cearta dintre frati, surori?...

cearta dintre frati, surori?... | Autor: Happy_in_TO

Link direct la acest mesaj

Ma toaca la nervi fetele mele cind se cearta! Si se cearta mai mereu! Din orice, pentru orice...

Eu sint singura la parinti, asa ca nu stiu cum este cind ai frati sau surori! Fetele mele au 9 ani si 6 ani, amindoua cu personalitate puternica, incapatinate si toate cele!
SI se mai si bat citeodata, se trag de par :)) Dar cel mai tare ma doare cind striga una la alta "mi-as fi dorit sa fiu copil singur la parinti!"..."te urasc!"

Cu toate astea stiu ca se iubesc! Isi iau apararea una alteia in unele situatii, cind merg la cumparaturi cu numai una dintre ele, imi aduce mereu aminte sa ii iau si celeilalte ceva, cind merge in excursii ii aduce surorii o atentie micuta etc... Deci este si un pic de dragoste...

Mai este la cineva asa? Este normal? O sa inceteze vreodata?...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamaluidavid spune:

Si eu am fost asa cu sora-mea mai mare (4 ani diferenta)
Toata copilaria m-a batut si m-a chinuit in ultimul hal.
Cum a incetat? Nu o sa uit cat traiesc.
Aveam 11 ani,lipeam pe pereti postere cu formatia preferata. I-am murdarit nu stiu ce haine cu lipici,s-a enervat si a rupt posterul. Eu eram cocotata pe masa si de acolo am sarit direct in capul ei,mi-am infipt mainile in par si trageam cat puteam.Mi se pare ca am dat-o si cu capul de pereti, zici ca eram posedata.
Bineinteles ca s-a speriat si de atunci nu a mai ridicat mana la mine,si nici eu la ea.
Acum ne intelegem extrem de bine,suntem prietene,ea a uitat incidentul,eu nu am uitat cat m-a chinuit dar am iertat-o de mult.
Tie iti urez muuuuuulta rabdare,imi aduc aminte ca mama ne lasa bilet cand pleca la munca:"Nu o mai bate pe Stefania!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Si ai mei cei mari se impung mai mereu, sint 4 ani diferenta, si stai ca vine si al 3-lea acushica, deocamdata tipa la ei, asa, de avertizare, cind ii iau jucariile. Si eu m-am certat cu frate-meu, mai mereu ne ciriiam pe orice, de zicea maica-mea:sinteti 2 si va certati, ce-ar fi daca ati fi 10?!. Evident ca nu ne-am mai certat cind ne-am marit, am avut fiecare preocuparile lui, asta cam pe la 14-15 ani, so, pregateste tiutiunul, ia un balansoar si inarmeaza-te cu rabdare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

wow... la noi asta mica este mai puternica si mai tifnoasa decit cea mare :))
Iar asta mare o terorizeaza psihic asa, cu remarci spuse pe soptite, o atzita pe muteste :))
Mai si ma dispera ca le acpuca si in public, in special cind sint la cumparaturi, cind platesc sau aleg ceva, de nu mai stiu de mine! Mi se intimpla de uit lucruri pe acolo, cheile de la masina, sacosi, etc!

Ce mai, ma apuca pandaliile cind le vad asa! Le explic mereu ca doua surori trebuie sa fie cele mai bune prietene, ca ele vor fi surori toata viata, un spate si un ajutor una pentru alta... Degeaba!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Le tratez pe amindoua la fel, cind cumpar uneia ceva, ii iau si celeilalte ceva, nu le imbrac de la una la alta pentru ca nu pot (una e inalta si slaba, cealalta este mica si bondoaca) :))) incerc sa fiu fair si cu una si cu cealalta, le dau aceeasi atentie...

