Calcul pensie

Calcul pensie | Autor: A_Iulia

Link direct la acest mesaj

Daca cineva lucreaza 4 ani cu un salariu echivalent cu 10 salarii medii pe economie, va avea pensie echivalenta cu cineva care lucreaza 40 ani cu salariul mediu pe economie?

Stiu ca ai drept la pensie doar daca ai 10 (sau 15) ani lucrati, dar ma intereseaza modul de calcul, are vreo importanta salariul pe care il ai? Sau mai mult conteaza numarul de ani lucrati?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Stagiul minim de cotizare este intre 10 si 15 ani. Cresterea de la 10 la 15 este esalonata pana in 2013, cand 15 ani vor deveni obligatorii pentru toata lumea.
Stagiul complet - 30 de ani femei, 35 barbati, crestere de asemenea esalonata pana in 2013 (esalonarea a pornit in anul 2000, de la 25 de ani femei, 30 barbati).
Deci cei ce ies la pensie pana in 2013, sunt undeva la mijoc intre aceste repere de vechime (stagiu).
Pentru pensionarea pentru limita de varsta, trebuie indeplinita cumulativ si conditia implinirii a 60 de ani la femei, 65 la barbati (de asemenea esalonat, pana in 2013, pornind de la 57/62 de ani).

Calculul pensiei:
Pensia se calculeaza prin inmultirea punctajului mediu cu valoarea punctului de pensie stabilita de guvern, si care se indexeaza din vreme in vreme.
Punctajul mediu se stabileste prin insumarea punctajului pe fiecare an (punctaj anual) si impartirea lui la nr. de ani considerat stagiu complet (30 sau 35 dupa caz).

Punctajul anual se stabileste prin raportarea salariului brut lunar obtinut la salariul mediu brut lunar (stabilit de Institutul de Statistica).
In fiecare luna de cotizatie, asadar, salariatul obtine un nr. de puncte. Ele se aduna, se impart la 12 si se obtine punctajul mediu anual.
Punctajele medii anuale stau la baza punctajului mediu al pensiei (se aduna, se impart la nr. de ani de cotizare).
Acest punctaj se inmulteste cu valoarea punctului de pensie (in prezent e aproape 600 lei, parca, electoral au anuntat o crestere pana la 750 lei).

Ca exemplu:
Daca o persoana are intr-o luna un salariu mediu brut de 1000 RON, iar salariul mediu brut pe tara anuntat este de 800 RON, va avea in acea luna 1,25 puncte. Se face socoteala asta pentru fiecare luna, se aduna, se imparte la 12 si se obtine punctajul mediu anual. Se reia operatiunea pentru toti anii - si rezulta punctajul final, care sta la baza stabilirii pensiei.

In mod evident, punctajul va scadea drastic din cauza perioadelor necontributive (concedii medicale, de maternitate, fara plata, ingrijire copil, somaj). Pentru aceasta perioada, socoteala se face altfel, la baza raportarii fiind salariul minim pe economie.


Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Multumesc frumos Marius, este foarte clar.

Mai am o nelamurire: influenteaza cumva, in calculul acesta, faptul ca CAS-ul platit a fost mult timp plafonat la valoarea a 5 salarii medii pe economie?
Adica daca chiar ai salariul de 10 ori mai mare decat salariul mediu pe economie, dar ai contribuit doar la nivelul a 5 salarii medii, punctajul mediu al anului respectiv va fi 10 sau va fi 5?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Sigur ca da.
Legea 250/19 iulie 2007, cea care modifica Legea 19/2000 (a pensiilor), ridica plafonul. Totodata insa, prevede ca:
6. La articolul 78, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(4) Punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) si
(2), se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care
s-au platit contributii de asigurari sociale."

Deci, degeaba ai avut o leafa mare, la pensie conteaza pentru cat din ea ai cotizat efectiv, deci se va calcula la bruturile maxime plafonate.
Oricum, poti compensa eventualele pierderi de atunci cu o pensie privata, de fapt asta a fost si filozofia deschiderii sistemului de pensii (in sensul ridicarii plafonului.)

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput