PETITIE privind indemnizatia pentru cresterea copi
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
Letitia nu stiu de ce s-ar da bengoasa sora mea care nici macar nu are copii ci incearca sa aiba. Probabil ca am inteles eu gresit si nu vorbeam de alocatia copilului ci de concediul platit, respectiv indemnizatia de crestere copil. Imi pare rau ca faci bengos pe un om pe care nu-l cunosti. Nu cred ca am jignit pe nimeni, ok, am inteles gresit si v-am informat gresit, imi asum aceasta "grava" eroare, dar de la aceasta pana a face pe cineva bengos....
Magda imi pare rau ca te-ai simtit jignita de cuvintul bengos, am vrut sa spun ca sora-ta se da mare, daca asa ti se pare mai putin jignitor. Oricum, n-am vrut sa te supar, dar se pare ca ai inteles complet gresit ce a spus ea, sau mai probabil, din cauza ca n-are copii nu este in tema. Citeste cu atentie ce a scris DarkBendis si ai sa te lamuresti pe deplin care e situatia in UK. Nimeni nu huzureste pe banii concediului de maternitate, mai ales ca tine numai 39 de saptamini!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ankalaura spune:
Ca orice subiect de acest gen, se ajunge rapid la capra vecinului, ne batem tare sa aratam ca "la noi" e mai rau, "la noi" insemnand cand Occident, cand Romania, dupa locatia fiecaruia care intervine.
Mai la subiect, mai fara subiect, ne place sa facem demonstratii ca la noi "e" pampersii mai scumpi sau "la noi" taxele mai mari....
Si in Romania costa pachetul mare de pampersi 10 lire, iar salariul mediu nu este de 1300 de lire (my GOd, asta inseamna cam 60 de milioane!). Nici gradinitele nu sunt prea ieftine, mai ales daca adaugi si "fondul clasei", banii dati pentru hartie igienica si sapun, samd...
Singura mea dorinta ar fi sa pot sta acasa cu copilul meu atat cat simt nevoia, fara sa mananc covrigi (evident, este o metafora asta,da??), iar daca vreau (sau trebuie) sa ma intorc la serviciu, sa am ce sa fac (,) cu respectivul copil. Ma rog, in cazul meu, "respectivii".
Dar nu il pot duce la cresa (pe ala mic), buna, rea, scumpa, ieftina.... ca la cresa se termina programul inaintea programului meu de om al muncii, sau ca la gradinita sunt mai multe vacante decat am eu concediu in 3 ani... si tot asa...
Iar la scoala (pe ala mare)... il pot duce, si ar trebui sa nu ma ingrijorez ca la ora 12 nu are cine sa ii incalzeasca mancarea... sau... ca pana acasa il pot musca niste caini vagabonzi, sau mai stiu eu ce i se poate intampla singur pe strada...
Revenind la petitie, gasiti www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=8353" target="_blank">aici, URMARIREA PROCESULUI LEGISLATIV privind modificarea legii.
Daca va uitati jos de tot, o sa vedeti ca pe 8 septembrie s-a trecut in ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
Ma rog, despre petitie nu zice nimeni nimic, dar macar initiativa Laviniei Sandru are niste "dezvoltari"
Cand o sa se ajunga sa se discute, nu e clar.
Indiferent cand se va discuta, eu nu am sperante ca se va schimba ceva.
Anca mami de Eliza si Erika
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/pisigri/pisigri.jpg)
pisigri spune:
Am citit toate cele 4 pagini, si multe dintre afirmatiile facute aici mi s-au parut jignitoare.
