Patologia batranetii
Sunt de-a dreptul bulversata.
Cunosc o femeie de 55 de ani.Este genul de doamna cu o cariera impresionanta, cu maniere deosebite,cu chip frumos care tradeaza o frumusete coapta,o femeie care imbatraneste frumos si curat.
Toata viata ei a avut grija ce mananca, cum arata,era o femeie curtata de barbati,cu pretentii.Face parte dintr-o familie care i-a oferit tot confortul.A fost casatorita de doua ori,nu are copii.(nu a putut ramane insarcinata)
Imi povestea salbaticia tineretii ei, imi povestea cum i se deschideau usi datorita frumusetii si inteligentei ei.Nu a avut niciodata greutati in a obtine cea ce-si dorea.Se facea placuta instantaneu,a reusit intr-o lume condusa de barbati si si-a atras antipatia femeilor din jur.O magulea peste poate aceasta antipatie.
Odata cu trecerea timpului, femeia a devenit din ce in ce mai acra.Nemiloasa,impingand granitele omeniei pana cadea in nesimtire.
Mi-a explicat ca ii este greu sa accepte trecerea timpului.II este greu sa ´´iasa´´ din valtoarea tineretii,sa intre intr-un con de umbra.Nu suporta femeile frumoase.I se pare ca duce cu ele o lupta inegala.
Am intrebat-o, ce lupta? Pentru ce?
Mi-a raspuns ´´lupta pentru atentie.Cand toata viata mea am trait pusa undeva sus pe un piedestal de catre societate,cand pentru mine era o normalitate sa vad capetele intorcandu-se dupa mine pe strada, cand eram de nerefuzat,imagineaza-ti cum e sa cazi intr-un fel de dizgratie,ca o regina careia i s-a furat coroana´´
Cu alte cuvinte, cu cat esti mai ´´sus´´ cu atat caderea este mai dramatica.
Am incercat sa-i explic ca atitudinea ei o face sa cada, nu estomparea frumusetii de la 20 de ani.Mi-a raspuns ca nu inteleg...ca nu am cum sa inteleg la varsta mea valul care te acopera cand imbatranesti,schimbarile sociale, schimbarile corporale.
Nu m-am lasat si i-am explicat ca, in ochii mei si probabil a altor cateva milioane de oameni, femeile(si barbatii) care imbatranesc frumos,cu demnitate vor fi intotdeauna ceva special.O femeie care isi accepta varsta,capata intelepciunea anilor,experienta vietii, este de 10 ori mai ´´sus´´ decat o femeie de 20 de ani care este frumoasa si atat.
Nu e de aceiasi parere.Mi-a spus ca vorbim peste 25 de ani.Cand voi simti pe propria piele ce inseamna sa fii femeie,sa fii obisnuita cu o anume viata si sa cazi in ´´dizgratie´´
Am trimis-o la psiholog.Nu stiu daca va merge.
Ma intreb daca intr-adevar pentru o femeie este atat de greu sa imbatraneasca.Sa se vada transformata,sa fie ´´scoasa din cursa´´ cum se exprima ea.
Fetelor,foarte tinere,tinere si mai putin tinere, ce parere aveti?Cunoaste femeia o ascensiune (nu ma refer la cea profesionala) care scade dramatic,ireversibil si dureros de repede?
Raspunsuri
Deianira spune:
Mie mi se pare frumoasa o femeie care se accepta asa cum este, poate fi frumoasa la orice varsta, atitudinea conteaza.
Si in plus imi plac femeile cu "istoria" pe fat(z)a , le prefer pe acestea fata de cele care la 50 se straduiesc sa arate ca la 20.
Deianira spune:
Uite, ea mi se pare mie ca este o femeie frumoasa .
http://www.realistichair.com/store/images/helen_mirren.jpg
betiana spune:
Draga LadyJ, parerea mea este ca aceasta doamna, candva pe piedestalul frumusetii, nu a stiut sa se pregateasca pentru viitor.Frumusetea este trecatoare.Si chiar si din neuroni mai mor. Dar experienta de viata suplineste aceste lipsuri. Aceasta doamna despre care povestesti nu se inscrie in linia patologicului inca, dar fiind atat de egoista, se simte frustrata ca nu mai este epicentrul preocuparilor domnilor si de aceea si invidia pe tinerete.Un psiholog o poate ajuta. Sa-si contureze o harta a varstelor,potentelor, posibilelor preocupari ale unei alte etape. Si oricum la 55 de anu nu este batrana. Inca mai poate sa creeze si sa desavarseasca un parcurs inceput.
mariana_flo spune:
Poate confunda singuratatea cu pierderea frumusetii. Singuratatea doare foarte tare. Si intr-adevar, daca a si fost o persoana foarte admirata candva... e mai greu sa te adaptezi noii situatii. Si eu ma mai gandesc uneori cu nostalgie la varsta de 20 ani cand eram in centrul atentiei si mi se parea ca toata lumea este a mea. Acum cei din jur ma percep ca pe o persoana normala, obisnuita. Daca n-as fi inconjurata de prieteni adevarati, cu siguranta as tanji dupa vremurile apuse.
