Suflet de mama!
Dragi mamici,
in special celor a caror copii au un altfel de comportament(nu imi place sa ii cataloghez cumva)nu stiu daca cineva s-a gandit sa faca un asemenea subiect , dar eu ieri am venit plangand de la gradi.Azi, parca mi-am mai adunat gandurile si va scriu.
Din cate am citit pe forum multe din noi au copii cu probleme de limbaj, de adaptare, etc.Ce parere aveti daca va propun sa-i abandonam, sa-i izolam de societate, ca oricum ne incurca pe unii din noi, care se pretind cadre didactice?Bineinteles ca nu vorbesc serios, dar o sa intelegeti de ce am pus aceasta intrebare.
Voi, mame cu asemenea copii unde v-ati inscris copii la gradi?
Eu va voi povesti pe scurt povestea mea(pentru cei care nu o cunosc).
Baietelul meu, este un copil normal, nascut la termen, perfect sanatos.A avut "nefericirea" sa se nasca din mama si tata de nationalitati diferite, intr-un oras in care gradinitele cele mai bune sunt in limba maghiara.Atunci parintii lui s-au gandit ca cel mai bine este sa fie bine ingrijit si daca mai invata si ambele limbi e cool.Iata ca nu a fost asa.Copilul meu a invatat tot ce se poate in ambele limbi, doar ca vorbea cand dorea si nu in propozitii.De la 3 ani am inceput sa facem sapaturi si ni s-a spus ca e normal si singura lui problema este ca e putin cam energic, dar la aceasta varsta nu se poate pune un diagnostic de hiperkinetic sau ADHD.Dupa luni de cautari am ajuns intr-un centru mare universitar la o foarte buna dr. care ne-a sfatuit sa-i schimbam gradinita pentru a putea pentru un an de zile sa vb. toti trei aceiasi limba, eu necunoscand limba maghiara.Vreau sa subliniez ca trebuia sa-l retrag de la o gradinita in care era iubit, stimat si unde se simtea minunat.Asta se intampla in luna mai.Dute la sfarsitul anului, cand toate locurile erau ocupate sa-ti muti copilul.Am ajuns la o gradinita unde datorita faptului ca am fost sincera si am discuta pe sleau cu educ. de la grupa mijl.(acolo trebuia sa fie acum unde erau 20 de copii) problemele lui de limbaj si hiperkinetie (nu sunt ferm convinsa)mi l-a refuzat si a aflat de la ea toata gradinita ca copilul este autist si alte chestii.(diagnostic exclus de trei neuropsihiatrii).Am crezut ca lucrurile vor ramane asa.Din fericire d-na directoare pentru care am un respect deosebit, ne-a dus la educatoarea grupei mici care avea 26 de copii inscrisi. Cu chiu cu vai mi l-a inscris, intrebandu-ma in prealabil daca e autist.Am ramas masca.Unde era deontologia la prima educatoare?A facut o barfa pe seama unui copil.Am inceput gradinita, inca din august pentru a se obisnui.Totul perfect (la inceput nu prea manca), dormea, se juca.Nimeni nu se plangea de el.Mentionez ca acum vb. ffffffff frumos si corect, dar mai avem de invatat.In oct. a inceput gradi in toata regula cu program, cu educatoare.Ingrijitoarele fascinate ca mananca singur, se imbraca singur, etc.Acum doua zile ma suna cealalta educatoare (nu cea care l-a inscris, la grupa fiind doua)o pitipoanca dupa aspectul fizic(scuze de vocabular dar asta e cuvantul care ii poate descrie comportamentul)sa vin sa-l iau acasa pe Dav ca ea nu se mai descurca, nu doarme si ii deranjeaza si pe ceilalti(citat din ea).Precizez ca ea a fost una di "doamnele"participante la barfa, si care avea din start o idee gresita despre copil.Niciodata nu mi-a spus ceva de bine el(oare e asa de rau, avand in vedere ca a venit si batut acasa de alti copii?).Bineinteles ca ne-am gandit ca poate se imbolnaveste si se simte rau.Sotul s-a invoit si a plecat la gradi, de unde l-a luat.Intre timp am sunat la d-na educatoarea (in adevaratul sens al cuvantului)sa intreb daca asa a fost de dimineata.Ea mi-a spus ca nu, a fost totul ok, si stupoare "nu regret nici o secunda ca l-am inscris".Eu ce sa mai cred?Au mai trecut doua zile, ca ieri sa aflu ca madam (piti)mi-a dus copilul sa doarma singur in izolator si ne-a recomandat "sa il duceti la o gradinita speciala, pentru ca are un comportament deviant"de fata cu alti parinti.Va dati seama cum m-am simtit, si cum poate s-a simtit si acest copil care a fost izolat ca un raios.Este un motiv ca un copil care nu doarme (asta e de cateva zile el dormind de multe ori la gradi), dare e mai nabadaios sa fie stigmatizat in felul acesta.Voi aveti copiii cu acest tip de comportament inscrisi la gradinite speciale?Bineinteles ca dupa am vb. si cu doamna educatoare care m-a linistit si mi-a spus ca Dav are momentele lui de razvratire, dar nu e singurul si de aceea ea nu a facut caz.Mi-a propus sa lasam lucrurile asa si sa nu dam o amploare mai mare (eu vrand sa merg la directoare).V-ati confruntat cu acest fel de situati?Cum ati procedat?