1.Doamna magistrat (imi cer scuze, am uitat nick-ul, ceva cu "carmen" parca): dvs vi se pare anapoda sa va oblige statul roman sa va trimiteti baiatul in "zdrente" la scoala? Ei bine, si altora li se pare anormal sa fie nevoite sa faca acelasi lucru. Unele dintre ele au facultate. Eu de ex fac doctorat cu frecventa. Stiti care sint conditiile in care se face un doctorat? Cele 8 milioane de la stat sint MAI MULT decit bursa mea ca doctorand, pe care slava domnului o suplimentez cu vreo 8 milioane lunar dintr-un contract de cercetare. Baiul e ca banii astia de la contract nu vin regulat, pe cind copilului ii trebuie lunar pampersi si fructe.
Nu se pune aici problema doar de cite facultati am eu sau aveti dvs. se pune problema ca eu am ales sa fac un copil la 27 de ani, cind marea majoritate a femeilor din romania nu au venituri fabuloase. Asta e ghinionul meu, facultate de 6 ani...colegele aveau vechime de 2 ani in munca, atunci cind eu mergeam la cursul festiv...
Ceea ce as vrea sa se inteleaga este ca pina la 2 ani (si mult timp dupa aceea, dar aici e alta discutie) copiii au aceleasi nevoi de baza. de ce unele mame ar trebui sa fie multumite cu cele 8 milioane, si altele se simt ....jignite, nedreptatite sau discriminate?
if you can't say something nice, then don't say it at all
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/DarkBendis/DarkBendis.jpg)
DarkBendis spune:
Anca, intentia mea (atunci cand am prezentat cum stau lucrurile in UK) nu era de genul "sa moara capra vecinului"... era vorba de informatie pur si simplu...cat primeste o mamica in tara in care locuiesc eu si atat, cam care e salariul mediu comparativ cu preturile. Si am dat aceste informatii din simplul motiv ... ca si aici, si pe alte subiecte se dadusera alte sume referitoare la UK ( care nu erau conforme cu realitatea). Daca s-a inteles altceva, imi cer scuze
Crede-ma, si eu, ca toate mamicile imi doresc exact acelasi lucru ca si tine: sa pot sta acasa cu aia mica atat cat simt nevoia traind o viata decenta (cum zici tu, metaforic, fara sa mananci covrigi, exact asta e ideea) si sa am unde sa duc copilul cand o sa ma intorc la servici (ca va fi alegerea mea sau cand va fi nevoie sa fac "miscarea" asta). Eu de fapt noi, familia, suntem inca la stadiul de cautat solutii. Din pacate, usor nu e la nimeni... nicaieri.
Mult succes cu petitia . Daca s-ar incerca asa ceva si aici, si eu as semna, incercarea moarte nu are si e vorba de un lucru bun.
Week-end placut si multa sanatate la toata lumea (ai niste fete superbe )
Dark Bendis 26+ cu "Huckleberry" Baby
http://bd.lilypie.com/gSJep1.png
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
pinkie_pie spune:
regret draga pisigri dar nu consider catusi de putin jignitoare afirmatiile mele,dovada ca si alte mamici cu venituri mai mari de 800ron considera ca indemnizatia acordata de stat este discriminatorie.am intrat pe acest forum doar pt.a explica altei participante ca mamicile magistrat nu primesc 85%din salariu,asa cum eronat se afirmase.nu imi dau nici un fel de aere cu studiile sau cu veniturile mele,ma consider o persoana modesta si cu bun simt,provin dintr-o familie modesta si sunt mandra ca am ajuns unde sunt prin fortele mele proprii.daca tu ai nascut un copil pt.a avea bani