Limba romana - gramatica - expresii-vocabular
Raspunsuri - Pagina 36
mianna spune:
prefer sa nu socotesc cati ani au trecut de cand am avut ultima ora de gramatica, si nici lecitina nu iau insa parca-mi amintesc vag ceva de genul "adjectivul se acorda in gen si numar cu subiectul, adverbul nu".
in cazul asta, imi explica cineva si mie de ce acest "adverb" isi schimba forma cand zic "testul calitativ al produsului" de exemplu, fata de "analiza calitativa"?
beshter spune:
Daca-ti amintesti acordul, precis iti amintesti ca adjectivul determina (califica, adica) un substantiv iar adverbul un verb, adjectiv sau alt adverb. Asta e criteriul dupa care se disting adverbele de adjective, intrucat exista o sumedenie de cuvinte care au aceeasi forma si cand sunt adjective si cand sunt adverbe ('El e frumos' - adj; 'Canta frumos' - adv). In romana se intampla sa existe fenomenul de acord, dar exista multe limbi (chiar mai multe decat cele cu acord) in care fenomenul lipseste cu desavarsire. Si in limbile astea exista adverbe si adjective si te prinzi care sunt daca te prinzi pe cine determina, la cine se refera si pe cine califica. Gramatica moderna, care nu e aia de se preda in scoli, bineinteles, pune adverbele si adjectivele in aceeasi categorie, fix din acest motiv. Adica 'frumos' e o chestie de categoria A si in contextul 1 functioneaza ca adjectiv pentru ca determina un substantiv iar in contextul 2 functioneaza ca adverb pentru ca determina un verb.
Revenind la 'analiza calitativa', in primul rand e cam singurul exemplu in care 'calitativ' e adjectiv - in sensul ca se acorda, in sensul celalalt fiind adverb. In al doilea rand, 'analiza calitativa' nu inseamna 'analiza buna', 'analiza de (buna) calitate' ci 'analiza care tine de calitatea cuiva'.
Deci, orice alt exemplu cu un substantiv + 'calitativ' ca adjectiv sucks. 'Piesa calitativa', 'mancare calitativa', 'casa calitativa' - toate-s la fel de proaste. Din simplul motiv ca respectivul 'calitativ' nu poate fi adjectiv. 'Piesa proasta calitativ', 'mancare buna calitativ' - toate bune pentru ca respectivul 'calitativ' e adverb, asa cum si trebe sa fie.
Si, daca tot m-am lansat in acest lung expozeu, adjectivele sunt si ele de multe feluri. Nu e suficient sa se acorde ca sa fie toate la fel. 'saracul om' nu e acelasi lucru cu 'omul e sarac'; in schimb, 'frumosul oras' e acelasi lucru cu 'orasul e frumos'. 'fostul presedinte' nu e chiar deloc acelasi lucru cu 'presedintele e fost' si nici analiza calitativa cu 'analiza e calitativa'.
deci, oameni buni, ziceti linistiti 'piesa buna/proasta', 'casa urata/frumoasa' in loc de pretioasele si gresitele 'piesa calitativa' si 'casa estetica'. Nu uitati ca si calitatea poate fi buna sau proasta si ca, prin urmare, 'calitativ' nu inseamna 'de buna calitate'.