Eu stiu ca nu mi-l pot da afara din gradi, dar vom putea suporta aecste presiuni si cat de sanatoase sunt pentru Dav?La vechea gradi inca e asteptat, are si patutul lui nou care il asteapta, dar daca nu-l duc acum inapoi la anul colegii lui vor fi in grupa mare, ori aici e la grupa mica.Daca il mut acum ma te ca toata evolutia lui in limbaj va disparea, pentru ca vom ajunge sa comunicam iar in limbi diferite?
Ce pot sa fac?Dac Dumnezeu ar putea sa ma sfatuiasca?!
Daca cineva poate pune acest mesaj ca si subiect fierbinte il rog sa o faca.Sunt multe mame ca mine si sper ca multe vor decide sa vorbeasca despre suferinta lor.
Raspunsuri
Dariela spune:
Comportamentul pitipoancei mi se pare mai mult decat nejustificat. Indiferent ce decizie vei lua pentru copilul tau, comportamentul ei n-ar trebui sa ramana nepedepsit si probabil ca nu e la primul caz de genul acesta.
Eu nu am copii dar am colege ai caror copii refuza uneori sa doarma la pranz la gradi sau refuza un anumit fel de mancare sau sa se implice intr-o anumita activitate, dar n-am auzit de cazuri in care educatoarele sa-i duca pe copii in izolator - asta e strict pentru cazurile medicale si nu pentru pedepsirea micutilor!
http://www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html
janad7 spune:
Multumesc Dariele.
Nu stiu daca am precizat in mesajul anterior, dar Dav niciodata nu imi poneste de ea ci de cealalta doamna, nu vreau sa-i spun numele si totdeauna cu placere.Asta e un semn ca nici ea nu stie sa se faca placuta.Copii simt.
Iti mulumesc inca o data si mai astept pareri.
violeta69 spune:
aoleu ce povesteti tu aici mi se face rau!
iti spun ca si eu am trecut cu Mihnea prin tot felul de faze la gradi...si la el nu era vorba ca vorbeste 3 limbi si le amesteca
iti spunca nu trebuie sa te sperii, dar nici sa lasi lucrurile asa...
incerca sa faci o reclamatie la directoare,apoi la minister...tipele astea nu tb sa ramana nepedepsite...si sigur eu una l-as retrge de la gradinita asta si l-as inscrie din nou la cea unde copilul se simtea bine si unde e dorit!
e un copil energic?
f bine...asa sunt majoritatea copiilor din ziua de azi....
si mie mi-au spus ca e hiperactiv.....si caracterizarea de la sf gradinitei,cea pe care tb sa o dau la scoala m-a socat pur si simplu...
copilul era introvertit dar in acelasi tip el dadea tonul la actiuni cu caracter negativ...
avea un vocabular greoi si o memorie scazuta...ori copilul vorbea perfect,avea(si mai are inca) o imaginatie de ramaneai socat ce scoate din el...
si la final....copilu avea sa fie "viitor caracter negativ"
eu am hotarat ca acea caracterizare sa nu ajnga la dna invatatoare si ea sa-si faca o parere despre copil fara sa fie influentata de ceea ce a gandit una dintre zecile de ediucatoare care au trecut pe la grupa lui...
acum copilul nu mai e nici un fel de copil negativ,nici hiperactiv nu e...
daca am intrebat-o pe invatatoare cum e Mihnea mi s-a spus"un copil super inteligent,e destept cat doi dar puturos cat 3"
"e f jucasu,dar nu-mi face probleme,nu strig la el sa stea locului,nu imi creeaza porblele"
copilul a termina clasa I cu Fb pe linie....
