Galuste din prune
Buna fetelor,
Stie careva dintre voi reteta pentru galustele din(cu) prune?
pe net am gasit mai multe variante, pe care sa o aleg?
mai bine apelez la voi, varianta voastra va fi cea mai buna :*
Multumesc frumos
Raspunsuri
april spune:
In Ardeal se numesc Gombotzi cu prune.
Cartofii in coaja se pun la fiert (cca 1.5 kg). Dupa racire se curata, se piseaza bine, ca pt pireu (dar fara lapte) adaug 1-2 oua, un varf de sare, 2 linguri de smantana, 1 lingura untura si cata faina cuprinde. Framant bine aluatul, il impart si fac foi nu foarte subtiri pe care le tai in dreptunghiuri sau patrate. In fiecare dreptunghi pun o jumatate de pruna cu zahar si scortisoara in ea. Adun aluatul in jurul prunei si cand apa cu sare clocoteste, le pun la fiert. Cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt fierti gombotzii. Separat rumenesc(fara ulei) pesmet iar cand e gata adaug putin ulei pt legare. Gombotzii strecurati de apa ii dau prin pesmet si apoi prin zahar tos.
Pofta buna!
monica-elizabet spune:
Reteta apartine Veronicai(Hildegard) eu am incercat-o si au iesit dementiale
Reteta pas cu pas o gasesti Aici
Avem nevoie de:
-1 kg de cartofi
-2 oua
- 1 lingurita zahar
-1 lingurita de sare
-2 lingurite de ulei
-350 gr faina
- 1 kg de prune (eu am folosit prune din compot tari)
-scortisoara dupa gust
- 1 pachet de pesmet
-zahar dupa gust(o parte vine in prune cu scortiosoara amestecat iar cealalta parte in pesmet)
Cum procedam:
-fierbem cartofii ca pentru piure,ii zdrobim si ii lasam la racit
-adaugam in cartofi ouale,zaharul, sarea,uleiul,faina.Amestecam totul pana se omogenizeza.
-prunele le punem cu zaharul si scortioara 30 minute sa steie
apoi luam din aluat,intindem,bagam o pruna,si invelim inapoi.Neajutam cu faina alaturi ca sa nu se lipesaca de degete.
-introducem galuste in oala in care clocoteste apa cu sare.Dupa ce se ridica sus le mai lasam 3 minute sa fiarba. Apoi le scoatem cu o paleta si le tavalim pe rand in pesmet cu zahar.Pesmetul l-am calit putin inainte pe foc 2-3 minute.
Le-am servit cu zahar si cu smantana
monica
Prajituri si papa bun
Papa de post
flavia maria spune:
Si eu am facut reteta SUPEEEER!
are mama 2 baieti : ANTONIO MIHAI (29.05.2004) si ALEXIAN GABRIEL (07.11.2006)
dalina2x2 spune:
da, asa e, si noi le spunem "gombotzi"
Eu am facut si cu branza dulce - amestecata cu putin zahar, si cu bucati de piersici. Sunt dementiale!!... (sotul meu ii prefera pe cei cu branza, fetitele pe cele cu piersici.)
matiz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica-elizabet Reteta apartine Veronicai(Hildegard) eu am incercat-o si au iesit dementiale Reteta pas cu pas o gasesti Aici Avem nevoie de: -1 kg de cartofi -2 oua - 1 lingurita zahar -1 lingurita de sare -2 lingurite de ulei -350 gr faina - 1 kg de prune (eu am folosit prune din compot tari) -scortisoara dupa gust - 1 pachet de pesmet -zahar dupa gust(o parte vine in prune cu scortiosoara amestecat iar cealalta parte in pesmet) Cum procedam: -fierbem cartofii ca pentru piure,ii zdrobim si ii lasam la racit -adaugam in cartofi ouale,zaharul, sarea,uleiul,faina.Amestecam totul pana se omogenizeza. -prunele le punem cu zaharul si scortioara 30 minute sa steie apoi luam din aluat,intindem,bagam o pruna,si invelim inapoi.Neajutam cu faina alaturi ca sa nu se lipesaca de degete. -introducem galuste in oala in care clocoteste apa cu sare.Dupa ce se ridica sus le mai lasam 3 minute sa fiarba. Apoi le scoatem cu o paleta si le tavalim pe rand in pesmet cu zahar.Pesmetul l-am calit putin inainte pe foc 2-3 minute. Le-am servit cu zahar si cu smantana monica Prajituri si papa bun Papa de post |
Asa le fac si eu numai caa nu pun oua.Oricum ies extraordinare!!!
Iza,mami lui Mati
http://b4.lilypie.com/yUOBp3.png
http://s508.photobucket.com/albums/s329/matizojo
pozele noastre
Wudy spune:
Buna seara!
Multumesc mult de tot pentru retete. Deja imi ploua in gura.
Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va multumesc. (am fost plecata in concediu).
O sa incerc retetele cat mai repede posibil.
Un week-end frumos.
FELICITY05 spune:
Buna fetelor,ce sa va spun eu ii prepar acum..live...adica am pus cartofii la fiert,reteta o am in fata,pana se fierb,curatat si racit...mai am timp de DC....etare nu???
maju spune:
ce pot sa iti spun e ca pui cartofi la fiert,apoi ii pisezi adaugi unt,oua,si lapte pt omogenizare.Dupa ce ai terminat intinzi pe o plansa aluatul si il tai in patratele.pofta buna iza.petrila
martie spune:
La sfarsit eu le pun intr-o tigaie cu pesmet si zahar, adaug bucatele de unt si le las la cuptor 15 minute.
elisor spune:
Buna!
Chiar ma gandeam zilele astea la galuste cu prune, dar mi se parea complicaciunea naibii de greu. Stiu ca nu e o reteta complicata sau grea dar mi-e teama sa nu ma trezesc cu galustele imprastiate prin oala (ca cele de la supa, care nu-mi ies ).
M-ati starnit, asa ca vreau sa-mi pun indemanarea la treaba,deja-mi ploua in gura.
multumesc!
Eli cu Bianca (13.06.2005) Andreas (17.08.1998)
www.dropshots.com/elisibia2" target="_blank"> foto 1, , foto 2 ,
"Daca un copil traieste in LAUDE, invata sa APRECIEZE.
Daca un copil traieste in SIGURANTA, invata sa aiba INCREDERE.
Daca un copil traieste in ACCEPTARE si PRIETENIE, INVATA SA IUBEASCA LUMEA"