Cum va pedepsiti copii?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns smaranditza spune:

A fost un exemplu neinspirat cel cu curentul si prizele. Dupa ce am postat m-am gandit exact la ce ati scris voi. Dar va spuneam ca exemple de prostioare sau prostii mai mari aveti voi zilnic, "live".
Da, prizele se pot inchide, obiectele casabile indepartate de la nivelul copilului, aparatura de uz casnic inchisa si asigurata.
Sunt insa atatea zeci de prostioare pe care le pot face...dezvoltand obiceiuri si apoi comportamente (daca nu intervenim).
Intrebarea mea este: ce facem cu copiii care nu asculta doar "de vorba buna"? Cand fac ceva gresit cu buna stiinta (dupa ce le-am repetat de n ori ca nu e bine si de ce..), cand exact dupa ce au "comis-o" se uita direct in ochii nostri, sa vada consecintele? Mai explicati inca si inca o data, ca o moara stricata (poate cu alte cuvinte) ca mami se supara daca mai face asa, ca nu e bine/frumos, bla, bla? Dar el a inteles deja astea, pentru ca altfel nu se uita direct in ochii nostri exact dupa ce a facut prostia, ca sa vada reactia. Si la o adica, cum face mami cand se supara? Care e diferenta intre mami-suparata si mami-nesuparata? Pentru ca daca repetand aceeasi placa, s-ar putea sa gandeasca la un moment dat "so what? si ce daca se supara? las' ca-i trece ei imediat...

Si da, pentru o discutie productiva, cred ca ar trebui sa definim termenul "pedeapsa". Am precizat mai sus ca eliminam din start pedeapsa corporala de orice fel.

"Pedeapsa" pentru mine este exact ce spunea filofteia: time-out in camera lui, interzis un anumit timp (depinde de gravitatea faptei) desene animate/computer/muzica, interzis joaca cu jucaria preferata pt un anumit timp, la scolarii mici - lipsa banilor de buzunar o zi-doua/interzicerea cumpararii unor dulciuri favorite, si chiar curatat covorul/peretii/biroul impreuna cu el daca el a murdarit.
Nu cred ca va ramane cu sechele pe viata daca dupa ce intentionat a luat toate baltile la rand venind de la scoala, il trimit frumos la baie sa-si curete papucii.

incognito, cele enumerate mai sus sunt pedepsele pe care le huiduiai? Daca da, eu as fi tare, tare fericita sa imi spuneti cum se pot trasa totusi anumite limite copiiilor, cum ii putem forma ca oameni, fara a fi niste mame denaturate? Cum ii putem altfel invata ca facand fapte rele trebuie sa suporte si consecintele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Biatul meu, rugat sa stea cuminte pana ii adorm fratiorul mai mic a binevoit sa iasa in curte in sosete si sa se faca ca un purcel. L-am pus, ca pedeaspsa ca n-a avut grija de hainute, sa si le spele de mana. Vi se pare exagerat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

smaranditza, s-a mai discutat aici
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124060

anya, mie da
dar ai sa gasesti si cine sa creada ca nu

altele: de ce nu time out
http://www.awareparenting.com/timeout.htm
http://www.webzinemaker.net/maisonenfant/Les-desavantages-du-Time-Out_a173.html

si mai este bibliografie
acum imi vine in minte doar o cartea
"Fara pedepse, fara recompense" - Alfie Kohn

Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Daca ar fi trebuit sa le speli tu de mana, in locul lui, nu.
Daca le bagai oricum la masina, da.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

La 4 ani cand am gasit covorul (desi era cu bona) plin de plastelina... i-am dat o carpa si i-am spus ca nu iese din camera pana nu termina de curatat ... eu eram la bucatarie si-l auzeam..."Mami este grea munca"...Lesinam de ras, dar m-am abtinut si am profitat...m-am dus la el si i-am spus "Vezi mami...este grea munca nu este nimeni obligat sa munceasca dupa tine."
Peste vreo cateva saptamani tot cu bona, am gasit tot peretele scris cu creioane...i-am dat o guma si ne-am apucat sa stergem amandoi...fiecare partea lui.