nici acum in clasa a II a nu s-a schimbat....are note bune chiar daca mai ia si cate un B eu zic ca e normal...ramane insa un jucaus,ce sa-i fac?
dar ceea ce spun unii /unele nu inseamna ca e batut in cuie...tu iti cunosti f bine copilul si sigur nu e autist...
are el niste nemultumiri....si posibil sa se inchida in el.
nu lasa chestia asta sa-l descurajeze....eu am lupat f mult ca sa-l incurajez.....
uite de ex la un moment dat educatoarea le-a dat de facut un desen pt ca era ziua unei fetite...
desenul lui si al inca unui copil a fost rupt si aruncat la cos pe motiv va e urat
si de aici copilul a refuzat sa mai faca desene,adica le facea dar cand invatatoarea a spus ca sunt urate el le-a aruncat la cos...
pana am observat ca trece trimestrul si el nu are nici un desen...
si l-am intrebat ce s-a intamplat....zice "mi-a spus doaman ca sunt urate si le-am aruncat"
"ca asa facea si doaman educatoare,eu nu sunt bun la desen"
si pe urma mi-a povestit cum a fost cu desenul de la gradi...
asa ca am vb cu invatatoarea si i-am explicat ce s-a intamplat la gradinita si de ce refuza el sa faca desene sau le arunca la cos...
norcul nostru ca invatatoarea e o femeie super despeatapa si intelegatoare....si pe urma l-a laudat,chiar daca el nu face vreo opera de arta dar macar isi da silinta....
scuze ca m-am intins atat...dar sper ca din ceea ce am scris eu sa invaeti cate ceva si sa nu lasi pe nimeni sa-ti descurajeze copilul...
bafta
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
janad7 spune:
Violeta esti tare draguta si eu iti multumesc ca mi-ai scris atat de multe.Asa imi fac o parere mai clara despre "mari pedagogi"care ne inconjoara.
Poate ca si mine si alte mame sunt nemultumite si ar trebui sa facem ceva.Intr-adevar e dureros sa afli ca dupa ce tu te chinui sa faci din copilul tau un om, o inconstienta vine si ti-l daramna din doua vorbe aruncate.Imi pare rau pentru voi, dar ma bucur ca ati depasit momentul acesta.
Inca o data mii de multumiri pentru vorbele tale bune.
miriama spune:
Draga mea,
Am avut ocazia sa traiesc intr-o tara unde se vorbesc mai multe limbi. Copiii mei nu stiau decat romana cand le-am dus la scoala aici. Nu intelegeau absolut nimic din ce li se spunea. Nu zic ca a fost usor dar, cu rabdare si mult efort si incurajare din partea mea, au reusit. In momentul de fata vorbesc 3 limbi fara nicio problema.
Ce te sfatuiesc este sa duci copilul la gradinita unde s-a simtit bine chiar daca acolo vorbeste doar maghiara. Tu acasa vorbeste cu el romana si se va deprinde fara probleme cu ambele limbi. Trebuie doar rabdare si incurajeaza-l tot timpul. Lauda-l pentru fiecare progres oricat de neinsemnat. Fii alaturi de el si nu descuraja. Adaptarea vine de la sine. Nu stresa coplilul in locuri unde nu e apreciat. Du-l acolo unde e dorit si va fi bine. Tu continua sa vorbesti cu el doar in romana.
Ai rabdare si sustine-l. Sigur veti reusi.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
principe spune:
jana,
eu te saftuiesc sa alegi limba de predare a gradinitei in functie de scoala pe care o sa o faca piticul tau.astfel o sa aiba continuitate studiul prescolar si,nu apara bariera de comunicare in primul an de scoala,an care oricum este dificil ptru multi copii.
daca tu planuiesti ca el sa urmeze o scoala maghiara ,fiindca este mai buna,nu-l chinui cu gradinita in limba ro.
ce a spus Miriama este f adevarat,copii au o mare facilitatea de a prinde concomitent diferite limbi,trebuie doar sa ai grija sa delimitezi conversatiile.daca tu nu sti maghaiara ,sotul tau trebuie sa vorbeasca in prezenta ta si a copilului in ro,sa aveti o limba comuna de a dialoga.poate insa sa vorbeasca maghiara cu copilul dar in lipsa ta sau afara din casa.intr-un dialog cu copilul nu amestecati limbile..daca dialogul incepe in ro se mentine in ro...astfel nu apar confuziile.
nu te preocupa,copiii crescuti in medii in care se vorbeste mai mult decat o limba pot incepe sa vorbeasca mai greu.