sa-ti platesti doctoratul,este problema ta.eu am ales sa am copii in momentul cand am avut o situatie financiara buna,ca majoritatea mamicilor si mi se pare nedrept ca statul sa ma oblige sa imi lipsesc copilul de prezenta mamei si sa ma intorc la lucru,dupa ce ani de zile am cotizat la bugetul de stat cu zeci de milioane lunar.si copilul meu are nevoie de mine,are doar 10 luni si de fiecare data cand am fost nevoita sa plec putin de acasa plangea pana ma intorceam.cu toate acestea trebuie sa ma intorc la lucru.si nu se poate sustine ca toti copiii au aceleasi nevoi materiale,poate unii copii nu tolereaza decat un anume tip de scutece sau de lapte,sau au nevoie de anumite medicamente care nu sunt compensate,de exemplu,deci nu pot fi de acord cu ce le afirmate de tine.pe de alta parte,o mamica cu venituri mari si care mai are un copil,si-a obisnuit copilul cu un standard material,cum crezi ca ii poate explica celuilalt copil ca dintr-o data nu mai are bani sa-i satisfaca nici o placere sau nu-i poate cumpara cele necesare pt.scoala sau gradinita?ideea era ca persoanele cu venituri mici sa primeasca o suma fixa,cele 800ron(indexabili)iar cele cu venituri mai mari,un procent din salariu.chiar citeam azi ca Bulgaria a adoptat zilele acestea masura platii cu 90%din salariu a indemnizatiei,iar bunicii care vor ramane acasa cu nepoteii vor primi ,pe langa pensie,salariul minim pe economie,lunar,drept bonus.deci se poate!reactia ta mi s-a parut deplasata si jignitoare, nu numai la adresa mea ci si a altor mamici responsabile,care au ales sa aiba un copil tocmai in momentul cand ii puteau oferi un trai lipsit de griji.de altfel,postarea ta nu face decat sa intareasca ce s-a mai spus pe aici,si anume ca unii fac copii tocmai pt.cei 800ron,fara sa se gandeasca ca peste doi ani nu vor mai primi decat 40 ron,alocatia de stat.sper totusi ca lucrurile se vor normaliza si chiar daca eu sau alte mamici nu vom mai beneficia de aceasta masura,se va reveni la plata cu 85%din salariu a indemnizatiei de maternitate.
ankalaura spune:
Bendis - interventia mea nu era o replica la mesajul tau, ci am luat doar cifrele, ca exemplu. La fel de bine puneam sa dau exemplul unei sticle de ulei, care este cel mai mare in ROmania, cel mai mare din toata UE - adica vreo 8 lei sticla, peste 2 euro, fata de 1 euro 40 cat e in Spania... de exemplu...
Sau pretul unui litru de lapte - m-am distrat chiar, discutand despre "sticla" de lapte, cica ar avea acelasi pret la noi cu cel dintr-o alta tara din UE, numai ca la noi sticla area doar un litru iar la ei... DOI litri...
Ma doare reactia unora care considera nedreptatite asteptarile mamelor. Poate pentru ca aici toata lumea "asteapta" cate ceva, profesorii, pensionarii, bugetarii in general, tinerii... etc....
Ce ma astept eu - sau mai bine zis, ce mi-as dori...
Sa avem o reala politica in protectia sociala, pentru protejarea copiilor, pentru stimularea natalitatii, dar nu vom avea.
Eu m-am consolat cu ideea, si avem al doilea copil pentru ca ni l-am dorit. Dar la fel de bine, ni l-am planificat atent in functie de creditele de la banca Ceea ce este o aberatie!!!
Si voi sta doi ani acasa, chiar daca pierd foarte mult luna de luna, financiar vorbind, dar asta e. Imi doresc sa stau cu copilul meu.