+32
ariel_7000 spune:
cand se usuca sufletul...moare si corpul.
uite aici "babe" splendide!!!
http://www.realitatea.net/catherine-deneuve-vine-la-tiff-2008_286252.html
http://www.cinematex.ro/ro_articles.php?id=7684
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
Lo_li_Ta spune:
Si eu mi-am pus de multe ori problema asta, gandindu-ma ce va fi atunci cand nu voi mai avea satisfactiile (si ma refer aici si la partea profesionala si la cea sentimentala) pe care le am azi, cum se poate reorganiza psihicul unei femei astfel incat sa-si restabileasca putin "prioritatile",da nu capete astfel de frustrari. Si raspunsul a fost unul singur: sa ai copii(pe orice cale) si sa ti-i iubesti.Imbatranesti frumos si sanatos atunci cand nu mai traiesti doar pentru tine.
ladyJ spune:
Fetelor,la asta ma gandesc si eu,poate singuratatea si lipsa copiilor au daramat-o...mie imi pare asa de rau,e o femeie tare inteligenta si e chiar frumoasa,are un ten care ma face geloasa,luminos,un par frumos...
Cand te uiti la ea te gandesti ca trebuie sa fi fost tare frumoasa.Si a fost,am vazut pozele din tinerete.
E divortata,barbatii inca se arata interesati de ea,deci nu asta ar fi problema.Nu stiu,parca ceva o face sa nu mai aiba incredere in ea,asa ca la inceput.
Chiar asa sa ne schimbam parerea despre noi insine,cand trecem de 50 de ani?
kariguld spune:
ai...interesant subiect...
ma gandesc si eu uneori la faptul ca voi imbatrani candva...(fiimea spune ca ma va ajuta sa nu imbatranesc, ca va descoperi pastila tineretii, care sa ma mentina tanara!) dar nu mi-am pus niciodata problema ca voi mai reusi sa atrag priviri...ca altele mai tinere imi iau locul...
doamna din caz, cred ca a incurcat niste valori, intr-o anume vreme, iar acuma din pacate culege niste roade... chiar are nevoie de psiholog.
e invidioasa pe femeile mai tinere? dar ce-au gresit bietele muritoare ca s-au nascut pe lumea asa mai tarziu ca ea? e in firescul lucrurilor sa fie asa...ne nastem, traim, apoi mergem spre apus...
motiv de meditatie si gandire pentru noi celelalte!
Kari
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld ai...interesant subiect... ma gandesc si eu uneori la faptul ca voi imbatrani candva...(fiimea spune ca ma va ajuta sa nu imbatranesc, ca va descoperi pastila tineretii, care sa ma mentina tanara!) dar nu mi-am pus niciodata problema ca voi mai reusi sa atrag priviri...ca altele mai tinere imi iau locul... doamna din caz, cred ca a incurcat niste valori, intr-o anume vreme, iar acuma din pacate culege niste roade... chiar are nevoie de psiholog. e invidioasa pe femeile mai tinere? dar ce-au gresit bietele muritoare ca s-au nascut pe lumea asa mai tarziu ca ea? e in firescul lucrurilor sa fie asa...ne nastem, traim, apoi mergem spre apus... motiv de meditatie si gandire pentru noi celelalte! Kari |
Da, as putea spune ca e invidioasa pe femeile mai tinere.Adica si felul in care-mi vorbeste mie, de genul ´´ai sa vezi tu,crezi ca vei avea toata viata pielea intinsa,muschii la locul lor?´´
Eu ii raspund ´´evident ca nu voi mai fi niciodata ca in frageda tinerete,insa voi avea alte valori,imi va pasa probabil de alte lucruri.Dvs sunteti tare frumoasa,chiar nu va inteleg necazul...´´
Necazul ei e ca viata te doboara cand esti mai putin pregatit.Cand ajungi la o varsta respectabila,ai suficienta experienta dar viata nu te lasa sa te bucuri de ea pastrand fizicul si tineretea.
´´daca as fi fost urata,spunea ea, cu mai putin succes in viata mea, nu as fi suferit acum ca ma vestejesc´´
No comment...
Femeia asta are tot ce-si doreste.NU vrea sa-si faca operatii estetice (cum i-am sugerat la un moment dat vazand cat sufera dupa chipul de alta data) pentru ca ea considera ca s-ar injosi si mai mult in fata timpului.
Oricum, nu e singura femeie mai in varsta decat mine care considera asta.Ea macar mi-a spus direct.
Odata eram la o petrecere la niste prieteni de-ai familiei mele (aveam 23 de ani) si o doamna cam la..nu stiu,40-45 nu scapa nicio ocazie in a fi rautacioasa cu mine.
Poate multe femei se simt oarecum amenintate de tinerele care vin din urma, dar nu toate spun asta...ma rog,sper ca eu sa nu ajung atat de....complicata.
Mindy spune:
Nu cred ca daca ar fi avut copii era altfel..
Cunosc o doamna la fel ca cea descrisa de tine. Are doua fete, doi nepoti dar pt ea copii nu sint asa de importanti. Nu accepta sa i se spuna bunica, nu suporta nici macar termenul de 'nepot'. Prefera sa spuna 'copilul fiicei mele', doar ca sa evite termenul de nepot.. de pensie sa nici nu mai vorbim ca face un atac cind aude termenul asta asociat cu persoana ei.
Pe fetele ei le-a indepartat de ea. I-a spus fetei mai mari ca e urita si ca ar trebui sa isi mai fac niste masti ca prea i se vad ridurile, a facut-o sa plinga..
Vrea mereu sa fie in centrul atentiei, sa i se faca mereu complimente.
Nu a pus o prajituta in gura si o cunosc de ani buni, acum se apropie de 60 intr-adevar arata f bine, toata ziua masti, tratamente, trezit dimineata si facut exrcitii, diete... A avut mereu un amant stabil pe linga sot, trebuia sa fie mereu cineva in afara sotului care sa o complimenteze mereu, sa o faca sa se simta femeie (?!), cu toate astea mi s-a parut mereu o inadaptata si o nefericita.
Imi pare rau pt genul asta de femei, sper sa nu ajung niciodata asa.