biserica cu 3 preoti cu har
Am si eu o intrebare pentru persoanele care merg la biserica mai des. Stie cineva o biseri cu cu 3 preoti ( sau mai multi) cu har ca sa tina un maslu?
Raspunsuri
irina.c. spune:
sa-l tina acasa la tine, sau unde?la m-rea Radu Voda este Sf. Maslu miercuri si vineri Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
babylina spune:
sa il tina la biserica. Am inteles ( auzit) ca este mai bine daca este tinut de 3 preoti.
ingeras70 spune:
si har au toti in timpul sfintului maslu,pentru ca este o taina lasata direct de Mintuitorul Isus Hristos.
irina.c. spune:
nici un maslu nu se tine cu mai putin de doi preoti; oricum, n-are nici o importanta ca sunt 2, 3 sau 6, rugaciunile au acelasi efect, ca sa zic asa Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
ingeras70 spune:
teoretic nu se tin cu mai putin de 3 preoti,dar practic...sa fim seriosi.in putine locuri prin Bucuresti si in alta parte am gasit aceasta cifra.Si nici la man,la unele,de maici,de unde sa fie asa?
babylina spune:
Ingeras, am fost la o biserica si preotul mi-a zis ca sunt trei dar ca unul dintre ei se ocupa de administrativ si ca nu tine slujba. De asta intrebam de preoti cu har.
Biserica SF spiridon Nou sau vechi? adica pe Calea SErban Voda sau la Natiunile Unite?
".........Dupa predania veche a Bisericii, pentru slujba Sfantului Maslu trebuie sapte preoti, inchipuind cele sapte daruri ale Duhului, numarate de proorocul Isaia (11, 2-3). Numarul acesta simbolic aminteste si unele fapte din Sfanta Scriptura a Legii Vechi, din care se vede mila si indurarea lui Dumnezeu. Astfel de sapte ori s-a plecat proorocul Elisei peste un copil mort pe care 1-a inviat (IV Regi 4, 34-35). De asemenea, sapte au fost preotii care au sunat din trambite si de sapte ori a fost inconjurata cetatea Ierihonului, cand a fost cucerita de izraeliti, la intrarea lor in pamantul Fagaduintei (Iosua 6, 13-16). Si iarasi, de sapte ori s-a rugat proorocul Ilie pe muntele Carmel, pana cand Dumnezeu a dat ploaie pamantului ars de seceta (III Regi 18, 42-45)551 (Sf. Simion al Tesalonicului, Despre Sfantul Maslu, cap. 283, p. 183, 184).......... "
babylina spune:
intr-adevar sunt putine biserici cu mai mult de 2 preoti.
Slujba de Maslu se tine in fiecare Miercuri si vineri in orice biserica sau din cand in cand la zile mari si la cerere?
ingeras70 spune:
chiar daca sint 2 preoti angajati si deci o parohie mai mare,uneori se face cu rindul,unul o sapt,celalalt o saptamina.nu se prea face sf.Maslu la sarbatori,sau in putine locuri.Se tine de obicei saptaminal,vinerea sau miercurea,nu conteaza,functie de program.Sf.spiridon vechi,intre izvor si piata unirii,cu 6 preoti miercurea trecuta,la preot iordache,paroh.
la man.cernica,se faceau,probabil se continua obiceiul,lunea,miercurea si vinerea si dupa maslu moliftele sf.vasile.
ingeras70 spune:
or fi multe dupa predanie,dar,praactic,eu am fost in ultimii 10 ani in fiecare saptamina la Maslu si uneori si de 2 ori pe sapt.si n-am prea vazut nici la manastire facut asa.Si am fost si in pelerinaje.