Are cineva dreptul sa-mi retina pasaportul?

Are cineva dreptul sa-mi retina pasaportul? | Autor: lavi02

Link direct la acest mesaj

Am aflat acum ca proprietarii vilei la care mergem in Grecia au obiceiul sa retina pasapoartele turistilor pana la plecare. Au dreptul? Eu cu ce ma legitimez cand circul prin tara straina?

De pe site-ul asta vad ca e contraventie:
http://www.prefecturabrasov.ro/temp/arhiva/pasapoarte/3.html

Dar nu e articol de lege. Stie cineva mai exact?

Multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

De legitimat, te poti legitima in Grecia si cu buletinul, si cu permisul de conducere, dar nu cred ca asta aveai nevoie sa afli, ci daca sunt indreptatiti furnizorii de servicii sa-ti retina documentul.
Nu cred ca sunt indreptatiti, dar de fapt au nevoie de o garantie pentru plata serviciilor. In ziua de azi garantarea se poate face cu cardul, si daca nu exista aceasta posibilitate, poti achita in avans cazarea.

Edit sa mai zic ceva: chestia asta mi s-a intamplat si la un hotel in Romania, recent - 2 ani in urma, hotel cu pretentii, dar evident fara posibilitatea de a plati cu cardul. Le-am spus ca nu avem de gand sa ne lasam documentele la ei, asa ca a trebuit sa achitam cazarea in avans, cash, si asa s-au potolit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

acum 2 ani a venit o prietena din state in roma, platise totul in avans cu o luna inainte de a pune piciorul pe pamantul italiei si a "trebuit" sa-si lase pasaportul la receptie... nu stiu motivul... dar o sa intreb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MirelaV spune:

si acum ani de zile in urma..prin hotelurile de la noi se practica chestia asta. pe perioada sederii..un act de identitate era lasat la receptie. acum...fiecare cu regulile lui interne.
vacanta placuta.

MirelaV
pupicei pe burticei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Da, si in ultimul meu pasaport romanesc scria clar sa nu este permis sa se dea pasaportul in "gaj".
Eu i-as zice treaba asta proprietarului si daca nu intelege, i-as plati cazarea si i-as lasa o doar o copie a pasaportului.
(am vazut aici la Tv ca in Grecia se cam falsifica si fura pasapoarte EU, de aceea un motiv in plus ar fi sa nu lasam din mina acest act de idebtitate).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Multumesc de raspunsuri. Concluzia: nu e legal dar se practica
Sa vedem cum ne descurcam cu ei, eu as prefera sa achit la inceput si sa nu-mi retina actele.

Mergi la inceput