Topic - juridic - firme,comercial si similare.
Raspunsuri - Pagina 16
marius spune:
Vor avea o decizie de desfacere a contractului de munca pe baza art. 65 din codul muncii care le va permite fie sa se angajeze in alta parte fie sa inceapa procedurile pt somaj.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
misulescum spune:
o sa incerc sa-mi expun dilema de acum
sotul meu are un PFa, pe care anul trecut prin martie l-a suspendat, pt. ca el are servici bunicel si nu mai putea sa faca fata la 2 activitati.
buuun!
anul acesta ne-a venit ideea sa ne mai apucam de ceva, si sotul si-a reactivat PFa-ul si l-a facut intreprindere individuala.
cand s-a dus la finante cu actele ca sa se inregistreze, shoc! nu a depus declaratia 200 pana la 17 mai anul acesta, si drept urmare cei de la birou i-au spus ca trebuie sa plateasca o amenda de 500 de lei.
deci nu am avut activitate, inteleg ca am gresit ca n-am depus declaratia 200, dar chiar atat sa fie amenda aceea?
un avertisment nu se poate?
am cautat pe net de m-am zapacit, ca vreau sa ma documentez ca lumea.
heeelp
!
marius spune:
Nu exista avertisment din cate stiu si nedepunerea in termenul legal a declaratiilor la adm fin se sanctioneaza cu amena - val. minima este 500ron
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Selene_Bunny spune:
O intrebare: daca doresc sa imi deschid un magazin de cadouri - dintr-acela cu o gama vasta de produse, din lemn, sticla, plastic, lumanari, felicitari etc. etc. etc., care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Cat de poate de detaliat, va rog, daca are cineva timp sa-mi raspunda.
Multumesc.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
inbox spune:
Trebuie sa iti deschizi o firma SRL, sau PFI, IF, II.
Uite aici site-ul cu formalitati http://www.onrc.ro/romana/formalitati.php
daniela_b spune:
Ma gindesc, pe timpurile astea de criza, sa-mi fac o mica afacere. Pe scurt, vreau sa confectionez din materiale reciclabile diverse obiecte de uz gospodaresc si nu numai( ex: sort de bucatarie si manusi, fete de masa, inele pentru servetele etc). Firesc prima meu gind se indreapta catre propriul dulap mai intii care "geme" de greutatea atitor obiecte de imbracaminte de care, pina acum mi-a fost greu sa ma despart.
As vrea ca aceasta mica afacere sa fie legala si sa platesc, corect, taxe catre stat.
Si aici am trei probleme:
1. am deja un SRL care are ca obiecte de activitate diverse forme de comercialzare a tot felul de produse alimentare si nealimentare. Pot adauga la acestea si alte coduri CAEN care sa exprime precis ca vreau sa produc obiectele sus mentionate? Daca da, care ar fi acestea ( nu, nu vreau mura in gura dar am ametit cautind pe siteuri de pe net, poate am noroc sa stie cineva, poate cineva care se ocupa cu handemade& stuff, stiu si eu...ceva de genul asta si stie despre ce coduri e vorba)
2. daca am un obiect de imbracaminte din care fac un sort de bucatarie, cum bag asta in contabilitate? cum l-am obtinut? ( sigur, prin cumparare dar cine mai are bonul de acum 5 ani sa zicem?). Si daca eu am cumparat o fusta cu 100 RON si din ea fac 2 sorturi pe care le vind cu 20 RON, cum calculez profitul?
3. daca imi vind un obiect de imbracaminte la un bazar online sa zicem, pot sa o fac tot cu ajutorul unui cod CAEN, exista si pentru asta asa ceva?
marius spune:
1. Poti sa adaugi coduri noi - dar eu iti recomand deocamdata sa dai drumul la activitate sa vezi daca functioneaza si daca merita - atunci sa faci schimbarile la ORC. Nu cred ca merita sa dai cu banii afara pe asa ceva acum. Poti functiona foarte bine si pe actuala structura.
2. Pentru cazul descris de tine se intocmeste un act de achitiie de la persoane fizice dec tu daniela vinde lui Daneiel SRL un sort de bucatarie in valoare X pt care primeste X bani pe baza de dispozitie de plata. Sortul devine materie prima si se transforma in produs finit care se va vinde. Acesta este principiul. Cat despre fusta cu 100 de roni la achizitie din care se obtin 2x20 roni adica 2 sorturi sincer din start ai cumpara material de 100 de lei din care sa obtii 40 de lei dupa procesare si vinzare? 100% nu ai face asa ceva. Probabil vei achizitiona materialul (fusta) la 10-15 lei maxim. Altfel e clar ca discutam de o afacere falimentara din start.
3. Nu cred ca exista un cod special pentru asa ceva. Dar nu sunt sigur. In esenta nu are prea mare relevanta modalitatea de vinzare daca discutam de aspectul contabil.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
daniela_b spune:
Marius, multumesc mult pentru raspuns.
Cind te-ai referit la Daniela ca persoana fizica care-i vinde danielei SRL te-ai referit la persoana fizica pur si simplu sau PFA?
Are dreptul o persoana fizica sa manufactureze acasa diverse obiecte si sa le vinda apoi unor firme?
Cum dovedeste firma ca a cumparat de la o persoana fizica? Cu ce fel de acte?
Pe mine aceasta persoana fizica ma intereseaza mai mult, cum lucreaza, cum produce, cum vinde? SRL stiu ca poate achizitiona si vinde mai departe.
Citat: |
citat din mesajul lui marius Cat despre fusta cu 100 de roni la achizitie din care se obtin 2x20 roni adica 2 sorturi sincer din start ai cumpara material de 100 de lei din care sa obtii 40 de lei dupa procesare si vinzare? 100% nu ai face asa ceva. Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Am dat exemplul la modul cel mai concret: chiar am o fusta pe care am dat 100 RON, pe care am purtat-o la o petrecere si la intoarcere, bijbiind pe intuneric am agatat-o intr-un gard. Ca fusta nu mai valoreaza nimic ( multe fire subtiri trase si a ramas o gaura vizibila ) dar vreau sa o reciclez, nu stiu daca ies doua sorturi dar cu cit sa vinzi sorturile sau orice ai face din material ca sa obtii profit?
In fine, nu e foarte important dar cum eu am obsesia acestor detalii ma gindeam ca poate s-a mai lovit cineva de asa ceva.
Nu-mi dau seama ce regim au aceste vinzari ( de acest tip ma refer, atunci cind din ceva vechi faci ceva nou).
In fond e o activitate din care nu cred ca o sa ma imbogatesc dar nici nu vreau sa intru in alte alea daca ma controleaza si ma amendeaza ca nu lucrez legal, simt ca nu ma pot apuca asa pur si simplu, trebuie sa stiu dinainte ca sa stau linistita.
titi143 spune:
Buna. Am o nelamurire, de curand mi-am infintat o firma si am depus actele pentru punctul de lucru dar trebuie sa astept pana la 10 zile, mi sa spus ca cel mai repede imi da actele pt punctul de lucru, vineri. Intrebarea mea este, eu pot deschide magazinul daca nu am acea decizie pentru punctul de lucru, doar actele depuse? In rest am toate actele de care am nevoie. Am si casa de marcat.
AM VENIT PE LUME, NUMELE MEU ESTE EDUARD!!