Ce caine sa-i luam copilului?

Ce caine sa-i luam copilului? | Autor: Ayla21

Link direct la acest mesaj

Rog informatii despre rase de caini mici, eventual cu poze, si rog pe cele care au deja in familie caine de companie sa dea detalii despre cum reactioneaza copiii la inceput, si despre cum se ingrijeste cainele: ca program de iesit afara, ce faceti cu el peste zi, in concedii etc.

Monica si iepurasii

"Daca iubesti pe cineva,ii ierti orice greseala;daca esti cu adevarat indragostit crezi ca a gresit din iubire..."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

cati ani are copilul? e foarte important asta.
ar fi util sa va puneti urmatoarele intrebari:
este copilul meu pregatit sa inteleaga ce e un caine? (nu e o jucarie de plus)
avem timp/zilnic pentru el (minim o ora doua): plimbare, socializare, educatie!
suntem pregatiti pentru micile incidente din perioada de crestere (kk,pipi, reguli de socializare, ros prin casa, par etc)
ce rol va avea copilul in educatia cainelui? este el pregatit sa-si asume responsabilitatea unui caine?
pot sa educ un caine ? (un caine este pe ultimul loc in ierarhia familiei, dar toti cainii, ca orice animal de haita, au tendinte sa submineze ierarhia- am eu suficienta tarie si tact incat sa il pun la locul lui fara sa-i trag o bataie sora cu moartea?)
care este bugetul lunar alocat cainelui? (nu, cheltuielile cu un caine nu-s numai la cumparare: luati in calcul hrana de calitate, vaccinuri, vizite periodice la veterinar, deparazitari interne/externe, vitamine, accidente neprevazute: alearga prin parc si se taie)

e preferabil sa va orientati spre rase care-s cunoscute pentru temperamentul lor echilibrat si sociabil: labrador, golden (mari iubitori de copii si "familisti" convinsi), ciobanesc german.

nu, nu-s caini mici, dar sunt printre cei mai comod de intretinut.
atentie la urmatoarele aspecte:
- cand cumparati, luati preferabil de la un crescator (NU de la samsar de caini, NU de la petshop, NU de la targ)
- cereti istoricul medical al parintilor catelului (dislpazie, epilepsie, alte boli ereditare!)
- cereti carnetul de sanatate
- NU IESITI CU CAINELE IN SOCIETATE/IN CONTACT CU ALTE ANIMALE PANA NU E VACCINAT!! (da, am scris cu caps. e foarte foarte important)
- verificati la cumparare strea de sanatate a catelului la un veterinar de incredere

in concedii se poate merge cu cainele, la pensiuni/hoteluri care accepta animale. de prevazut: cusca de transport sau transport securizat (legat bine adica) in portbagaj. un caine pe bancheta din spate e foarte periculos - eu nu stiam si la o frana brusca m-am trezit cu cainele in cap ca se dezechilibrase. de atunci sufar de surzenie selectiva, ma fac ca nu aud cand ne chiraie din portbagaj ca e suficient loc pe bancheta si pentru ei da suntem noi niste stapani naspa. cam la 2 minute odata.

NU urmatoarelor rase: husky (extrem de incapatanat), rase de vanatoare (tendinte de a evada hai hui dupa cai verzi pe pereti), eventual rase cu potential relativ periculos (desi totul tine de educatie). personal, nu mi-as lasa copiii in casa cu dobermani si inca vreo 2-3 rase cu temperament instabil. desi un caine luat de la crescator de obicei est rezultatul unei selectii controlate in care temperamentul este unul din factorii decisivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Coker spaniel...
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/156345/2/istockphoto_156345-english-coker-spaniel.jpg

Sunt superbi, inteligenti, jucausi, cuminti.
Eu am avut multi ani unul chiar ca in poza auriu.Foarte usor de educat.Iesea singur afara sa-si faca nevoile, se intorcea singur.Niciodata agresiv.Si sta la copii de n-ai vazut...Codrin facea ce vroia cu el si el nimic.

