angajat versus angajator

angajat versus angajator | Autor: maddy1976

Link direct la acest mesaj

Buna,ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns,mai repejor?
Sunt gravida in 28 sapt.,am continuitate pe carte de munca de anul trecut din martie.Problema consta in faptul ca am vb cu angajatoarea sa-mi platesc eu contributiile cartii de munca(din luna mai 2008-ca si cum as lucra si in prezent)pana in momentul in care intru in prenatal.Acum ca va trebui sa intru in prenatal mai continui sa-i platesc cartea de munca?Angajatoarea imi va da banii pe acest prenatal?Acelasi lucru as vrea sa stiu si despre postnatal.Ma repet daca eu in momentul in care intru in acest concediu(prenatal-postnatal)mai sunt OBLIGATA sa-i mai dau bani ptr.cartea de munca,sa daca eu ar trebui totusi sa primesc drepturile pe pren.si post.atata timp cat eu am platit ca si cum as fi lucrat.Daca o las asa, ea imi va zice sa nu ii mai platesc cartea de munca dar nici nu voi primii nici un ban(eu continuind sa-i duc hartiile de la dr. cu aceste concedii ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic).Va rog mult astept raspuns cat mai repede.Multumesc !

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Tu trebuie sa-i duci concediul medical. Ea primeste banii tai de la Casa de sanatate si acesti bani trebuie sa ii primesti tu de la ea. Nu mai trebuie sa platesti nimic ci dimpotriva trebuie sa primesti. E drept ca banii tai sunt platiti de la bugetul de stat prin firma unde ai cartea de munca.
Probabil ea (patroana) are de platit mai mult la Casa de sanatate si din banii ei se scad banii tai ea plateste doar diferenta insa tie trebuie sa iti dea banii tai.
Exemplu:
Ea are de platit 6.000 ron pt angajatii activi si de primit 1.500 ron banii tai. Ea va plati doar diferenta 6.000-1.500=4.500 DAR tie trebuie sa iti dea banii tai care i-a scazut adica cei 1.500 ron. Este doar un exemplu ca sa intelegi cum merge treaba.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maddy1976 spune:

Multumesc pentru raspuns dar sincera sa fiu sunt tare confuza din mai multe cauze ,te rog mult mai exemplifica-mi o data.Am inteles bine ca ea va fi in pierdere cu 150 ron?
Si inca ceva:da-mi te rog un fragment de lege ceva.
Am citit undeva (nu mai stiu exact)ca pren.si post.sunt platite diferit,adica:prenatalul cu 85%din salariulbrut realizatin ultimele 6 luni,iar postnatalul din mediu brut pe economie(asta insemnand mai mult)

Mergi la inceput

Concediul prenatal si postnatal sunt unul si acelasi lucru se numeste concediu de maternitate. Daca acest concediu (o parte din el) este luat inainte de a naste se numeste normal prenatal in timp ce partea din ele care este luat dupa nastere (obligatoriu minim 42 de zile prin lege din cele maxim 126 de zile admise de lege) se va numi si postnatal. Dar se calculeaza identic 85% din media veniturilor brute realizate de tine in ultimele 6 luni anterior intrarii in concediu de maternitate (mai putin concediile medicale din perioada mai sus amintita).
Eu am spus de nici o pierdere, unde ai citit asa ceva in vreun raspuns dat de mine? Nu exista nici o pierdere.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Ma bag si eu in vorba...
daca ii duci concediu de maternitate (sa spunem din saptamana 32 de exemplu, pana in sapt 32 ii duci tu bani) cele 126 de zile la care ai dreptul sunt platite din bugetul de la casa de sanatate si se procedeaza exact cum a spus Marius. Sfatul meu este sa faci copii dupa aceste foi de concediu. Pe acest concediu nu se plateste impozit si nu mai stiu daca se plateste CAS, oricum ar trebui sa fie banii aproximativ ca si cum ai lucra.

daca ii duci concediu medical de boala obisnuita se schimba treaba pentru ca primele nu stiu cate zile (cred ca 7 zile)trebuie sa le plateasca ea, apoi pentru urmatoarele zile plateste casa, deci varianta asta cu concediu de boala clar nu o sa ii convina, plus ca e doar 75% plus ca se impoziteaza.

concediul de maternitate poti sa-l iei cu cca 126-42=84 de zile inainte de data nasterii (42 esti obligata sa le lasi dupa), spatul meu e sa-ti iei si o rezerva in caz ca intarzie bb, deci ai putea sa iei cu 75 zile inainte, adica doua luni jumate, vine cam sapt 30.

apoi: salariu bonus pentru nastere nu cred ca va fi de acord sa-ti plateasca

presupun ca tu de fapt nu muncesti din mai 2008 si ii dai niste bani ca sa-ti tina cartea de munca si sa-ti plateasca taxele ca si cum ai fi la job 8 ore pe zi, daca a procedat cum v-ati inteles, ea trebuie sa-ti dea apoi adeverinta ca ai perioada asigurata 12 luni inainte de nasterea copilului si cu adeverinta te duci la primarie sa-ti faci dosar pentru CIC.

mai trebuie sa-ti dea si o adeverinta ca esti asigurata si pentru spital, este un formular tip, fa-ti si dupa aia o copie.

nastere usoara!

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maddy1976 spune:

Va multumesc pentru raspuns.Acum de ce am intrebat aceste lucruri:pentru ca,fiind "prietene"am zis sa ne ajutam reciproc in privinta serviciului.Eu mai am o fetita de 5 ani ,iar sotul nu este in tara din luna mai(decand nu am mai lucrat).Cand m-am angajat la ea am cazut de comun acord in aceasta privinta(ca din luna mai sa stau acasa sa pot avea grija de fetita mea)si sa-i platesc ca si cum as muncii 8 ore.Acum eu am vrut sa fiu corecta fata de ea sa-i platesc tot,dar,nu am cunoscut legea exact si i-am zis ca :DIN CE AR TREBUI SA-I DAU EU PE CARTEA DE MUNCA SI DIN CE AR TREBUI SA IMI DEA EA PE PRENATAL AR RAMANE O DIFERENTA MICA SI SA O LASAM ASA CA SI EA M-A AJUTAT.Toate bune si frumoase pana am aflat ca nu mai trebuie sa cotizez nici eu nici ea la cartea de munca pentru aceasta perioada(dar ea m-a asigurat ca a vb cu contabila si "da ce ar trebui sa-mi dai tu,cu ce ar trebui sa iti dau suntem tande pe mande".De aceea am vrut sa ma asigur ca am inteles bine ,ca sa pot merge sa-i duc concediul medical prenatal si sa stam de vorba.
Va multumesc foarte mult si daca am suparat pe cineva ....scuze .
Daca mai aveti sfaturi in aceasta privinta....ASTEPT http://forum.desprecopii.com/forum/icon_mi_12.gif
http://forum.desprecopii.com/forum/icon_mi_12.gif

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annyela spune:

Buna. Sunt insarcinata in 33 de saptamani. DPN. este 19 septembrie, dar de pe 1 septembrie nu mai am servici. (lucrez in invatamant pe perioada determinata, adica pana la 31 august). De pe 2 august am intrat in concediul prenatal. Ce trebuie sa fac de la 1 septembrie?

Mergi la inceput

Sa astepti sa nasti. Nastere usoara! Daca te referi la bani ii vei primi de la scoala pana se termina concediul de maternitate. Acolo va trebui sa duci Concediul medical.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput