donatie teren
am primit in urma cu ceva vreme, prin donatie, un teren de la parintii mei ... in momentul de fata terenul este doar pe numele meu, cum pot sa-l trec si pe numele sotului?
noi suntem aici cu poze noi si filmulete
Mamica de www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=52259" target="_blank">David Iulian (07.01.2005) si www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=52271" target="_blank"> Mara Teodora (12.07.2007)
Raspunsuri
miki68 spune:
Donandu-i la randul tau parte din el sau prin contract de vanzare-cumparare.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
marius spune:
"Vanzarea intre soti este interzisa. Nu exista nicio posibilitate de a-l "trece SI pe numele sotului" - se poate dona o parte din el, dar atunci el va deveni unic proprietar pe acea parte. De retinut ca donatia intre soti este revocabila.
Nu vad motivul pentru care s-ar realiza un asemenea transfer - daca este vorba despre constructie, exista regim strict reglementat de Codul Familiei."
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
miki68 spune:
Imi cer scuze pentru raspunsul gresit. Pentru o clipa mi s-a sters din minte faptul ca e vorba de doi soti.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
ioanaiub spune:
e vorba despre o constructie in sensul ca vrem sa construim pe acel teren, toate actele se vor face pe numele meu, probabil si casa si sotul meu nu o sa apara pe nicaieri ceea ce ii da un sentiment de nesiguranta ... Marius poate imi dai mai multe detalii din Codul familiei, unde sa caut, sa-l linistesc pe sot
Mamica de www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=52259" target="_blank">David Iulian (07.01.2005) si www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=52271" target="_blank"> Mara Teodora (12.07.2007)
marius spune:
In situatia in care constructia se ridica cu mijloace comune pe terenul unuia dintre soti, cu consimtamantul acestuia, constructia este bun comun, iar sotul neproprietar dobandeste drept de superficie asupra terenului.
In situatia in care constructia se ridica cu mijloace proprii ale sotului neproprietar, el nu poate deveni proprietar exclusiv al constructiei si superficiar al terenului decat cu consimtamantul expres al proprietarului de teren. In caz contrar, este constructor de rea credinta, si poate fi obligat la demolarea constructiei, plata de daune etc.
Deci, terenul este al tau(sotiei), din ce bani se va construi casa? Ca sa discutam concret, sa nu insiram toata teoria regimului patrimonial al bunurilor!
Pagina legislativa
ioanaiub spune:
casa se va ridica din banii nostri, adica ai mei si ai sotului deci clar ca va fi bun comun ... sotul se "teme" ca acum toate aprobarile si autorizatiile se fac pe numele meu si el are impresia (gresita, sunt convinsa) ca si casa va figura doar pe numele meu iar daca vom vinde apartamentul in care locuim acum si ne vom muta la casa si, Doamne-fereste, ne vom desparti, eu voi ramane in casa cu copiii, iar el va ramane pe drumuri, neavand drept la nimic, totul fiind pe numele meu ...
cred ca cel mai bine va fi sa-l iau de mana si sa mergem intr-o audienta, la un notar sau la un avocat (chiar, la cine sa merg?) si sa-l lamureasca cum stau lucrurile de fapt ... pe el il "roade" faptul ca nu e proprietar, e drept ca parintii mei s-au cam grabit cu donatia, nu stiu de ce au ales donatie si nu vanzare-cumparare, caz in care puteam fi amandoi proprietari
marius spune:
Nu are relevanta pe numele cui se elibereaza autorizatia.
Casa va fi bun comun daca este construita din bani comuni.
Mai mult decat atat, la inscrierea la Biroul de carte funciara va trebui depus si actul de constituire a dreptului de superficie pentru sot, care va avea la baza acordul tau autentic ca proprietar al terenului. Deci nu exista niciun risc. Notarul are obligatia de a va explica pas cu pas toate aspectele.
Parintii au preferat donatia pentru ca un act de vanzare-cumparare intre parinti si copii poate fi oricand suspectat de donatie simulata sau pret fictiv, deci anulabil.Pe langa asta, in cazul in care donatarul este casatorit donatia se constituie in bun propriu (daca donatorul cere expres asta), pe cand cumpararea transforma bunul in bun comun, partajabil la divort.
Pagina legislativa
ADA1974 spune:
ioanaiub, frumos din partea ta ca te gandesti la sot.
Dar poate ar fi bine sa te gandesti si la tine. Mi se pare normal ca pamantul sa fie al tau, iar casa bun comun. Spune-i ca veti face acte pe casa in care sa fiti trecuti amandoi. Daca el se gandeste la divort, tu de ce nu o faci??? El sa beneficieze de un teren pt care nu a platit nimic, dar tu de ce beneficiezi de pe urma lui sau a parintilor lui??? Apartamentul al cui este? L-ati luat impreuna? Daca este al lui, atunci poate dovedi ca cu banii de pe apartament ati ridicat o parte din casa, deci el a contribuit mai mult.
Cred ca ar fi mai bine sa nu va mai ganditi la ce e mai rau!!!
In cazul asta, nimeni nu ar mai face nimic in casa: imbunatatiri, etc. pt ca este casa lui sau a ei si la divort o sa-i ramana proprietarului!!! Daca intelegi unde vreau sa ajung!!! Idem si cu diverse cumparate in timpul casatoriei (frigider, tv, auto, etc.), actul se face pe numele unuia dintre soti, dar in caz de ceva, cred ca tot ce e dobandit in timpul casatoriei se imparte.
Gandestete ca parintii tai s-au gandit la tine si la copii tai cand au facut acel act, poate ar fi bine sa le respecti dorinta si sa te gandesti la tine si la copii tai.
Nu sunt jurista, nici nu am legatura cu acest domeniu, dar citind si auzind diverse cazuri, mi-am permis sa-ti scriu aceste randuri.
Numai bine si ganditi la lucruri bune.
ada 8+ si gabi 3ani+6 luni