Cum va pedepsiti copii?
Raspunsuri - Pagina 4
smaranditza spune:
si cam cum poate fi invatat "in mod natural" ca trebuie sa se spele pe maini cand ajunge acasa, si mai ales inainte de mancare?
Daca in urma unor studii de specialitate facute pe copiii vecinilor se observa ca nici pe acestia nu-i atrage spalatul mainilor la o anumita varsta, si chiar refuza sa o faca, ii lasam sa manance murdari, pentru a se invata "natural si a le ramane"? in afara de o hepatita cam ce sa le ramana?
Happy_in_TO spune:
Nu pedepsesc fetele niciodata! De ce le-as pedepsi? Le invat consecintele actiunilor lor, vorbesc despre ceea ce au facut rau si am rabdare sa inteleaga greseala ca data viitoare sa nu mai faca. Atit.
J G spune:
Mah, eu cred ca-s anormala dar n-am pedepsit-o inca niciodata pe fiica-mea. Si de multe ori am vrut ceva de mancare si niste rufe curate/calcate pentru a doua zi cand se relaxa ea... super-frumos ai descris, Noe
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
gazzella spune:
referitor la spalatul mainilor si hepatita
copiii insinctual de la o anumita varsta duc cam totul la gura, asta-i unul din modurile lor de-a cunoaste lumea
si nu se moare, ai mei au mancat la pamant cat au vrut
cand nu mai puteam, inchideam ochii, strangeam din dinti, ba chiar intorceam si capul
eh, amandoi au supravietuit
asa..in casa cum se intra se p0un in fund, dau jos pantofii si la baie in vana toti trei ( da, cu catel cu tot)
ii spal in grup
dupa le dau sa manance
daca afara mi-e indiferent cum mananca grisina, unde o mers atata pamant ce importanta mai au mainile, in casa ii musai sa se spele ca am hainele de pat curate, si canapeaua, si calculatorul ..intelegi tu
in natura e in natura, in casa e in casa (chiar, eu intrarea in casa n-as face-o prin hol ci printr-o baie)
si uite ca au inteles ca regula nu-i sa te speli pe maini inainte de-a manca indiferent de context
ultima oara cand mi-a spus mandra ca nu se spala pe maini a fost tare simpatica
mi-a cerut nu stiu ce si i-am spus ca nu se spalase pe maini si daca vrea as aprecia sa se spele
mi-a spus ca nu-i mai trebuie si s-a intors catre frate-su sa ceara
are aproape 2 ani, io zic ca-i geniala (gaina din mine .-)), unde s-o mai cert cand o vad cum recunoaste si alte posibilitati de-a se gestiona?
stiu, stiu, stiu.."azi un ou maine un bou"
da' nu-i asa, adica eu nu cred, am incredere in ea, ea acum doar testeaza, invata sa cunoasca, experimenteaza
e un proces sanatos de crestere, nu o obraznicie gratuita
depinde de perspectiva
noe, fain, fain descris
Ingrid S spune:
Ba nu, nu, eu vreau sa va propun urmatorul exercitiu de imaginatie. Ia inchideti ochii si ganditi-va ca mergeti la servici. Dar voi ati vrea sa zburdati in parc. Ajungeti totusi la servici si gasiti pe masa o lista lunga pe care seful v-a pus-o cu sarcinile pe care le aveti. Mergeti nervoasa la el, scoateti limba si spuneti: n-am chef sa fac nimic! si ii si aruncati cu o sticla de cerneala in cap. La care seful vostru, va ia de mana, si va spune bland: inteleg ca esti frustrata, ce-ar fi sa discutam?
Eu una nu mai pot sa citesc exemple din astea sau cu insula pustie pe care ajung copiii dati la gradinita, personal mi se par exagerari.
Niciun parinte normal la cap nu-si ia copilul cand se joaca linistit, afara doar daca nu construieste castelul de plastilina pe laptop (adio DC) sau pe tv de plasma nou-nout.
Cine zicea ca noi, ca adulti, nu suntem supusi pedepselor? Ba da, orice fapta negativa atrage o pedeapsa. Sau va ganditi ca aruncand in capul cuiva cu o caramida, nu veti suporta consecintele? oricat de corupta ar fi justitia, tot veti plati. Doar ca, noi ne controlam si jucam dupa regulile societatii, acest lucru trebuie sa-l invete si copiii nostri.
Acum un exemplu concret: nepotul meu la 3 ani a stat cu matusa-mea 4 zile. Si intro zi, pe cand aceasta vorbea la telefon, s-a trezit cu o masinuta grea, de metal, aruncata cu o precizie matematica in ochiul stang. Explicatia copilului? Vorbea la telefon si nu putea sa auda la tv desenele. Matusa-mea l-a certat putin si atat. A treia zi, baiatul a aruncat din nou, fiind nervos pe altceva. Deoarece n-a fost pedepsit. A trebuit sa vina maica-sa si sa-i interzica desenele pt cateva zile si jocul cu masinile. Uite ca a functionat, copilul n-a mai aruncat...
Reguli...toate sunt reguli. Si spalatul pe maini si pe dinti, fie ca e sub forma de joc, fie ca nu. Si descaltatul de pantofii murdari si sa nu alerge in mijlocul strazii, sa nu arunce cu obiecte in alti copii...
Daca fata mea se tranteste in magazin si urla ca vrea ceva, eu ii dau? Nu, o iau pe sus si am plecat. Asta e o pedeapsa. Cate dintre voi n-ati procedat la fel?
Asa ca, ne pedepsim copiii, poate in unele situatii nu realizam ca o facem, nu suna a pedeapsa clasica: pus la colt sau time-out in camera....(eu n-am facut-o, pe ea o distreaza sa stea in camera ei).
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
patou spune:
Citat: |
"parerea mea este ca nu trebuie sa-i invatam reguli, pentru ca ei invata cel mai bine imitandu-ne pe noi" Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. O viata fara reguli este un haos total, o anarhie. Daca noi traim zilnic dupa anumite reguli, nu inteleg de ce nu am implementa asta si in mintea copiiilor. Oricat de sus ar ajunge pe ierarhia sociala, tot vor fi supusi regulilor (de toate nuantele si felurile). Si atunci, cum ii pregatim pentru viata? |
vrand nevrand (mai ales nevrand) urmez si eu reguli (ca de ex. spalatul pe maini) asa ca el imitandu-ma pe mine isi insuseste o mare parte din reguli fara sa-si dea seama.
ai mei au mancat la pamant cat au vrut cand nu mai puteam, inchideam ochii, strangeam din dinti, ba chiar intorceam si capul eh, amandoi au supravietuit |
cat de bine inteleg fraza asta... solutia asta am adoptat-o de nenumarate ori
si ca sa fiu foarte sincera, abia in ultimul timp am inceput sa-l spal pe maini cand venim acasa...evident nu zic ca am facut bine dar n-am fost in stare de altceva
GGina spune:
Daca el nu vrea sa se spele .ii spui "hai sa ne spalam inpreuna".Ca pina la urma trebuie sa va spalati amindoi daca veniti de afara ,indiferent daca ati pus mina pe nisip sau nu.
Mindy spune:
Vecina mea aplica metoda de pedeapsa: 'Numar pina la 3'
Exemplu: baietelul ei ii smulge din mina jucaria fetitei mele si fuge, ea zice "Numar pina la 3, daca nu ii dai jucaria inapoi, plecam acasa",
Pina isi face mama numaratoarea (extrem de lent si cu pauze intre numarat), baietelul profita de timpul ala, zambeste smechereste satisfacut ca jucaria e tot la el si se opreste si ii da jucaria fetitei mele cind mama a ajuns cu numaratoarea la 3. Deci a scapat.. trece la urmatoarea boacana si iar se opreste cind mama ajuge cu numaratoarea la 3.
Mi se pare cam aiurea pedeapsa asta.
Sint de acord cu pedepsele atita timp cit ele sint eficiete si corespunzatoare virstei.
Dar a mea nu prea imi da motive sa o pedepsesc, adevarul e ca stau mult cu ea, ii dau multa atentie, o las si sa faca de multe ori ce vrea ea, incerc sa inteleg lumea ei dar totusi stie care ii sint limitele. Simte imediat din tonul vocii mele cind trebuie sa ma asculte. Ma bucur pe undeva ca nu sint bunicii in preajma ca stiu ca mi-ar fi mai greu in sensul asta.
filofteia spune:
Oamenii sunt diferiti, copii sunt diferiti...
Exercitiul de imaginatie propus de Noe dupa parerea mea nu se potriveste ... Pentru ca eu nu vin sa pedepsesc copilul ca nu vrea sa faca ceva pentru mine ci il pedepsesc cand face ceva ce "raneste" pe altcineva sau pe el.
Daca sunt nervoasa si tip la el, copilul meu are dreptul sa tipe si el la mine... asta este iar o regula a noastra "nu trebuie sa te stapanesti daca eu nu sunt in stare". Daca i se pare nedrept ca a fost pedepsit are dreptul sa-si sustina parerea... si atunci negociem. Este mare negociator. Mereu am discutat despre ce s-a inamplat, despre ce ar fi trebuit sa faca si care sunt consecintele. Intodeauna este avertizat inainte ca va fi pedepsit daca continua, pentru ca atitudinea sa "raneste" si i-am explicat ca ranile pot fi si sufletesti...sa nu se vada..."ce tie nu-ti place altuia nu-i face".
Adica atunci cand a rupt usa clasei, trebuia sa-l las nepedepsit??? Precizez ca pedeapsa a fost privare de TV si-a ales-o el...Practic a suportat consecintele si nu a mai incercat sa se dea uta pe usa clasei. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se putea intampla daca usa aia cadea.
Sau atunci cand vorbeste urat cu copii nu trebuie pedepsit??? Tot privare de TV... O sa spuneti ca asa vorbim noi in casa ...si totusi nu vorbim (chiar daca nu credeti )...
Scuza-ma, dar la treaba asta eu l-as fi pus pe copil sa repare, insa SI PE BONA!!! Pai nu se presupune ca ar fi trebuit supravegheat? Doar de-aia e bona. Eu as fi gasit-o chiar mai vinovata de toata treaba decat pe copil, care e totusi mic, deci trebuie sa te astepti la orice de la el (ca bona ar trebui sa fii constienta de treaba asta). Ea cate zile de detentie a primit? Tisina |
Tinisia ...din experienta cu bonele (am avut doar 2 in 6 ani) am ajuns la concluzia ca trebuie sa fii indulgent... Ca sa pastrezi o bona care nu fura, da copilului sa manace, nu-l bate, trebuie sa fii indulgent. Asta-i experienta mea...In plus am preferat sa educ eu copilul nu bona ... el a murdarit covorul cu plastelina, nu bona.
Ingrid mi-a placut tare mult exercitiul tau de imaginatie. Chiar ma gandeam ca numai pe mine ma cearta seful??? Deci mai este cineva.
Daca fata mea se tranteste in magazin si urla ca vrea ceva, eu ii dau? Nu, o iau pe sus si am plecat. Asta e o pedeapsa. Cate dintre voi n-ati procedat la fel? |
Ingrid, vezi aici este neintelegerea...pentru tine si pentru mine este o pedeapsa, pentru ceilalti este "distragerea atentiei".