Arbust salbatic cu fructe - il cunoasteti?
Raspunsuri - Pagina 4
GabrielaG spune:
Soacra mea face o dulceata de soc foarte buna. Are ceva special, un gust deosebit, dar eu am folosit-o doar pt clatite...cred ca era mai mult gem, ca era cam tare...sau cum sa zic, avea vascozitatea f mare....
Exista intr-adevar ceva care seamana f bine la fructe cu socul, dar nu e comestibil. Daca as avea soacra aproape as vrefica si ti-as spune sigur...dar asa...nu ma pronunt, e la vreo 200 km distanta.
Gabriela si baietii
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Ba da, stii bine, e un suc gazos. Dar nu alcoolic. Nu se lasa sa fermenteze mult, cand incepe sa fie putin gazos, se pune la rece si se incetineste astfel fermentarea. Multumesc, acum inteleg. Da, florile miros bine, nu stiu cu ce sa le compar...miros a flori de soc :). Nu se poate, cand erai eleva nu ai cules flori de soc pentru "plante medicinale" la scoala? Eu de acolo le cunosc bine, apoi si pentru ca era bautura casei cat timp aveam flori, uneori uscam pe dulap florile si faceam iarna ceai din ele. Uite ca anul asta am uitat de flori uscate... N-am cules soc. Castane, sticle goale si maculatura, pe astea mi le amintesc... Ce interesant, presupun ca florile (ceaiul facut din ele) sunt bune tot pt. raceli, nu? Azi am fost la plimbare aici in cartier si desi e plin de tot felul de copaci/arbusti cu bär/berry, soc nu am gasit. Eu nu stiu de ce am o retinere in a consuma fructele de soc, eu stiam ca nu sunt bune. Ai grija doar sa fie foarte bine coapte, cele verzi contin acid cianhidric. Ai dreptate, am citit si eu. Cica se desprind de pe tulpinite si apoi se pun intr-un castron. Cele acre plutesc se arunca (nu s- suficient de coapte), cele care se lasa la fund se consuma. Hai ca maine am sa studiez socul de care ziceam, iau si aparatul cu mine, sa fac si cateva poze. Multumesc, zilele astea, cand ai timp. Te astept. vorbe de copil... Hobby www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina |
Take joy! (poze)
ML spune:
Gabriela si aici se vinde dulceata la magazin, produsa local, dar n-am mancat niciodata.
Da, sunt multe cu fructe mititele si negre otravitoare. De asta ma intereseaza si restul arbustului (trunchi, frunze...). 95% cred ca-i soc...
Take joy! (poze)
mihaela_s spune:
Uite ca am revenit cu pozele, primele 6. Scuze pentru claritatea care lasa putin de dorit, era innorat si luminozitatea slaba. La noi inca fructele nu sunt coapte, abia acum incep. Nu stiu, sper sa te lamureasca cat de cat...nu stiu ce fel de punctisoare ar trebui sa aiba trunchiul...eu nu prea am vazut sa aiba asa ceva...
vorbe de copil...
Hobby
ML spune:
Draga mea, iti multumesc mult!!! Pare a fi soc si al meu, ba cred ca in poza a doua i-am vazut pana si punctisoarele pe o creanga care o ia spre stanga din trunchi.
P.S. M-am amuzat cu fetita ta stirba (si a mea trece prin aceeasi faza la 6 1/2 ani) si ti-am admirat "artisticele". Sper sa nu te superi.
Take joy! (poze)
mihaela_s spune:
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos, am invatat si eu cate ceva despre bär-urile ce cresc la noi.
Sigur ca nu ma supar, si eu ti-am admirat pozele...Fetita mea face doar 5 ani, peste 2 saptamani si a fost cam pe nepregatite cu dintisorii. Acum cresc deja si e tare mandra...
vorbe de copil...
Hobby
ML spune:
Ha, ha! Stii ca ne-a pocnit pe toti 4 raceala? Am cumparat anul trecut de la health food store boabe de soc uscate pt. ceai si acum am navalit toti pe el. Citeam ca-i bun (nu stiu insa daca florile sau boabele) si impotriva "avian flu". Asta pt. ca ne gandim sa ne luam gaini
La mai multi dintisor noi, fetitei. Si la voi vine zana dintisorilor? K. ii pastreaza pe toti 3 in cutia secreta cu "comori" alaturi de aripioare de fluturei, pietre din rau si capacele de ghinde. Ai mei au zburat de muuult peste acoperisul casei, la bunica.
Take joy! (poze)
mihaela_s spune:
Multumesc ML, multa sanatate! Sa-mi spui daca sunt bune fructele, daca v-a folosit ceaiul din fructe de soc la raceala, am sa caut si eu la "plafarul" de aici. Ca de cules fructe singura, parca nu am curaj, stiind ca cele verzi sau necoapte indeajuns sunt otravitoare...
Pana la urma te-ai incumetat sa faci dulcetata? Sau le-ai uscat si tu?
Gaini spui? Ferma sau pentru productie proprie? E voie acolo sa tii animale acasa? Oricum pentru curaj!
Da, si la noi vine zana maselutza, bucurie mare cu monede sub perna...micutza a zis ca avem noroc ca au inceput ei sa-i cada dintii ca uite asa ne imbogatim . Asa ca ii pastrez eu si am sa-i dau mai tarziu in cutiutza, dupa ce trece mirajul zanei
vorbe de copil...
Hobby
ML spune:
Mihaela, le-am spalat si stau in punga in congelator. Vreau sa strang mai multe si apoi le fac sirop (mi se pare mai simplu).
Cred ca ceaiul ne-a folosit. Am baut toti 4, vad ca pana acum n-am luat raceala de la sot (adica am stranutat nevoie mare, si deocamdata nimic altceva). Lui nu prea ii place gustul, spune ca-i prea "fructulos" . Eu pun si o frunza de menta in cana si mi se pare ca orice alt ceai.
Da, gaini, pe la primavara. Mai mult as vrea capre de lapte, dar e greu si scump cu gardul (vecina de peste rau are 30!!!). Avem voie, suntem la "tara". Adaug..., gainile pt. noi, pt. oua, nu cred ca are cineva curajul sa le si taie.
He, he! N-am stiut ca zanita a ajuns pana acolo. Sau poate de la voi vine?! Bine faci, sa ii pastrezi.
Take joy! (poze)
mihaela_s spune:
Sa stii ca am sa merg si eu la "plafar" si am sa iau, ca acusi incepe sezonul racelilor si la noi. Mult succes cu gainile! Sa ne spui cum sunt ouale culese cu manutza ta .
Zanitza am adus-o cu noi din Ro, dar au si localnicii zanitza in varianta umoristica si in cea clasica. Si am mai gasit www.fichsimperium.dk/billeder_nips/tandfe.jpg" target="_blank">una .
vorbe de copil...
Hobby