imputare din salariu sau garantie?
buna ziua!
sotul meu a plecat (prin demisie) de la firma la care lucra(avea gestiune). dupa plecarea lui, s-a facut inventar unde au iesit lipsuri, care vor fi imputate. el mai are de primit un salriu de la aceasta firma+garantia (oprita luna de luna din salariu). intrebarea este: au ei dreptul sa nu-i vireze salariul pe motiv ca ii opresc banii respectivi? sau are dreptul de a primi salariul integral si banii sa fie opriti din garantie? ei ;-au amenintat ca nu ii vor vira niciun ban pana nu semneaza decizia de imputare. el ar vrea sa o semneze numai dupa ce isi primeste salariul...
raluca, mami fericita de www.totsites.com/tot/alexia-maria" target="_blank">alexia-maria (07.09.2006)
Raspunsuri
olguttza spune:
buna,
eu am avut gestiune ani de zile, dar, in momentul in care am anuntat intentia de a pleca (cu acordul partilor, nu prin demisie), s-a facut imediat inventarul (cu mine de fatza!) si pentru toate lipsurile am semnat si da, mi s-au imputat din restul de plata - pentru ca nu mi se oprea garantie. tot inainte de a pleca de-acolo, am fost obligata sa imi fac lichidarea pe la mai multe departamente. stiu sigur ca asta este procedura pentru toti cei care au gestiune: inventar inainte de a pleca un om si inventar dupa ce vine un om.
faptul ca inventarul s-a facut dupa plecare cum ii garanteaza sotului tau ca el e chiar responsabil pentru lipsurile alea? adica, nu stiu, da mie-mi pare cusut cu atza alba, cu atat mai mult cu cat el nu a participat faptic la inventarul ala. acu' insa faptul e consumat si nu stiu daca mai poate face ceva. nedumerirea mea este: daca i s-a oprit lunar garantie (ca doar asta inseamna, a garantat cu niste bani o eventuala lipsa), suma asta nu acopera lipsurile cu pricina??
cred ca o sesizare la ITM si un sfat de la cineva specializat in dreptul muncii ar fi binevenite.
mami de Olga Cristiana 5.07.07
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
dymomo77 spune:
Si eu am fost gestionar, mai exact casier. NICIODATA nu se face inventarul in lipsa gestionarului. Sotul tau trebuia la plecare sa semneze un proces verbal de inventariere sau sa existe macar un proces verbal de predare primire intre el(care pleca din unitate) si noul gestionar. Este si greseala lui ca nu a cerut o comisie de inventariere la final si nici nu a predat bunurile din gestiune pe baza de semnatura dar fara semnatura lui teoretic nu ii pot imputa nimic. Dc firma e privata sincer nu stiu cui te poti adresa, dar ceea ce se intampla nu e legal. Oricum ei ar tb sa il cheme pe sotul tau sa semneze decizia de imputatie pt ca altfel nu au voie sa ii opreasca nici un leu din salar.
_Ralu_ spune:
deci: faptele s-au petrecut in felul urmator.
el si-a dat demisia, avand un preaviz de 30 de zile. in ultima zi s-a organizat un inventar, pe care l-a semnat toata lumea, la care a participat si el. numai ca nu a participat nimeni altcineva decat oamenii din magazin, caci despre un magazin este vorba. la cateva zile a fost sunat de managerul de zona sa ii spuna ca trebuie sa vina la un alt inventar, ca cel ce fusese facut nu este valabil pt ca nu a participat si cineva de la un departament in masura sa faca inventare. sotul meu deja incepuse serviviul la o alta firma si nu a putut merge la acel invemtar. ei nu au avut nimic impotriva, dar nici el nu a semnat nimic de la noul inventar.
deci treaba este cam alambicata.
oricum, cert e ca aceasta imputare se face in baza celui de-al doilea inventar la care el nu a participat.
el stie ca erau ceva lipsuri, deci nu s-ar impotrivi sa plateasca suma respectiva, dar vrea sa i se opreasca din garantie si nu din salriu! in mod clar suma este acoperita de garantie, deci nu ar avea motiv sa-i retina salariul.
pe mine asta ma intereseaza, daca ei au dreptul sa-i retina salariul! si daca nu, unde ne putem adresa cu reclamatie...ce demersuri trebuie facute.
va multumesc.
raluca, mami fericita de www.totsites.com/tot/alexia-maria" target="_blank">alexia-maria (07.09.2006)
dymomo77 spune:
Pai ei ar tb sa ii retina din garantie dc ac acopera paguba, pt ca oricum la plecarea din unitate garantia se restituie angajatului care a constituit-o dc nu s-au constata pagube.