Scuza-ma, dar la treaba asta eu l-as fi pus pe copil sa repare, insa SI PE BONA!!! Pai nu se presupune ca ar fi trebuit supravegheat? Doar de-aia e bona. Eu as fi gasit-o chiar mai vinovata de toata treaba decat pe copil, care e totusi mic, deci trebuie sa te astepti la orice de la el (ca bona ar trebui sa fii constienta de treaba asta). Ea cate zile de detentie a primit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Ba da, eu sunt de acord cu pedepsele. Fara cele corporale, normal. Pai daca sunt in parc si arunca de nervi cu nisip in alti copii, am luat-o si a plecat acasa. Fara discutii. Nervii ei sunt una si aruncatul cu nisip in ochii altor copii, alta. Nu vad de ce ar suferi ei pt crizele fiica-mii.
Daca incepe si zbiara 20 de min ca nu primeste cand vrea ciocolata, o pedepsesc. Doua zile nu mai are voie. Daca trebuie sa plecam undeva si ea nu vrea sa se imbrace..si o apuca crizele, iar e pedepsita. N-are voie desene animate. Pana acum, functioneaza.
Undeva, e necesar sa trasam limite.
N-o cert daca nu-si strange jucariile, si ca urmare le strange ea. I-am aratat ca ma bucur daca e ordonata si coopereaza. Nu mereu, e inca micutza. N-o cert daca se murdareste, am masina de spalat, dar o cert daca se urca cu pantofii in pat. Stie ca nu-i frumos si se descalta civilizat de fiecare data, singura. Ar mai fi de spus, ideea e sa stii cand s-o pedepsesti, nu asa ca te apuca pe tine amocul.

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smaranditza spune:

Filofteia Ingrid
Total de acord cu voi.

gazzella, multumesc de link. Am citit acum, in mare, ce s-a discutat acolo, si m-am uitat in diagonala peste articole.
Daca si de la un time-out de 20 de min pana la 1 ora in camera lui va ramane cu sechele pe viata, atunci nu stiu cum se mai face educatie...Nu mai vorbesc de celelalte "pedepse" enumerate de mine, Filofteia si Ingrid.
Daca e asa, atunci 90% din parintii de azi ar trebui sa aiba sechele grave datorita pedepselor (cu siguranta si mai aspre de atat, si uneori chiar fizice) primite in copilarie. Cu exceptia catorva cazuri rare (sa zicem 10%), ar trebui sa fim o generatie de dezechilibrati si traumatizati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui smaranditza
Sau cum reactionati cand fac istericale doar pentru a atrage atentia

Pai raspunsul e simplu: ii acorzi atentie. Atat de multa incat sa nu mai fie nevoie sa faca istericale pentru a ti-o capta.

anya, mie nu mi se pare grav ca a iesit in curte si s-a murdarit pe sosete... in plus, presupun ca in felul asta ai avut liniste pentru a-l adormi pe fratior? Inseamna ca asta a fost solutia lui de a face liniste, si nu ca a intentionat sa faca o traznaie care sa te supere pe tine.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

eu nu o pedepsesc nicicum
pedeapsa mi se pare un "abuz de autoritate"
si eu mai gresesc, si n-am 2, ci 25 de ani....nu ma pedepseste nimeni si nici nu mi-ar placea
asa ca eu nu vad cum as putea sa o pedepsesc...pe ea, care e un pui de om.

anya, eu cred ca puteai trece cu vederea peste sosetele murdare; Bia iese in curte ori desculta ori in sosete, apoi desculta; nu mi se pare ceva ..de pedepsit..e copil..si eu ies la fel

iar la faza cu plastilina ......no comment, bona ce pazea? eu as fi pedepsit bona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Stai ca mi-a atras atentia ceva - tine mai mult de exprimare:

Citat:
citat din mesajul lui alus
Incerc sa nu o lovesc, sa-i dau la fund cu palma sau cureaua.

Incerci - si sper sa si reusesti pentru ca , daca nu, ar fi mare, mare pacat.

Mergi la inceput