Lumanarea de botez, dupa botez

Lumanarea de botez, dupa botez | Autor: crinait

Link direct la acest mesaj

Prietena mea si-a botezat fetita acum o luna. Lumanarea de la botez a fost din flori naturale care acum, evident, s-au ofilit. Am fost ieri pe la ea in vizita si m-a intrebat ce stiu eu despre soarta unei lumanari de botez, dupa ceremonie. Se duce inapoi la biserica? Se arde in casa? Se pastreaza asa cum este ?
Eu nu am absolut nici-o idee, in schimb i-am promis prietenei ca ma interesez eu pe forum.
Multumim pentru raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anisiap spune:

si noi am avut lumanare ornata cu flori naturale care s au ofilit preotul ne a zis la botez sa o pastram in casa si sa o aprindem cand e bebe bolnav cand plange fara motiv sau de deochioricum fiind in fr preotul ortodox da cred ca din ardeal dupa accent si avea unele obiceiuri straine fatza de ce stiam eu eu am pastrat o asa uscata si din nefericire curbata ca am lasat o de la biserica la restaurant in masina si de la caldura are o forma dubioasa

http://good-times.webshots.com/album/564034404CbidQP?vhost=good-times&start=132

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinait spune:

Multumesc pentru raspuns, Anisiap. Tu ai evocat eventuala origine ardeleneasca a preotului, deci datini diferite. Asadar, daca am inteles eu bine, cate bordeie, atatea obiceie, chiar si in privinta lumanarii de botez?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Lumanarea de la botez se poate pastra in casa si, asa cum spunea anisiap, se aprinde la nevoie, in cazuri speciale, sau se poate da la biserica.

Noi am pastrat-o in casa ... desi preotul imi spusese sa o aduc la biserica (e din Rm. Valcea preotul). Tot asa am avut-o cu flori naturale ... dar am "dezbracat-o" , am pus buchetelul la secat si l-am pastrat asa, iar lumanarea "goala" am pus-o deoparte.

abramburika nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anisiap spune:

se pare ca da.........

http://good-times.webshots.com/album/564034404CbidQP?vhost=good-times&start=132

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinait spune:

Daca lumanarea se duce la biserica, ce se face acolo cu ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Se topeste si se fac alte lumanari ... din cate stiu eu. Insa, repet, nu e o regula sa o duci la biserica ... si nici nu are nici o semnificatie religioasa (adica asa spune "religia" ca e bine sa o dai inapoi la biserica). Fiecare face cum crede ...

abramburika nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catutza spune:

Lumanarea de la botezul Biancai o avem in casa, zace in camara. Pana acum am aprins-o doar odata cand am facut sfestanie la casa. Ma gandeam si eu sa o duc la biserica dar nu am ajuns...

Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)

Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil

Bucatareala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chiccutza spune:

noi lumanarie le avem acasa.au fost din flori artificiale si s-au mentinut frumoase.
eu nu stiam ca pot fi duse si la biserica.

MAMA DE FEDE SI DANI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns serbanica spune:

Eu am avut botezul acum o luna si cu luminarea am hotarit sa o duc la biserica sa o arda in altar pt sanatatea feciorului meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Noi am pastrat doar o bucata din lumanare, din partea de sus (oricum doar acolo avea fitil, mai departe era doar ceara deci nu am fi putut s-o ardem in casa) iar restul l-am dat la biserica unde am botezat fetita. La fel am procedat si cu lumanarile de la nunta.

Mergi la inceput