Topic - juridic - firme,comercial si similare.
Raspunsuri - Pagina 14
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andries Buna seara si Sarbatori Fericite!! Am o rugaminte, ma intereseaza sa stiu care sunt normele pe care trebuie sa le indeplineasca un spatiu pentru a putea infiinta in acel spatiu o unitate de producere alimente. Daca se poate o trimitere catre un text cat mai concret. As vrea sa infiintez o societate care sa produca si sa livreze mancare (catering). multumesc, Andries |
Da-mi o adresa de mail, sa-ti trimit repertoarul si un "pachetel" legislativ.
Mediajust spune:
Andries, te rog sa-mi confirmi primirea mailului.
Lucrez cu 100 de ferestre deschise, iar tehnica imi mai joaca feste.
Multumesc.
AndreeaOr spune:
Buna. are cineva un model de registru jurnal incasari plati, si registru inventar ce trebuie tinut de PFA?
Sau vreun link unde gasesc?
Cum procedez scot eu la imprimanta un astefl de registru il numerotez, leg etc si il duc la finante? cate pagini trebuie sa aiba?
Multumesc de raspunsuri
Andreea
emilia.m spune:
Buna ziua,
Am si eu o problema si am nevoie de cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea: pe o firma sunt doi asociati/administratori cu drepturi depline (50-50%). Firma are cateva mijloace fixe achizitionate acum 5 ani, cu durata de amortizare intre 4 si 6 ani. Contabila firmei nu a calculat (din omisiune) niciodata amortizarea pentru ele (ar fi trebuit amortizate complet pana acum). Firma nu a avut niciodata profit/pierderi pentru ca nu a avut efectiv activitate. De la introducerea impozitului forfetar unul din asociati a platit impozitul, celalat nu. Cel care a platit a dorit sa suspende firma sau sa o lichideze, tocmai pentru a nu mai plati degeaba aceste sume. Celalalt nu a dorit acest lucru. Intrebarile sunt:
1. contabila poate trece pe cheltuiala mijloacele fixe (sunt aparate electrice care s-au ars in timpul unei pene de curent), doar cu semnatura unuia dintre asociati (celalalt nu vrea sa semneze nimic, nici acte contabile, nici AGA pt lichidare firma.. nimic).
2. daca nici cel de-al doilea asociat nu mai plateste forfetarul, poate pati ceva? Din cate am inteles statul calculeaza penalitati dar nu solicita falimentul firmei (ceea ce e putin ilogic din punctul meu de vedere)
3. ce poate face asociatul care doreste sa iasa din firma (prin faliment sau cedarea partilor sociale) pentru ca acest lucru sa se intample? Presupun ca nu poate declara singur falimentul firmei, dar poate ceda cumva partile sale sociale celuilalt asociat? Poate prin donatie, ca act uni-lateral...?
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
marius spune:
1. Pai daca firma nu a avut activitate implicit nu a utilizat mijloacele fixe deci nu s-au uzat deci nu exista amortizare. N u poate sa treaca pe cheltuieli dar daca firma va avea activitate si va utiliza mijloacele fixe obtinnd venituri sigur va putea sa treaca pe cheltuieli partea de uzura a mijloacelor fixe aferente activitatii la care sunt utilizate.
2. Nu asociatul plateste ci firma si ambii asociati sunt in egala masura responsabili si raspund solidar pt firma respectiva.
3. Statul roman sau orice creditor nu poate solicita falimentul ci eventual procedura de insolventa, insa din punct de vedere practic ANANF nu face asa ceva ci prefera sa execute creantele nerecuperate prin executor.
4. Nu poate sa faca nimic decat sa doreasca sa cedeze, sau sa vanda dupa caz partile sociale asociatului sau unei terte persoane daca exista o astfel de posibilitate in mod real. Unilateral? Pai cum unilateral ca in orice tranzactie sunt din start cel putin doua parti.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
emilia.m spune:
Firma nu a avut activitate dar inactivitatea nu a fost declarata si nu exista decizie AGA de intrare a mijloacelor fixe in conservare, deci ar trebui sa se poata amortiza, mai ales ca, desi nu au fost folosite pentru a genera profit, nu mai sunt nicidecum noi, se vede clar ca a trecut timpul peste ele...
Celalalt asociat nu vrea nici sa lichideze firma, nici sa declare inactivitatea, nici sa plateasca impozitul forfetar, nici sa semneze declaratiile de depus la administratia financiara, nici sa plateasca onorariul contabilei si nici sa preia partile sociale ale celuilalt actionar.
Pare o situatie fara iesire...
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
mihaelacg spune:
Buna seara. Am si eu nevoie de hg. nr. 775/1998.daca ma poate ajuta cineva. Stiu ca a fost abrogata de l.nr 330/2009, insa eu am nevoie de hotarare. Multumesc
din 10 martie 2009, mami fericita de
GHIOCICA CU GHIOCEI
PETRECEREA MARIEI
MOTUL MARIEI
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emilia.m Firma nu a avut activitate dar inactivitatea nu a fost declarata si nu exista decizie AGA de intrare a mijloacelor fixe in conservare, deci ar trebui sa se poata amortiza, mai ales ca, desi nu au fost folosite pentru a genera profit, nu mai sunt nicidecum noi, se vede clar ca a trecut timpul peste ele... Celalalt asociat nu vrea nici sa lichideze firma, nici sa declare inactivitatea, nici sa plateasca impozitul forfetar, nici sa semneze declaratiile de depus la administratia financiara, nici sa plateasca onorariul contabilei si nici sa preia partile sociale ale celuilalt actionar. Pare o situatie fara iesire... Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai. |
1. Daca nu a avut activitate nu se pot justifica cheltuielile privind amortizarea sau devin nedeductibile fiscal.
2. Dar de vandut - cedat partile sociale este de acord?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaelacg Buna seara. Am si eu nevoie de hg. nr. 775/1998.daca ma poate ajuta cineva. Stiu ca a fost abrogata de l.nr 330/2009, insa eu am nevoie de hotarare. Multumesc din 10 martie 2009, mami fericita de GHIOCICA CU GHIOCEI PETRECEREA MARIEI MOTUL MARIEI |
Am pus-o pe server:
http://www.romleas.ro/hg775/
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
mihaelacg spune:
Multumesc frumos Marius.
din 10 martie 2009, mami fericita de
GHIOCICA CU GHIOCEI
PETRECEREA MARIEI
MOTUL MARIEI