Limba romana - gramatica - expresii-vocabular
Raspunsuri - Pagina 5
mirela.d spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Am sa incep eu,referire facand la noile reguli gramaticale : ´´ nici o´´ si ´´nicio´´ precum si ´´o data´´ si ´´odata´´ Cum le folosim: ´´Nici o´´ nu exprima o ´´negatie definitiva´´.(ci o disjunctie negativa)Se foloseste la ´´negatie repetata´´ ´´Nicio exprima o ´´negatie definitiva´´.Se foloseste pentru a exprima ´´zero,deloc´´. Astfel,putem spune: 1.´´ Aceasta stire nu e nici o teorie nici o definitie, este o informatie.´´ 2.´´ Nu am nici o siguranta deplina dar nici o nesiguranta.´´ Negatie ´´definitiva´´: 1. Nicio carte nu reglementeaza mai bine noile reguli gramaticale decat o face noua Gramatica. 2. ´´Piesa de teatru nu mi-a produs nicio emotie´´ De retinut: Nicio,(niciun) se scrie astfel cand e vorba de ´´cantitate zero,nimic,deloc´´ La negatie repetata, se scrie ´´nici o´´ ´´nici un´´(vechea forma) ´´o data´´ se va folosi in aceasta forma, cand vorbim de numeral: O data, de doua ori etc. In adverb si in locutiuni , ´´o data´´ devine ´´odata´´ ´´odata ce´´ ´´odata cu´´ edit pentru a boldui |
Am fost plecata si vad ca intre timp va puserati pe treburi importante.
LadyJ, ai dreptate ca s-au pastrat amandoua formele: nici un si niciun dar explicatia nu este corecta.
Asadar, voi scrie pe scurt explicatia data de DOOM:
- niciun adjectiv pronominal (N-are niciun chef sa faca ce i se cere) si nici un adverb + articol (Nu e naiv si nici un om nestiutor) sau nici un conjunctie + numeral (Ma confundati, eu nu am nici un frate, nici mai multi);
- niciunul pronume (N-a venit niciunul „nimeni”) si nici unul conjunctie + pronume nehotarat (Nu-mi place nici unul, nici celalalt
- combinatii in care nici este accentuat in fraza si in care se poate intercala, de exemplu, adverbul macar (N-are nici macar un prieten).
Aceste combinatii se folosesc mult mai rar decat pronumele si mai ales in astfel de structuri binare, destul de clare din punctul de vedere al intelesului si al logicii, nu numai al analizei gramaticale.
(...)
Ea nu numai ca nu ingreuneaza, ci, dimpotriva, usureaza recunoasterea ca atare a pronumelui/adjectivului pronominal in cauza.
In concluzie, noile forme nu au legatura cu tipul negatiei sau al disjunctiei.
Oricum, ca sa-mi zic si eu oful: nu sunt de acord cu pluralul capsuni si ciresi (in loc de capsune si cirese) doar pentru ca sunt multi care folosesc aceasta forma de plural. Da, s-a pastrat si cealalta forma dar acceptarae si a formei de plural mai sus mentionata ma face sa ma gandesc la binecunoscuta replica :"Prosti, dar multi". Nu vreau sa par dura dar daca sunt de acord cu introducerea in limba romana a unor cuvinte noi (doar asa putem vorbi de neologisme) nu sunt de acord cu modificarea unor forme de plural pentru ca marea masa le foloseste.
Revin cand voi avea timp.
cgeea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mirela.d Oricum, ca sa-mi zic si eu oful: nu sunt de acord cu pluralul capsuni si ciresi (in loc de capsune si cirese) doar pentru ca sunt multi care folosesc aceasta forma de plural. Da, s-a pastrat si cealalta forma dar acceptarae si a formei de plural mai sus mentionata ma face sa ma gandesc la binecunoscuta replica :"Prosti, dar multi". Nu vreau sa par dura dar daca sunt de acord cu introducerea in limba romana a unor cuvinte noi (doar asa putem vorbi de neologisme) nu sunt de acord cu modificarea unor forme de plural pentru ca marea masa le foloseste. Revin cand voi avea timp. |
Daca mai aud o singura data SERVICI in loc de SERVICIU dau la om.