Am observat ca atunci cind mergem undeva (la zoo, la muzeu, in parc) daca mai iau o prietena cu un copil, doi, nu mai am probleme. Se joaca frumos si parca sint mai potolite. Numai cind ramin ele doua si cu mine fac asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Si ale mele se cearta, insa din ceea ce am citit(auzit), este atat de generala chestia asta incat nu imi bat capul in mod excesiv. Ulterior (16 ani incolo?), am inteles ca va domoliti ca prin minune si deveniti apropiate (voi fetele) asa incat...
Pe de alta parte si eu cu fratele meu ne bateam ca si chiorii pana am ajuns in clasa VI-VII-a cam asa. Apoi nu ne-am mai jignit macar, nu sa ne mai si batem.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

si baietii mei se bat efectiv , se cearta , se jignesc , dar tot ei isi iau apararea unul altuia daca altcineva il ameninta sau il face pe vreunul sa se simta cumva inconfortabil.
la fel , in conditii de probleme de sanatate, sunt foarte empatici si grijulii unul cu altul.

parerea mea (eu am fost singura la parinti) e ca e normal sa existe niste conflicte intre frati/surori, in primul rand pt ca "impart" dragostea acelorasi parinti , apoi exista si o lupta pt teritoriu si o lupta pt construirea unei identitati , plus frustrarea celui mare de a avea o oarecare responsabilitate fata de cel mai mic (chiar si prin a fi model de comportament) , si frustrarea celui mic de a fi mereu in urma ca posibilitati (fizice , intelectuale ) .

textul acela "te urasc" e chiar adevarat , dar doar pe moment , si oricine simte in momente de frustrare maxima ca uraste persoana care ii impiedica realizarea unor dorinte/nevoi importante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

eeii, am si io 2
si pana cand nu risca sa-si scoata ochiul unul altuia ma fac ca ploua,
nu intervin
iar cand intervin ii despart doar si-i iau pe amandoi in brate
si se impaca nu stiu cum
nu le cer niciodata sa se iubeasca, sa fie prieteni
le transmit amandorora ca pot sa se urasca pana la d-zeu si'napoi cu conditia sa nu se ucida
si functioneaza, sunt cei mai mari complici atunci cand nu se trag de par
ah, nu impart dreptate intre ei, nu ma intereseaza cine a inceput, e raportul lor sa si-l gestioneze, eu doar lig rani cand se ajunge acolo

o carte buna, foarte buna e cea a lui T. Berry Brazelton - "Understanding Sibling Rivalry"

Felix (3 ani si 8 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

happy..., nu poti sa le tratezi la fel, nu sunt egale
lui felix i s-a furat un camiaon in parc, iar taica-su s-a simt sa-i cumpere altul si i-a cumparat unul la 70 de euro de eu scoteam fum
asa..si ma simteam tare aiurea, am zis sa-i luam si ei ceva deosebit
si am plimbat-o prin tot magazinul
- Bendis, asta-ti place?
- nu
- dar asta?
- nu!
si in timp ce noi ne bateam creierii cu ce sa-i luam fetii nu vedeam ca ea batea de cu zor o minge de 3 euro
si-a ramas cu mingea
am fost in parc dupa, eu m-am jucat cu ea cu mingea, era atat de fericita sa faca "goool", iar feciorul incarca linistit camionul
un camion nu ar fi fost acelasi lucru pentru ea...

Felix (3 ani si 8 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Mie mi se pare normal, si, da... va inceta

Sora mea e mai mare cu 7 ani si, atunci cand eram mica, obisnuia sa ma apuce de maini si sa ma taraie pe covoarele din casa. Dupa vreo jumatate de ora eram toata o rana deschisa, cand veneau ai mei de la serviciu si ma vedeau iar zgariata si roasa din cap pana-n picioare isi puneau mainile in cap

Asa ca, eu una am invatat sa ma apar din cuvinte. Nici nu mai stiu ce ii spuneam, dar dupa 5 minute in care ma rasteam eu la sor-mea, plangea in hohote si nici nu trebuia sa ma ating de ea

Acum ne intelegem foarte bine si radem amintindu-ne de toate trasnaile astea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marami spune:

Mda... va inceta canvda, dar pana atunci? Intre fetele mele e o diferenta de 14 ani, nu e zi in care sa nu ma duca la disperare, cea mica incepe de fiecare data razboiul, nu-i sanatoasa daca trece pe langa sora-sa si nu-i trage o scatoalca si de fiecare data izbucneste ca un vulcan , nici aia mare n-are minte mai multa decat cea mica..... iar nervii mei sunt in pioneze

Mandrutzele mele Diana (29 sept.1991) si Oana (18 iul.2005)

pozne-npoze

Mergi la inceput