Probleme CO
Buna, am o problema cu nr. de zile de CO aferente anului 2008.
In octombrie 2006 am intrat in concediu crestere copil...in anul respectiv mi-am luat CO 17 zile pentru perioada ian-sept. Am revenit la serviciu la 1 iulie 2008 si as vrea sa-mi bag bonul de concediu...numai ca in loc sa-mi calculeze 23(cat am dreptul)/12*6=11, cum mi se pare corect, ei se leaga de un art. prevazut de CCM:
"in cazul in care perioada de incapacitate temporara a fost de 12 luni sau mai mare si s-a intins pe 2 ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a produs pierderea temporara a capacitatii de munca"(acest art. este valabil si pentru persoanele intoarse din crestere copil)
Deci ei zic ca pe 2006-2008 am dreptul la un singur CO de 23 zile, adica as mai avea de efectuat doar 6 zile.
In Codul Muncii scrie ca prevederile CCM nu trebuie sa fie inferioare acestuia, iar eu nu am gasit nicaieri scris in Codul Muncii altceva decat ca CO se da proportional cu perioada lucrata din an.
Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc mult anticipat.
Raluca si Riana(2 iulie 2008)
Raspunsuri
eugcem spune:
Nu stiu ce prevedere e asta, dar eu cand am revenit, am primit concediu de odihna proportional cu perioada lucrata: am revenit in octombrie 2007, si am primit pe 2007 21/12*3 = 5 zile de CO. Daca ti-au ramas zile de concediu neluate de dinainte de nastere nu cred ca ti se mai dau acum..
Eugenia si Nicolae mic (18 iulie 2006)
marius spune:
Unde scrie acea prevedere?
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
ralu80 spune:
In Contractul colectiv de munca, semnat intre firma si sindicat.
Raluca si Riana(2 iulie 2006)
marius spune:
Daca in oct ai intrat in CIC cum ai luat 17 zile? In sept ai fost in postnatal... cu ce data NU ai mai mers la serviciu in 2006?
Pagina legislativa
ralu80 spune:
Treaba sta asa: in 2006 beneficiam de 25 zile CO, 22 legale si un supliment de 3 zile pentru ca lucrez la IT(asa e la noi)(de anul acesta nu se mai acorda acele zile suplimentare de CO si am 23, pentru ca am mai crescut in vechime)...in iunie am intrat in prenatal...ei mi-au facut calculul si pentru perioada prenatal+postnatal...am intrebat ieri de nenumarate ori la HR daca este corect sa se dea CO peste prenatal+postnatal si raspunsul lor a fost ca DA...astazi s-au sucit si mi-au spus ca nu mi se cuveneau atatea zile, ca nu trebuia bagata in calcul si acea perioada. Pana la urma mi-au completat bonul de concediu pentru 7 zile de CO, cat spun ei ca am dreptul pe anul acesta. Ce calcule au mai facut, numai ei stiu.
marius spune:
Deci bine am banuit. Ai primit zile necuvenite. Acum probabil compenseaza. M-am uitat per general si pt perioada EFECTIV lucrata de tine nu am vazut sa fi prejudiciata.
Pagina legislativa
ralu80 spune:
Mersi Marius. Daca mi se spunea de la inceput ca mi-au dat mai multe zile nu ma agitam atata, dar ei abia ieri au realizat.
marius spune:
Si atunci care este problema daca au dreptate?
Pagina legislativa
ralu80 spune:
Nu este absolut nici o problema daca au dreptate.
Ma repet: cand a aparut neclaritatea cu CO pe 2008, am intrebat daca se da CO peste prenatal+postnatal, raspunsul lor a fost ca DA..asta insemna 25/12*9=18(mai mult cu una decat au dat ei). In cazul acesta insemna ca eu am reglat conturile cu ei pe 2006. Din cate am citit in Codul Muncii, se da CO pe timpul efectiv lucrat, adica pt per iul-dec 2008, trebuie sa iau 23/12*6=11. Eu asta am inteles. Numai ca logica lor, in acel moment cand stiau ca am luat cat mi s-a cuvenit pe 2006, era cea expusa de mine mai sus, cea prevazuta in art. din CCM, semnat cu sindicatul nostru.
Abia ieri si-au dat seama ca nu trebuia sa mi se dea CO pe prenatal+postnatal.