Si poate ca o sa si emigrez
maramarkovic spune:
mie mi se pare ca este o contradictie intre acest topic si afirmatiile celor plecate prin spania, anglia etc. fetelor, daca ati plecat in alte tari inseamna ca ati vrut un trai mai bun, nu-i asa? ce va lamentati ca nu primiti bani pentru cresterea copilului? daca va aste asa de greu, de ce nu va intoarceti in romania??? macar primiti niste maruntis la nasterea copilului si inca doi ani dupa aceea. voi v-ati ales acea viata asa cum fiecare femeie din romania isi planifica aparitia copilului in functie de salariu, rate, afirmarea profesionala, casa in care sa locuiasca etc, etc. e problema fiecarei mamici daca se va intoarce la serviciu dupa scurta vreme pentru ca sunt insuficienti acei 800 lei sau va sta acasa. cine are salariu foarte mare cu siguranta isi va permite sa-si dea copilul la cresa si ii vor ramane si bani. cred ca cine a lansat acest topic nu face parte din categoria celor care lucreaza in pozitii de varf in multinationale sau alte domenii foarte banoase. si in mod sigur si-a facut socoteli care la sfarsit de luna fie sunt pe 0 fie pe minus. si mai cred ca, inevitabil, cand ne gandim la confortul nostru, al familiei, al copiilor nostri facem comparatia cu clasa politica din romania. prin comparatie, situatia mamelor din romania pare critica. precizez: mamici romania cu politicienii din romania. nu romania vs. strainatatea. aici e nedreptatea. nu vreti sa semnati petitia, foarte bine. nu va obliga nimeni!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/pisigri/pisigri.jpg)
pisigri spune:
carmen, daca eu te-am jignit afirmind ca nevoile copiilor sint aceleasi, ti-ai luat inzecit revansa sugerind ca eu m-am apucat sa fac copii in conditiile in care nu am cu ce ii creste si in care vreau sa imi platesc doctoratul pe spinarea lor (adica cu cei 800 de ron). nu aprofundez, iti spun doar ca ambele afirmatii sint false.
da, unii copii nu tolereaza decit lapte praf de 60 ron/cutie (din motive de sanatate). citi sint acestia? dar cei 800 de ron pe care ii primeste o femeie "normala" in ce masura ajung pentru lapte praf "normal" si pentru pampersi? si hainite, si un patut, si un carucior, modeste fireste, ca na! nu ai mama cu job in multinatioanala, nu meriti patut nou, e bun si unul second-hand...
ok, poate e corect ca tu (sau alta mama), cotizind mai mult la stat, sa primiti mai multi bani. dar....iarta-ma, nu pentru 2 ani de zile ! daca tu primesti 85% din salar 2 ani de zile, ce motiv ai ca dupa cei 2 ani sa nu mai faci inca un copil si sa mai stai 2 ani acasa?
s-a pus problema ca nu ai unde sa iti lasi copilul, cresele sint mizere, bonele nu sint de incredere. intreb si eu: mamele noastre cum ne-au crescut? ca pe vremea aia cresele sigur erau la fel de mizere, si bone erau mai rare. si slava domnului, am supravietuit destui dintre noi...
un alt lait-motiv al discutiei, cu care eu nu sint de acord, este "eu am asteptat sa am cu ce creste copilul asta". in primul rind acest "cu ce creste" este foarte discutabil; nevoile de baza ale copiilor nu sint asa de mari cum ...ne place noua sa ne imaginam. da, lapte praf si pampersi si fructe costa mai mult de 800 ron, dar mentionezi ca (,) copilul tau cel mare s-a obisnuit cu un "standard de viata" pe care trebuie sa il respecti. nu sint nici pe departe adepta unui regim de austeritate in ceea ce priveste copilul si copilaria, dar de multe ori cele mai scumpe jucarii nu sint si cele mai apreciate (si nu am inventat eu asta). in plus, la mine acasa am fost invatata ca intr-un moment sau altul, se pot intimpla lucruri care il pun pe primul plan pe un alt membru al familiei; este o situatie temporara, si atunci ne zbatem cu totii ca sa il ajutam pe cel care are nevoie, si facem mici "sacrificii' TOCMAI pentru ca este un membru al familiei noastre si pentru ca il iubim. imi permit sa spun asta, pentru ca imi inchipui ca "nivelul detrai" cu care e obisnuit cel mare nu se refera la faptul ca se bucura ca de 2 ori pe saptamina primeste cite un mar, ci are legatura cu jucarii, jocuri, iesiri cu prietenii/colegii de gradinita/scoala etc...
