De ce se stalceste limba romana?
Raspunsuri - Pagina 12
blue eyes spune:
Mirela, intelesesem ca facusei confuzie.
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!
ariel_7000 spune:
mama, dar ce v-ati incins!!! nu poate omul sa lipseasca cateva ore ca gaseste bataie!
violeta, nu cred ca s-a intentionat sa ti se dea peste nas! iar ca sa nu mai fie necesar sa ma trimiti la clasa I si ca sa nu-mi mai ingrosi (bloduiesti ) literele pe care le consideri defecte, subliniez ca am pus ghilimele la cuvintele gresite, bine? cuvintele "reanvata" si "anvata" le-am scris special asa, ca sa intelegi de unde provine greseala. nu am vrut sa te supar, nici eu si cred ca nici alte fete, asa ca nu e cazul sa ai un ton asa agresiv. uite de la mine, ca sa vezi ca nu-s fata rea :). toti gresim, dar e bine sa invatam din greseli. da?
alta greseala des facuta, chiar si pe forum: "innot", in loc de inot.
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
Deianira spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika inainte de "etc" nu se pune virgula. am vazut in multe postari greseala asta. ce-i drept, nu e asa suparatoare la ochi ca altele, dar totusi... Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki |
Eu fac tot timpul greseala asta . Recunosc, nu stiam regula. Sper sa o tin minte. Ramonika, .
natynic spune:
Hai ca pana la urma Violeta si-a recunoscut greseala, ceea ce e mare lucru , alti "impricinati" nici macar nu citesc subiectul asta. Si ea mai are dreptate intr-o privinta...recunosc, si eu fac parte din generatia pe care abia liceul (si nu scoala primara) a prins-o cu trecerea de la î la â. Mie mi-a venit extrem de usor sa fac trecerea si am inteles f bine regulile de folosire, nu s-a intamplat asa insa pt toata lumea si greseli din cand in cand de acest tip sunt destul de scuzabile. Cu o singura observatie, Violeta: "â nu este, cum spui tu, inventia democratiei ci precede cu mult era comunista!
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
violeta69 spune:
ariel,nu m-am suparat!
invat si eu ca nu imi strica!
omul cat traieste invata si daca cineva se considera atotstiutor....inseamna ca nu stie ce spune...
blue,de ce sa culeg furtuna?
prefer sa culeg invataminte....acum sa nu aveti pretentii la mine ca sunt altii care se dau jurnalisti si scriu cum scriu(scriam) eu,asa ca
am constatat ca in cartea de cl I,adica in abecedar nu scrie nimic despre i sau a....deci....eu tot nu-s convinsa!!!
dar tot raul spre bine ca macar nu-l invat pe fi-meu gresit!cand o sa fiu convinsa ca asa e...
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
violeta69 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui natynic Hai ca pana la urma Violeta si-a recunoscut greseala, ceea ce e mare lucru , alti "impricinati" nici macar nu citesc subiectul asta. Si ea mai are dreptate intr-o privinta...recunosc, si eu fac parte din generatia pe care abia liceul (si nu scoala primara) a prins-o cu trecerea de la î la â. Mie mi-a venit extrem de usor sa fac trecerea si am inteles f bine regulile de folosire, nu s-a intamplat asa insa pt toata lumea si greseli din cand in cand de acest tip sunt destul de scuzabile. Cu o singura observatie, Violeta: "â nu este, cum spui tu, inventia democratiei ci precede cu mult era comunista! Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
da,asa e...am citit si eu carti de dinainte de comunisti unde se foloseau acelesi reguli...da' ce vrei?! e inradacinata adanc invataura comunista....sper ca numai asta cu i si a!!!
mirela.d spune:
Pentru Violeta:
"Hotararea Adunarii generale a Academiei Romane din 17 februarie a 1993,
privind revenirea la "a" si "sunt" in grafia limbii romane
Hotararea este luata in conformitate cu art.4 din Statutul Academiei Romane:
Se va reveni in grafia limbii romane la utilizarea lui "a" in interiorul cuvintelor si a formei sunt (suntem, sunteti), in conformitate cu hotararile adoptate de Academia Romana inainte de 1948, consecinta a unui indelungat proces istoric.
Modul de aplicare a hotararii de la punctul 1 va fi stabilit de Prezidiul Academiei Romane.
In Monitorul Oficial Nr. 59, din 22 martie 1993 sunt publicate, in anexa, Regulile "Sextil Puscariu" pentru scrierea literelor "a" si "i".
Literele "a" si "i" corespund aceluiasi sunet, intrebuintandu-se dupa urmatoarele reguli:
"i" se scrie intotdeauna la inceputul si la sfarsitul nemijlocit al cuvantului: il imbratisez, imparat, inger, isi, iti, amari, cobori, hotari, tari, uri ... ;
tot cu "i" scriem si in corpul cuvintelor, cand, prin compunere, "i" de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neimpacat, neindurat, neinsemnat, preainaltat, preaintampinat.
Vom scrie intr-insul, dar dansul;
in toate celelalte cazuri se scrie, in corpul cuvintelor, "a": band, cand, facand, gat, mormant, rau, roman, sfant, vant ... "
Nici acum nu esti convinsa? Ca mi-a luat ceva timp sa gasesc chestia asta. (Daca vrei cu tot dinadinsul caut si Monitorul Oficial.)
ariel_7000 spune:
mirela, Q.E.D.! te crede vio acum :)
vio, mie nu-mi "suna" prea corect nici "fi-meu"...ar trebui sa-mi vezi zambetul, ca sa nu zici ca am ceva cu tine acum. zambesc, da???
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
mirela.d spune:
Eu am mai remarcat si alte greseli dar mi-e ca o sa zica fetele ca am o problema. Asa ca ma abtin.
violeta69 spune:
mirele,acu' daca tot cu mine ai probleme poti sa ma scoti analfabeta ca eu tot n-am ce face!(sigur poti sa cauti ca gasesti,mai sunt si sub vechi...ca-s pe aici din 2004)
eventual poti sa faci si o lista si sa ma pui la gazeta de perete!!!
are si forumul subiect de dicutie pe tema ignorantei mele ....si sigur nu se mai plictiseste lumea!
oricum multumesc pt invataminte!
uite cu ajutorul tau ca n-am sa ajung o baba ignoranta
si sa ma scuzati, dar n-am intrat pe un forum de limba si literatura roamna,asa ca exceptand greselile impardonabile(in acceptiunea mea) eu tot am sa scriu fi-meu in loc de fiul meu.....imi e mai uosr,
pt in loc de pentru ca,tz in loc de t ca tot nu am pe tastatura tz,si ar ma fi cateva!
va multumesc