Gea, mami de Catinca-Ruxandra
pozele noastre
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kay mihaela, forma corecta e "ambigue", cazurile ambigue . oana deSOSONICA (6.06.2007) asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an Sonia ACTE diferite interventii, diagnostice etc. www.helpsonia.com povestea Soniei "When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout." |
kay, multumesc, ai dreptate.
vorbe de copil...
Hobby
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mirela.d
Am fost plecata si vad ca intre timp va puserati pe treburi importante. LadyJ, ai dreptate ca s-au pastrat amandoua formele: nici un si niciun dar explicatia nu este corecta. Asadar, voi scrie pe scurt explicatia data de DOOM: - niciun adjectiv pronominal (N-are niciun chef sa faca ce i se cere) si nici un adverb + articol (Nu e naiv si nici un om nestiutor) sau nici un conjunctie + numeral (Ma confundati, eu nu am nici un frate, nici mai multi); - niciunul pronume (N-a venit niciunul „nimeni”) si nici unul conjunctie + pronume nehotarat (Nu-mi place nici unul, nici celalalt - combinatii in care nici este accentuat in fraza si in care se poate intercala, de exemplu, adverbul macar (N-are nici macar un prieten). Aceste combinatii se folosesc mult mai rar decat pronumele si mai ales in astfel de structuri binare, destul de clare din punctul de vedere al intelesului si al logicii, nu numai al analizei gramaticale. (...) Ea nu numai ca nu ingreuneaza, ci, dimpotriva, usureaza recunoasterea ca atare a pronumelui/adjectivului pronominal in cauza. In concluzie, noile forme nu au legatura cu tipul negatiei sau al disjunctiei. Oricum, ca sa-mi zic si eu oful: nu sunt de acord cu pluralul capsuni si ciresi (in loc de capsune si cirese) doar pentru ca sunt multi care folosesc aceasta forma de plural. Da, s-a pastrat si cealalta forma dar acceptarae si a formei de plural mai sus mentionata ma face sa ma gandesc la binecunoscuta replica :"Prosti, dar multi". Nu vreau sa par dura dar daca sunt de acord cu introducerea in limba romana a unor cuvinte noi (doar asa putem vorbi de neologisme) nu sunt de acord cu modificarea unor forme de plural pentru ca marea masa le foloseste. Revin cand voi avea timp. |
Asa este Mirela,conform DOOM.
Am preferat insa o explicatie mai...neprofesionala pentru ca ma gandeam ca nu multi stiu ce e ala pronume,adjectiv,conjunctie etc.
Explicatia ta este mult mai corecta,dpdv gramatical insa nu poti sa spui ca exemplele date de mine ar fi incorecte.Ca ar trebui sa-l contrazici pe Pruteanu(de la care am invatat eu aceste explicatii)
Si ca sa arat despre ce vorbesc,ma folosesc de exemplele tale:
´´N-are niciun chef sa faca ce i se cere´´(chef zero,deloc)
´´Nu e naiv si nici un om nestiutor´´ (´´negatie repetata´´-nici naiv nici nestiutor)
´´Ma confundati, eu nu am nici un frate, nici mai multi´´(´´negatie repetata´´-nici unul nici mai multi)
´´N-a venit niciunul „nimeni”(zero deci,NIMENI)
´´Nu-mi place nici unul, nici celalalt ´´(´´negatie repetata´´-nici unul nici celalat)
´´N-are nici macar un prieten´´-(macar apare intre nici si un,deci logic nu poti scrie niciun).
Daca te-a deranjat explicatia mea mai pe intelesul tuturor,scuzele de rigoare,insa consider ca e mai simplu asa decat folosind cuvinte absolut ´´profi´´ din DOOM.
Insa nu poti sustine ca e incorecta
mirela.d spune:
Nu-l pot contrazice pe Pruteanu pentru care am avut tot respectul pentru cunostintele de limba romana ale dansului desi in rest nu mi-a placut de el.
Dar sincer, mie personal mi s-a parut mai inteligibila cea expusa de DOOM. Dar, ai si tu dreptate: depinde si de cunostintele pe care le ai in domeniul asta.
Eu gramatica limbii romane am invatat-o de la Mioara Avram (nu personal, ci din cartea scrisa de dansa). Ma refer la baza. Ca limba romana a suferit modificari de care am luat cunostinta prin studiul continuu (hobby).
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mirela.d Nu-l pot contrazice pe Pruteanu pentru care am avut tot respectul pentru cunostintele de limba romana ale dansului desi in rest nu mi-a placut de el. Dar sincer, mie personal mi s-a parut mai inteligibila cea expusa de DOOM. Dar, ai si tu dreptate: depinde si de cunostintele pe care le ai in domeniul asta. Eu gramatica limbii romane am invatat-o de la Mioara Avram (nu personal, ci din cartea scrisa de dansa). Ma refer la baza. Ca limba romana a suferit modificari de care am luat cunostinta prin studiul continuu (hobby). |
IDEM
Referitor la capsune-capsuni...am observat si eu ca daca un cuvant e folosit de multi gresit,Academia se´´pliaza´´.Nu stiu de ce...
Oricum,foarte putini vorbesc azi corect 100%...crede-ma ca sunt multi care nu stiu ce-i ala subiect...asa ca ce pretentie sa ai.
Nici macar nu-i pot acuza,acesti termeni sunt in speta pentru cei in domeniu.
Prefer sa aud ´´capsuni´´ decat sa aud ´´tigare,sa aibe´´ sau alte asemenea.
mirela.d spune:
Am remarcat, cu peponderenta pe acest forum, ca se considera cuvantul "colici" ca substantiv masculin. Da, intr-adevar forma de plural pentru "colica" este "colici" dar este substantiv feminin. Deci, accentuat acesta devine "colicile" nu "colicii".
Androix spune:
"Verbul A FI se scrie cu doi -i la urmatoarele moduri si timpuri:
- imperativul cu aspect pozitiv, persoana a II-a singular: fii linistit;
- conjuctivul prezent, persoana a II-a singular: tu sa fii linistit;
- gerunziul: fiind, nefiind, nemaifiind.
In aceste cazuri primul -i face parte din forma de baza (fi), iar al doilea -i este terminatia persoanei a II-a singular (la imperativ si conjunctiv); la geruziu al doilea -i face parte din terminatia gerunziului -ind."
*****************
"Imperativul negativ are la persoana a II-a singular aceeasi forma ca si infinitivul ; la persoana a II-a plural imperativul negativ nu se deosebeste de imperativul pozitiv:
a pleca/ nu pleca/ nu plecati
a fi/ nu fi/ nu fiti
Deci la persoana a II-a singular imperativul negativ al verbelor de conjugarea a IV-a se scrie, ca si infinitivul, cu un singur -i, afara de cateva verbe - a pustii, a se sfii, a inmii - care se scriu cu doi -i, pentru ca au radacina terminata in -i: nu pustii, nu te sfii, nu inmii."
Sursa: Stefania Popescu "Gramatica limbii romane" Editia a XI-a, 2003.
Asta pentru ca venise vorba AICI despre imperativ si forma negativa si atunci pe moment nu am avut vreme sa caut cartea ca sa ma lamuresc
Vacanta in Maroc cu POZE
Andreea mama de Filip si Georgia
mami_alexia spune:
Permiteti-mi sa-mi exprim si eu ingrijorarea..NU MAI POT CU ACCENTELE!!! Exemplificare:
1. TRAFIC - cu accent pe IC
2. PREMATUR - cu accent pe MA
3. si in general orice cuvant care se pare lor ca nu suna bine, este supus schimbarii de accent. Primul caz este cel mai des intalnit, suna foarte rau si mi se pare a fi total gresit. Insa tind sa cred ca e corect, pt ca prea multa lume il foloseste (la TV).
Adela99 spune:
io is nelamurita cu gradele de comparatie. dupa mine corect nu are grad de comparatie. nici exact. cam la fel ca si complet, unic, major, minor, extrem, desavarsit, depli, intreg si mai sunt.
da' vad ca se foloseste destul de des si chiar si pe aceste pagini: mai corect. io nu zic ca n-o fi corect, da' mie nu-mi suna bine.
ea vorbeste corect limba romana
ea vorbeste mai corect decat ceilalti ...
ea vorbeste la fel de corect ...
ea vorbeste mai putin corect decat ...
ea vorbeste cel mai corect ...
ea vorbeste foarte corect ...
e corect?
ecsz: nu va legati de cum scriu, aleg sa scriu asha ;)