Sorana 34+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[Despre Codrin]
Poate va place poza mea...www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese cu stil si farmec&page=3" target="_blank">sunt...lo1.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ayla21 spune:

Multumesc mult de raspunsuri.
Copilasul are 3,8 luni, este responsabil, iubitor, si isi doreste mult un partener de joaca. El nu ar fi problema, a intrat in contact cu catelusii altor prieteni, si nu a terorizat catelusul si nici nu l-a considerat doar un animal de plus.
Eu am mai avut de mica animale de companie, am crescutr pe rand in compania multor generatii de pisici ale mamei mele, am avut la randul meu un catelus micut. E drept eram singura, il caram dupa mine, era mic si nu se cereau foarte multe eforturi financiare pt el.
Ne-am pus si noi problema, cum va fi dupa, pt ca nu ne gandim ca nu merge sau scapam de el la ivirea vreunei probleme. Am inteles ca la inceput il putem invata usor la pipi cu pampers special pe care sa il pun apoi in locul special amenajat pt nevoile lui ocazionale. Copilul merge la gradi, deci plimbarea de dimineata si la pranz este asigurata cand cineva din familie merge dupa copil. In concedii avem cui sa-l lasam, daca nu este posibil sa-l luam cu noi. In casa avem parchet din lemn natural si putine covoare, in caz de accident se pot usor duce la spalat. Financiar nu ar fi mare probleme, nici cu ingrijirea si nevoile lui. catelusul meu era bine ingrijit, manca doar mancare de caini si lasa deci foarte putin par. Iesea practic singur afara si venea singur pe scari inapoi. Stiu ca se poate.
ca rasa ne-am dori un caine mic, de companie. Eu una mi-as dori un Bichon Frise, cred ca sunt si pitici, si acum incercam sa vedem de unde sa gasim unul in aceasta perioada a anului.

Monica si iepurasii

"Daca iubesti pe cineva,ii ierti orice greseala;daca esti cu adevarat indragostit crezi ca a gresit din iubire..."

Mergi la inceput

Lorellay, cred ca Coker spaniel are o prietena, si intr-adevar e foarte iubitoare si afectuoasa, si copilul o iubea mult, o pupa pe botic si papau piscoturi impreuna.

Monica si iepurasii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Daca genul asta de caine cauti, in caz ca nu gasesti bichonul, poti lua si un westie (terrier): http://www.nextdaypets.com/directory/breeds/images/1100273.jpg - tot alb si tot cu parul cret.

Nu stiam de pampers pentru caini, cum arata?

Mergi la inceput

Westie (wikipedia)

http://ro.wikipedia.org/wiki/West_Highland_terrier

Westie http://www.animale.ro/caini/west-highland-white-terrier--westie
Westie este la baza un caine de vanatoare. Nu e foarte recomandat de tinut in apartament ;)

Pe net am gasit si asta:

Relatiile cu familia si casa
West Highland White Terrier-ul este un caine excelent pentru adolescenti. Ei au tendinta sa nu fie toleranti cu maltratarile accidentale pe care pe primesc din partea copiilor. Nu sunt, in general, recomandati pentru familiile cu copii sub varsta de 10 ani. Ca si in cazul altor caini, supravegherea este necesara oricand un caine se joaca cu copiii foarte mici. Mic si tenace, West Highland White Terrier-ul iubeste sa-si petreaca timpul cu companionii umani si este dispus sa joace orice joc. Se simt bine atat in apartament, cat si in regiunile rurale. West Highland White Terrier-ul este foarte activ in interiorul caminului, astfel ca se va descurca bine fara a necesita o curte. West Highland White Terrier-ul se va bucura de plimbarile periodice sau de partidele de joaca in parc, dar nu se va supara prea tare daca rateaza vreuna.

Bichonul alb este greu de ingrijit: BAIE lunara, toaletare mai deassa decat la alte rase, PAR
In schimb, la nivel de integrare in familie, este mult mai ok ca westie (e mult mai docil) fiind creat special ca rasa de companie

http://www.animale.ro/caini/bichon-frise
De pe site-ul unei canise:

CARACTERUL CAINILOR DIN RASA BICHON FRISE

Caine de companie perfect, se adapteaza fara probleme vietii de familie integrandu-se imediat in mediul de adoptie INDIFERENT DE VARSTA.
Desi este un adevarat intelept, nu suporta cu usurinta agitatia, zgomotul si starea tensionata in familie.

