Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 11)
Raspunsuri - Pagina 7
marry_a1977 spune:
Buna fetelor...sunt noua pe acest forum si tocmai mi-am luat o masina de cusut Privileg si as vrea sa imi fac un sarafan insa nu am tipar. Ma puteti ajuta, va rog?
StMihaela spune:
nu am tipar de sarafan, dar s-ar putea sa gasesti pe burdafashion sau burdastyle, sau pe unul din link-urile de pe prima pagina.
parca in burda nr. 1/ 2008 sa gasesti tipare. cred ca mai e pe piata.
succes!
anne-marry spune:
buna seara fetelor. suntem si noi pe aici {adik eu si bebe 2 din burtica} si ...pana acum am lucrat fffffffff putin, si lucruri marunte. am facut vreo 2 fuste pt mine, dupa ochi, fara tipar. strmtat....scurtat diverse...ceva lenjerie de pat pt cel mic...si cam atat.
v-am citit. inca nu am terminat toate cap...dar ma apuc acum de ele. am intrat sa va rog sa ma lamuriti si pe mine ceva. am cumaparat revista burda de luna aceasta ... februarie zic ei ca ar fi..si am vazut ceva modele dragute. desi am burtica mare, incerc sa fac cevam dupa masurile mele vechi, la care sper sa revin curand dupa nastere...sper sa iasa bine fara proba. o probez pe sora mea ...
am reusit sa scot tiparele pe foaie de calc si intrebarile pe care le-am cules din explicatiile pe care le dau ei in revista ar cam fi: [sa nu radeti de mine VA ROG ]
- zic ei ca se recomanda MATERIAL CU TINUTA ... ce inseamna asta? eu am sa incerc sa gasesc in cum zic ei initial. dar la ce se refera acest material?..adik ce fel de material este?
- la un moment dat zic ei: partea de sus a fetei la indoitura materialului: x1 {la celelalte buc scrie si x2} adik sa inteleg ca tb doar o sg parte? ca la celelalte unde scrie x2 inteleg ca tb doua buc. dar ei zic mai jos sa punem materialul in doua si sa decupam pe el....???
- la descrierea INTOARCEREA DECOLTEULUI CU DUBLURA [este vorba de o rochie nr. 124] : DUBLURA SE PRINDE IN ACE DE DECOLTEU, FATA PE FATA. CAPETELE DIN SPATE ALE DUBLURII SE INTORC IN AFARA CU 5 MM IN FATA MARGINILOR SLITULUI DIN SPATE SI SE PRIND IN ACE DE MARGINEA DECOLTEULUI. REZERVELE SLITULUI SE PUN IN AFARA, PESTE DUBLURASI SE PRIND SI ELE IN ACE DE MARGINEA DECOLTEULUI. SE COASE CONTURUL DECOLTEULUI. REZERVELE SLITULUI DE READUC SPRE INTERIOR. DUBLURA SE PUNE IN SUS SI SE COASE PE REZERVE, APOI SE INTOARCE SPRE INTERIOR. ETC.... eu inteleg cat de cat..si probabil o sa inteleg mai bine cand cand voi avea bucatile de material taiate si o sa incerc sa urmez pasii lor. dar ,...imi puteti zice mai pe romaneste cum sa prind acea dublucra la decolteu????????
deocamdata cam acestea ar fi intrebarile. sa nu radeti de mine.... multumesc.
anne-marry mamica lui teodor alexandru si 19 cu
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
anne-marry spune:
mai am o intrebare: ei dau modele pt ..sa zicem...marimile... 36 -44..daca eu as vrea sa fac acel model dar pt marimea 46 ... ce pot face? am vreo sansa sa fac tiparul cu ...nus cai cm mai mare? sau cum? sau mai bine nu ma bag ...desi ...cam greu sa ma abtin eu de la a incerca ceva.
olympia spune:
Anne-mary, "la indoitura materialului", inseamna de obicei croit pe dublu, adica, materialul e pus in doua si linia de mijloc a fetei vine exact pe cant... Material cu tinuta inseamna mai batos, de ex. denim. Celelalte sunt mai greu de explicat pana nu te apuci.
Acum cu tiparul, da poti sa-l maresti/micsorezi cu o masura.Uita-te bine cum sunt ele desenate la masuri diferite si practic aplici aceeasi regula. Liniile masurilor succesive curg aproape paralel, atentie la zonele unde se apropie sau se indeparteaza. Sunt niste puncte cheie,(ex: la subrat, la varful umarului), unde daca unesti punctele tiparelor de la mas 36-44, obtii o linie oblica. Pe linia aia pastrand aceeasi distanta dintre punctele precedente, construiesti in afara-punctul pt mas 46, si inauntru-punctul pt mas 34...Deci, ca regula generala, masori distanta dintre linia de 42 si cea de 44 si o replici in afara pt 46. Dar atentie la punctele alea!!! Daca n-am zis destul de clar, mai intreaba-ma!
