Centrala termica montata pe proprietatea mea
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/catrinik/catrinik.jpg)
Buna seara,
locuiesc intr-un imobil parter+etaj, eu la P, vecina mea la etaj.
De cind am cumparat apart acesta are montata o centrala termica care deserveste integul imobil.
Centrala este montata intr-o camera din beci, care este in acte proprietatea mea ( camera ).
Acum 1 an am vb cu vecina si amindoua doream sa ne separam cu centrala si fiecare sa-si monteze centrala ei de apartam.
Anul acesta am demarat treaba, insa nu am reusit decit sa-mi trag pina acum decit teava de gaz.
Intre timp datele problemei s-au schimbat si vecina doreste sa vinda apartam ei.
Am vb cu ea si i-am spus ca mi se pare corect sa informeze potentialii cumparatori ca acea centrala se afla in camera mea si ca doresc sa folosesc camera.
A spus ca nu-i normal asa ceva si ca practic o oblig sa-si monteze centrala noua. Si ca nu am cum sa o oblig.
E corect au ba?
Pot sa-mi folosesc camera sau nu?
A ... inca ceva: ea este obligata cumva sa ma despagupeasca pt centrala si pt teava de gaze separata pe care am montat-o?
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ronin/ronin.jpg)
ronin spune:
Nu sunt in masura sa raspund, dar cu siguranta aceasta problema nu se poate rezolva decat in instanta, daca de bunavoie nu vrea. Asta inseamna procese, tribunale, expertiza, bani, nervi...
Incearca sa intrebi undeva pe un site pe la gaze...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
buna,
nu ai precizat urmatorul aspect : montarea centralei care deserveste intregul imobil a fost facuta cu acordul fostului proprietar al apartamentului tau ? exista un document semnat in acest sens ?
proiectul instalatiei pe ce nume a fost facut ? toata documentatia, autorizatiile, centrala, etc. pe numele cui sunt inregistrate ? cine a platit ?
bineinteles ca poti sa-ti folosesti camera, din moment ce este proprietatea ta. faptul ca acolo exista acea centrala, de care tu se pare ca nu mai ai nevoie, nu-i da vecinei tale dreptul de a te obliga sa pastrezi centrala (pe care nu o vei mai folosi) in camera care este a ta.
iar in privinta despaguburilor, raspunsul este nu. te putea despagubi in situatia in care faceai si plateai tu toata instalatia de incalzire a imobilului (centrala, tevi, racorduri, etc.). racordarea la instalatia facuta de tine se face prin notariat, printr-un document care atesta acceptul proprietarului instalatiei ca un alt locatar sa se racordeze la ea. fara acest act nu se poate finaliza dosarul/proiectul pentru partea ei de instalatie/separatie de gaze
asadar, cred ca ar fi bine sa examinezi cu atentie documentatia existenta, sa incerci sa mai ai o discutie cu vecina, si daca tot nu ajungeti la un consens, cred ca ar fi bine sa te adresezi unui avocat, pentru ca daca ea vinde apartamentul si te lasa cu ochii in soare, o sa fie mult mai greu sa rezolvi cu noii proprietari..
bafta !