Help! Copil cu handicap , rasfatat.
Am indraznit sa fac acest topic , sper sa nu grsesc locul in care deskid acest subiect , pentru ca sunt interesata de cateva lucruri , la care poate voi mi-ati putea da un raspuns .
Am o surioara de 3 ani si 2 luni , care la nastere a fost diagnosticata cu hidrocefalie , adica apa pe creier .Toti ne-au spus ca nu are rost sa ne zbatem pentru ea ca moare sigur .Noi nu ne-am lasat , am apelat la cei mai buni doctori din tara , care ne-au intors spatele spunand ca fetita nu poate fi operata la nici o luna , ca este prea mica si nu ar rezista. Sperante si sperante si pana la urma am dat de un doctor care a acceptat sa o opereze avand siguranta ca , copilul va trai. Dupa operatii doctoriul i-au dat sanse mari de viata spunand ca o sa fie un copil destept , dar trebuie sa avem grija de ea , in sensul ca sa nu se enerveze prea des si chestii de genu
A durat cat a durat , noi am rasfatat-o fiind copil cu handicap , am vrut sa o scapam de grijile unui copil normal , i-am oferit totul , tot c a vrut am facut si am ajuns intr-un stadiu in care nu mai putem face nimic sa o schimbam
E rasfatata , nu putem sa o facem sa fie o fetita mai cuminte .
Mama m-a crescut pe mine si din spusele ei , am fost tacuta , cuminte si ascultatoare.
Dar surioara mea nu, nici nu stim cum sa o ducem la gradinita pentru ca de multe ori se bate cu alti copii , daca nu facem ceva din ce vrea ea , plange si urla .
Am vrea sa o schimbam cumva , dar nu mai avem idei cum am putea sa o facem sa fie mai calma .
Comportamentul ei e un risc pentru ea.
Sper sa ma inteleaga cineva si poate primesc si un raspuns cu niste sfaturi cu care am putea sa o educam altfel.
Multumesc
Raspunsuri
eli05 spune:
Inteleg ca fetita nu are nici o problema psihomotorie?Sau poate crizele ei de nervi sunt datorate intr-o anumita masura bolii ei.Cred ca trebuie sa consultati un psihiatru care va va spune ce sa faceti.
Yvi spune:
singurele probleme cu care a ramas sunt probleme cu echilbirul si dureri de cap ( astea fiind provocate poate de pompa pe care in cap ), da e idee buna sa luam legatura cu un psihiatru.
multumesc pt sfat eli
betiana spune:
Exista un sistem de recompense atunci cand dezvolta un comportament pozitiv si un sistem de penalizari. Stiu ca este greu sa initiati sistemul de penalizari ( si asta pentru ca are un handicap), dar...
Ea spune " nu vreau" si voi cand ea va cere ceva spuneti " nu vreau".
Introduceti sistemul " time-out" atunci cand nu va asculta. Va invata ca va fi recompensata doar pentru faptele bune. Antrenati-o in jocuri atunci cand este " maraita" si va uita de ce era suparata.
Yvi spune:
multumesc si pentru sfatul tau Betiana , sper ca o sa reusim sa o schimbam putin , macar cat sa o putem da la gradinita
mamiCamelia spune:
Apelati si la sfaturile unui psiholog specializat pe probleme de comportament al copiilor dar cred ca ar trebui sa tineti seama si de faptul ca varsta de 3 ani e f dificila. Acum se confrunta cu primele rabufniri ale personalitatii proprii. Un psiholog dupa o evaluare amanuntita poate deduce cat se datoreaza varstaei si cat bolii.
Multa sanatate si putere de lupta.
Andrea_S spune:
Buna, Yvi
Am un copil cu hidrocefalie, inca e mic (4 luni), dar nu consider ca are un handicap, mai ales ca va avea in curand acel sistem de drenaj pe care il are si surioara ta. Si isi poate trai viata ca un copil normal si il tratez ca pe un copil normal.
Nu hidrocefalia in sine ar pune probleme comportamentale sau de alta natura dupa montarea drenului, ci alte probleme pe care le-ar putea avea copilul la creier (malformatii, de ex.).
Si eu cred ca e vorba de varsta si ca un psiholog v-ar fi de folos sa o intelegeti si sa invatati cum sa abordati situatia asa cum ii este potrivit ei.
Mult succes!
- Andrea -
Atitudinea naste altitudinea!