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
kariguld spune:
problema este foarte simplu de rezolvat, (mai sunt atatea subiecte pe tema asta....) ai de ales intre a schimba gradinita si a ramne sa infrunti rautatile.
cat priveste lipsa de educatia a educatoarelor...nu mai comentam, e un fapt arhi-cunoscut, chiar o trasatura pentru multe eductoare in Ro.
ai mei copii au vb germana si romana de cand au inceput sa vb. si nu au fost probleme. a, daca eu vroiam sa fie, gaseam, ca rosteau propozitii cu trei cuvinte in germana si 4 in romaneste. cand am avut probleme, de orice natura, am schimbat imediat gradinita. mentionez ca am facut in Ro, gradinita si primele clase de scoala.
dar pe parcurs s-au remediat, incet s-au obisnuit sa vb cand intr-o limba cand in alta, ba de la 5 ani au invatat si engleza.
Kari
Si iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!
cgeea spune:
Nu-mi vine sa-mi cred ochilor!! Indiferent daca decizi sa lasi copilul la gradinita actuala sau il duci la prima gardi - aici nu ma pot pronunta, ca nu ma pricep - n-o lasa pe incompetenta aia sa creada ca poate face ce vrea ea.
Noi avem doua educatoare super, si totusi... Anul trecut - grupa mica - am avut o fetita care musca tot ce prindea. Pana la sange. Si nu si-a permis nici una din educatoare sa duca copilul in alta sala sau ceva. Nici macar nu au sugerat sa-l retraga si sa-l mai tina un an acasa, asta am facut-o noi parintii la sedinta. Dimpotriva, doamnele ziceau ca se va integra, ca uneori e provocat - e normal la 3 ani. Totusi. la un moment dat, pe fondul faptului ca una din doamne s-a exprimat fata de parintele fetitei cu "Nu mai pot!!" parintele s-a dus la inspectorat - direct, fara sa mai treaca pe la directoare - si a depus o plangere, a urmat o ancheta..etc.
Asa ca eu zic sa vorbesti cu directoarea, neaparat. Daca nu gasesti intelegere, mergi mai departe. Asta nu e de lasat. Lucrez si eu in invatamant si m-a scarbit peste masura polemica cu salariile profesorilor, dar cand vad ca exista astfel de oameni in sistem nu mai pot comenta. Te rog, fa-ne tuturor un bine si reclam-o pe piti aia.
Gea, mami de Catinca-Ruxandra
pozele noastre
janad7 spune:
Dragi mamici,
va multumesc din suflet pentru cuvintele de incurajare.
Stiu ca pare o prostie, dar parca pe undeva ma tem sa merg la Inspectorat.Stiu ca faptul ca un copil e mai agitat, chiar hiperkinetic(daca ar fi asa)nu mi-l pot scoate din gradinita.Dar, ma tem sa nu-i fac mai mult rau (intelegeti la ce ma refer, piti se poate purta si mai rau cu el, fara ca noi sa stim).Cu directoarea voi discuta, stiu sigur ca ma va intelege, nu stiu insa in ce masura va schimba atitudinea educatoarei.Nu ma condamnati, dar ma tem efectiv sa nu gresesc, asa cum ma tem sa-i schim gradi.
Si aici ii raspund lui Principe.Draga mea, cum as putea eu sa fac teme cu puitul meu.E o situatie delicata, dar el va invata maghiara ca a doua limba, asa ca mai mult ma bate gandul sa-l mentin la aceasta gradi, avand in vedere si aspectele prezentate de tine, dar si faptul ca el va face scoala in limba ro.Asa consider eu acum.
Cum ar fi ca Dav sa vina de la scoala, eu sa fiu fara sot acasa si copilul sa ma intrebe ceva la teme?
Va multumesc tuturor pentru sfaturi.Stiu ca ceea ce fac trebuie sa fie bine si pentru viitor, dar si pentru prezentul copilului.
Oricum in situatia in care aceste "show-uri"ale "doamnei"vor continua am sa ajung si la Inspectorat.Cu atat mai mult ca ea a venit la aceasta grupa prin transfer de la grupa mare, avand in vedere ca vechea educ. plecase si postul trebuia ocupat.Ea nici macar nu a participat la inscrierea copilului, eu avand acceptul directoarei si a doamnei educatoare (cea adevarata).
Va pup.