Trouve avant de chercher
mianna spune:
am spus de la-nceput ca nu-s de acord cu "piesa calitativa" (de parca m-ar intreba careva daca-s de acord sau nu - partea frumoasa e ca, din fericire, in topicul asta am intalnit prima data expresia). problema a fost insa ca nu iubesc afirmatiile categorice, de genul celor de mai jos (sublinierile imi apartin ):
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Dom'le, ma calca pe nervii capului folosirea incorecta - ca adjectiv - a adverbului 'calitativ'. Adicatelea, el fiind adverb nu poate determina decat un verb sau un adjectiv si in niciun caz vreun (care 'vreun', btw, se scrie intr-un cuvant) substantiv daramite sa se mai si acorde. Deci: Incorect: e o piesa calitativa / piesa e calitativa Corect: e o piesa buna calitativ / din punct de vedere calitativ |
asa ca n-as lua ca litera de lege nici ce zice dexul de hartie, ci as zice ca-i si, si. tot ce-ar trebui sa stie lumea, cand il vrea ca adjectiv, e ca ar trebui sa se poata inlocui cu "referitor/referitoare la calitate" - si poate nu le-ar suna bine sa mai zica "e o piesa referitoare la calitate"
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna problema a fost insa ca nu iubesc afirmatiile categorice tot ce-ar trebui sa stie lumea, cand il vrea ca adjectiv, e ca ar trebui sa se poata inlocui cu "referitor/referitoare la calitate" - si poate nu le-ar suna bine sa mai zica "e o piesa referitoare la calitate" |
A fost, deci nu mai e? Asta e bine.
Tot ce-ar trebui sa stie lumea e ca adverbul 'calitativ' nu poate fi folosit ca adjectiv decat intr-un numar foarte restrans de contexte, mai precis unul: 'analiza calitativa' ('test calitativ' e cam acelasi lucru).
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Tot la categoria fineturi de care n-a auzit nimeni, o problemuta de dublu complement direct (pe care am mai semnalat-o, dar sunt tare atasata de ea si nu ma pot abtine):
Gresit: 'Asculta-ma ce-ti spun'
Corect: 'Asculta ce-ti spun' sau 'Asculta-ma'.
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Si acum un strigat de ajutor. Am nevoie de parerea domniilor voastre in privinta corectitudinii unei perechi de exemple. Imi trebuie parerea a cat mai multi vorbitori nativi de romana, cu sau fara (mai ales fara) scolire specializata.
Sper ca am voie sa postez aici si nu trebuie subiect separat. Dar daca-i musai, cu placere (stergeti si deschid subiect separat).
Asadar:
1.care dintre urmatoarele doua propozitii vi se pare corecta (pe care ati folosi-o in vorbirea obisnuita)?
2. puteti explica de ce varianta pe care nu ati ales-o e incorecta?
Nu-mi place genul asta de glume
Nu-mi plac genul asta de glume
Va foarte multumesc tuturor!
Trouve avant de chercher
Adela99 spune:
is una din cele fara scolire specializata si mi se pare corecta propozitia "Nu-mi place genul asta de glume" insa as folosi "Nu-mi plac glumele de genul asta"
explicatia? urechea muzicala :)
acum sa nu-mi spui ca-s afona :)
kid spune:
Mie nu mi se pare nici una incorecta, dar as folosi mai des prima formulare. La prima consider ca verbul se acorda cu 'genul' iar la a doua cu 'glume'.
Teodora, de Vladut (15.05.2007)
Bazar pentru Mihaita Bogdan Sebi Ema
beshter spune:
Multumesc mult, doamnelor!
Astept raspunsuri in continuare si va sunt recunoscatoare.
Trouve avant de chercher
denizel spune:
Nu-mi place genul asta de glume :) (in scris)
In vorbit, s-ar putea sa consider ca nu trebuie sa revin atunci cand spun "nu-mi plac genul asta de glume"
Varianta "nu-mi plac genul asta de glume" (cel putin in scris) imi suna la fel de neplacut ca " ce-s cu astea imprastiate pe aici?"
A, 'nu-mi place genul asta de glume' poate fi inlocuit cu 'nu-mi place categoria asta de glume', nu?
In aceasta varianta, chiar ca nu merge 'nu-mi plac categoria asta de glume' (si nu doar pentru ca ne ccacaim atunci cand afirmam asta :).
P.S. s-ar putea ca, din punct de vedere lingvistic, sa fie prosteasca propunerea echivalentei intre gen si categorie.
Daca da, imi cer scuze, nu-s scolita :)).
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March