in al doilea rind, acest "asteptat" de care am scris mi se pare cumva gresit. din nou, nu vreau sa jignesc pe nimeni. mama s-a maritat la 23 de ani, m-a nascut la 24. cea mai buna prietena a mea are parinti care au facut-o la aproape 40 de ani. relatia mea cu parintii mei este evident mai buna decit cea a ei cu parintii ei.
desi tendinta in toata lumea civilizata este sa te casatoresti la 30 de ani si sa ai un copil pe la vreo 35, nu pot sa fiu de acord cu asta. nici medicii nu sint, in sensul ca toti recunosc ca dupa 35 de ani riscul aparitiei unor probleme in ceea ce priveste mama si copilul este mai mare. bun, atunci nu ar trebui ca statul sa aiba o politica potrivita, sa te incurajeze sa faci copilul ala inainte de 30 de ani? si citi parinti sint realizati dpdv material inainte de 30 de ani?
ar mai fi multe de spus pe aceasta tema, dar mi-e frica sa nu fiu gresit inteleasa si sa mi se sara in cap, sau sa ma trezesc aflind despre mine si alte chestii, in afara de faptul ca fac copii ca nu mai am bani de doctorat. discutia poate continua, desigur, si sper ca va continua, dar in termeni civilizati si fara (alte) atacuri la persoana.
if you can't say something nice, then don't say it at all
ankalaura spune:
Pisigri - nu am prea priceput, tu ai copii?
Ca nu mi-e clar de unde ai tras concluzia cu necesitatile copilului, care nu sunt chiar asa de mari, chiar si in afara de pampersi si lapte praf.
Stii ca un vaccin suplimentar costa cam 3 milioane? Si sa nu imi spui ca e un moft sa iti vaccinezi copilul contra varicelei, pe motiv ca e mai bine sa faca boala, ca asa era pe vremea mamelor si bunicelor noastre.
Stii ca o pijamaluta cu labute, pentru un sugarel, costa in medie 50 de lei? Sigur, poti sa cumperi si cu 80 daca iti da mana.
Stii ca un copil mic are nevoie sa fie schimbat de hainute si de 3-5 ori pe zi?
Si da, eu am asteptat sa termin rata la apartament, si nu m-am aruncat sa fac un copil la 24 de ani cand chiria imi manca jumatate de salariu si din restul abia reuseam sa mananc. Mi se pare normal sa iti organizezi viata...
Eu nu am ca standard de viata ce se intampla acu' 30 de ani sau mai rau, acu' 60-70, pe vremea bunicii...
Stii ca pe vremea aia se dadea copilului mic un somoiog inmuiat in tuica, ca sa nu mai planga? Nu de alta, da' mama poate avea de muls vaca, de dat cu coasa...
iulia_b spune:
Eu sunt de parere ca cel mai bine ar fi 85% din salar dar nu pentru 2 ani ci pentru 1 si plafonarea la 600 pt femeile care au un venit mai mic. Dar in acelasi timp ar trebui mai multe gradinite si crese; si cred ca s-ar putea face daca s-ar vrea.
Discutia de mai sus mi-a adus aminte de primii ani de facultate. Boboc fiind participam la prima greva studenteasca; cei mai vehementi grevisti erau cei de la Politehnica. Cereau burse mari, alea, alea, cu medii cat mai mici...si am ramas oarecum surprinsa, eu copil de 18 ani ca cei mai "rai" erau destul de batraiori...si ma intrebam la anii lor oare nu le e oarecum sa stea cu mana intinsa? Cand ar fi putut lucra cateva ore macar si pt experienta?
Probabil ca vor ajunge sa munceasca cativa, iar restul vor cere doar...spitale noi, scoli gratuite...etc. Uite un articol:
www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/1_la_4_raportul_dintre_cei_ce_muncesc_si_restul_la_iasi_161175.html" target="_blank">http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/1_la_4_raportul_dintre_cei_ce_muncesc_si_restul_la_iasi_161175.html