2 luni pana se accepta, caci doar medicul neurolog i-a spus clar ca nu se stie de unde apar astfel de simtome....
De ce e doar medicul din Ungaria? Pentru ca la noi aparatul nu poate sa citeasca la microscop, trebuie un biolog cu experienta si la noi nu s-a dorit asta. Medicul din ?Ungaria a fost dispus de multe ori sa vina sa vorbeasca cu cei din Romania, dar nu s-a dorit colaborare. De ce? Nu stiu sa va raspund. Poate ignoranta....e posibil!
In plus, in Romania nu exista statistic cazuri de boala Lyme (cautat de mine la Institutul de statistica) in conditiile in care sunt multi pacienti diagnosticati cu Lyme si neuroborelioza (faza a III-a a bolii)
De ce Ungaria? A fost mai aproape, mai greu este sa ajungi in Viena sa-ti faci analize.
Medicul ungur castiga ceva bani? E posibil! Dar avand in vedere ca in Bucuresti costa WesternBlot in jur de 220Ron, iar in Budapesta Western Blot si Dual Dur ajung la 110 Euro (400 RON-2 analize), nu cred ca e mare lucru avand in vedere ca este vorba de kiturile de recoltare, reactivi si ce mai este necesar. Dupa mine iese din calcul castigul financiar, este doar pasiunea pentru munca de cercetare.
Ceea ce faceti voi cu informatia ...treaba voastra, nimeni nu trebuie responsabilizat pentru asta. Consider ca daca stiu ceva este bine sa dau informatia si altora. De asta exista acest forum, sa ne sprijinim intre noi si dand informatia mai departe tocmai facem acest lucru.
Toate cele bune si sa aveti o viata linistita fara griji!
Mamica de 2 baieti
Mihnea (20.01.2003)&Victor(10.02.2005)
IoanaO spune:
M-ai cam pus pe ganduri sincer sa-ti spun...cum am zis, ma simt cu musca pa caciula (ca am avut contact cu doamnele capusi) si probabil ca nu mi-ar strica analiza aia.
Totusi, la un rezultat pozitiv, nu stiu daca m-as incumeta sa bag atatea antibiotice in mine...eu acum sunt in plina schema de vaccinare hep b, ce fac cu vaccinul? Cum o sa tolerez medicamentele cand eu si de la antibiotice simple am probleme cu stomacul?
Asa ca momentan refuz sa ma gandesc ca as avea asa ceva.
Dar, pt ca asta ar putea fi un diagnostic si in cazul meu, probabil o sa merg la Budapesta in urmatoarele saptamani.
Poate o sa iti mai cer informatii.