Se intelege excelent cu copiii, fiindu-le un tovaras de joaca minunat: cunoaste perfect "bunele maniere", nu se joaca violent si nu musca niciodata. Dimpotriva, copiii trebuie instruiti sa nu exagereze cu "smotoceala".

Mergi la inceput

YorkShire Terrier e iarasi mic, citind pe site-ul recomandat. daca nu gasim duminca in targ mergem luni la veterinar sa vedem, si ce ne sfatuieste si poate are si informatii. Am cautat si pe net la anunturi, dar cele mai multe sunt din Bucuresti. Mai vedem.
Multumiri!

Monica mami de printisor si printese

Mergi la inceput

ce ai citit?
Yorkshire nu e recomandat copiilor.

Relatiile cu familia si casa

Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie

In general, terrierii nu sunt caini care sa fie potriviti pentru copii mici ca al tau - au un temperament mai energic si nu sunt extrem de toleranti. . de asta am intrebat ce varsta are copilul.

in fine, tu te-ai fixat pe ideea de "caine mic si dragalash" asa ca eu scriu pur si simplu degeaba aici. inclusiv sa nu iei din targ pentru ca 90% il iei bolnav. nici daca zic ca veterinarii NU sunt chinologi sa stie despre caracteristicile raselor, despre temperamente, comportamente, socializare etc nu o sa ma crezi.

uite aici http://www.animale.ro/caini/
9. Rase de caini de agrement si de companie - astea-s rasele cele mai potrivite cu situatia voastra actuala (copil micut).

Mergi la inceput

Nu, noi ne dorim Bichon Frise, dar intr-adevar mergem pe ideea de mic si dragalas. Si atunci de unde sa il luam?
www.caini-pisici.ro/rasa-caini/Yorkshire_Terrier_048.html" target="_blank"> aici am citit, dar probabil am dat o alta interpretare.

Monica mami de printisor si printese

Mergi la inceput

acolo unde ai citit tu, scrie intr-adevar "Atat timp cat copiii nu ii vor trata ca pe niste jucarii si nu le vor invada teritoriul, acesti caini nu vor cauza probleme.". foarte corect, dar nu vei fi 100% din timp cu copilul si catelul si nu stii intr-un moment de neatentie/joaca ce se poate intampla. unii caini sunt foaaarte toleranti, altii mai putin. evident ca poti intalni si exceptii (rase zvapaiate care sunt cuminti foc, sau exemplare din rase recunoscute pentru temperament calm sa fie niste dracusori cu 4 picioare si coada).

citeste pe animale.ro, acolo e foarte detaliat/rasa partea de "casa si familie". si in general scrie acolo exact care e recomandat familiilor cu copii mici si care nu :)

cei de la punctul ala (9) in general sunt caini de talie mica/medie.

o sa razi, dar sunt cateva paradoxuri la caini : un westie poate sa-ti "umple" casa mai mult decat.... un dog german (care e maaare) pentru ca westie e zvapaiat si energic; un copil mic se poate intelege exceptional (!!!) cu un... pittbul (rasa - aia pura, nu ce se gaseste la noi - d'asta zic de luat din surse sigure - este extrem de prietenoasa si avand o rezistenta mare la durere, nu o sa sara cu dintii in gatul vostru cand il calcati din greseala pe coada) . sunt muuulte de zis, pot sa scriu pana joi aici :)))

EDIT:

ca admin pe un forum de caini de rasa (chiar daca nu posed exemplare ale rasei... INCA), singurul meu raspuns e clar- de la crescator.
pe langa garantia ca il primesti din rase selectionate controlat, fara probleme de sanatate, mai ai si alte avantaje:
- tii legatura cu crescatorul - cand ai o problema, stii la cine sa apelezi, si ei in general isi urmaresc "produsele" canisei mai departe (e si interesul lor)
- tot crescatorul iti recomanda de obicei medicii veterinari pe care-i foloseste el (daca sunteti din aceeasi localitate)=> muulta bataie de cap evitata
- ai garantia unei sanatati si daca se intampla ceva cu cainele (nu din vina ta), de obicei primesti un pui in loc
- cheltuielile ulterioare cu eventualele boli (foarte probabile daca iei din mediu "amestecat" gen targ sau petshop) sunt muult diminuate
- garantia ca intr-adevar respecta caracteristicile rasei (temperament, comportament, istoric al bolilor etc)

Mergi la inceput