Pene colorate... cate putin din toate!
anne-marry spune:
multumesc olympia. am inteles. o sa incerc sa caut ceva mai simplu si sa maresc. dar mai intai vreau sa temin rochita ... am copiat cu foaie de calc iparul, si l-am decupat. aacum, ramane ca luni sa cumpar materialele care imi tb ... sper ca....voi reusi sa fac ceva. nu am prea inteles eu cum vine cu dublura la decolteu. daca il pun fata decolteu pe fata material, cos la masina si apoi dau dublura peste cap sa zic asa, sa pice spate dublura pe spate decolteu ... o iesi ceva???? .. sau ...zic prostii...
si inca o intreabre ..mai sunt materiale din acela ca ..matasea....finute...acelora, cum le faci tiv? le festonezi? noi avem o masina de cusut ileana. soacra mea, care o are de 30 de ani cred ca ... zice ca ar avea si ceva de festonat, dar daca nu a festonat nimik cu ea, nu stie ce si cum. aveti idee ce ar tb sa fie???
olympia spune:
In principiu e bine ce zici tu cu dublura, dar trebuie sa fii atenta sa aiba rezerve la spate, unde faci slitul pentru fermoar, de-aia pareau mai complicate explicatiile din care ai citat. Da' te prinzi tu cand ajungi acolo!
Cu Ileana, nu stiu cum e...Tiparul merge copiat si pe folie de plastic, e mai ieftin si mai durabil.
Pene colorate... cate putin din toate!
anne-marry spune:
chiar acum citeam la capitolul 3 ... faza cu folia de plastic .. cu sacul. acum citesc din urma.
anne-marry spune:
am gasit in sertarul masinii de cusut o cutie cu niste ... piese. le-am facut cate o poza fiecareia, in cate 2 variante ..sunt cam neclare ca le-am facut cu camera incorporta in laptop, si le-am tinut vertical. sper sa le puteti deschide. ma intereseaza dak stiti pt ce sunt fiecare. este ceva pt surfilat? si daca da..cum montez cand am nevoie de acea piesa? mentionez ca in clipa de fata, masina de cusut are tot ce ii tb pt a coase ceva. ce va arat, sunt .. in plus sa zic asa...impropriu spus in plus.
deci:
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=compenenta1-1.jpg COMPONENTA 1 - 1
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta1-2.jpg COMPONENTA 1 - 2
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta2-1.jpg COMPONENTA 2 - 1
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta2-2.jpg COMPONENTA 2 - 2
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta3-1.jpg COMPONENTA 3 - 1
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta3-2.jpg COMPONENTA 3 - 2
http://s604.photobucket.com/albums/tt122/anne-marry/?action=view¤t=componenta4.jpg COMPONENTA 4
Guguluff spune:
Anne-marry, apropo de masura eu zic ca e ok, daca ai scos 44. Eu port la haine obisnuite 36 sau 38 si din burda imi lucrez 34. Incearca sa lasi rezervele mai mari(de 2-3 cm) sa poti da drumul daca tine, undeva.
Material cu tinuta, se refera la un material mediu, cred eu. Am vazut ca Olympia recomanda denimul, iti va fi greu sa cosi denim din prima. Incearca o stofa medie, un bumbac cu ceva elastan in el, eu stiu cere material de rochie si iti vor recomanda la metraje. Evita voal, matase, jerse(nu stii daca va coase frumos masina pe mat. elastice), dantela. Evita si dungile deoarece se potrivesc greu la cusaturi.
Partea din fata este la indoitura mat. deoarece nu are cusatura, este dintr-o bucata si ei fac economie la tipare, e mai simplu sa pui materialul in 2(fata pe fata si cu dosul in sus) si sa desenezi o parte, apoi potrivesti la margine si pui partea cealalta. Daca trebuie croite 2 pati din spate, desenezi pe dosul materialului si apoi intorci tiparul in oglinda ca sa faci bine partea cealalta. Ei arata o schema mica cu instructiuni de croire, e cel mai bine sa urmezi acea schema sa nu te incurci si sa scoti 2 parti drepte din spate, de exemplu.
Un sfat: nu mai citi instructiunile de la modele, pana nu te apuci efectiv de lucru. Cum spune si Olympia, iti vei da seama pe parcurs. Croieste cu atentie, apoi ia-o pe etape, cand vei ajunge acolo vei intelege sau ne mai intrebi. Sau cosi si descosi si iar cosi, ca asa inveti
Imi pare rau dar nu cunosc piciorusele prezentate de tine. Mama mea are o masina cu masa, ruseasca dar nu are accesorii la ea. Iti recomand sa faci o cusatura zig-zag(daca are masina) la tiv, si apoi sa-l cosi de mana, ascuns. Se vede si mai bine pe fata si cred ca e mai sigur asa, mai ales ca nu cunosti bine masina.
Bafta!
ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
My workshop