Paracetamol si novocalmin

Paracetamol si novocalmin | Autor: Dory232002

Link direct la acest mesaj

Stiti ceva ca ar fi fost retrase de pe piata aceste 2 medicamente??? Am citit un reportaj dintr-o revista acest lucru.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

nu sunt retrase.
novocalmin contine aceiasi substanta (metamizol)ca si algocalminul si a fost la un moment dat discutia cu retragerea sa, dar inca nu s-a facut. s-au emis doar atentionari pentru utilizarea lui. aceasta substanta este interzisa totusi in alte tari.
despre paracetamol nu s-a discutat retragerea si nici nu prea vad de ce l-ar retrage.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Romania cred ca e una dintre putinele tari care inca mai prescrie algocalmin/novocalmin si in special la copii.
Mie cand am fost la doctor cu copilul avand febra i-au introdus supozitor cu novocalmin zicand in acelasi timp "stiu ca in tarile civilizate de unde veniti voi e interzis dar noi credem ca e bun si inca il mai dam" . Mi-a venit sa vars de sila acelei uraciuni de doctorite. Imi venea sa-i crap capul.


Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

"DECLARATIE DE PRESA A ANM PRIVIND SIGURANTA IN UTILIZARE A METAMIZOLULUI
Modul in care trebuie sa reactioneze autoritatea competenta in domeniul medicamentului dintr-un stat membru al UE in cazul in care sunt semnalate reactii adverse grave la medicamentele autorizate in statul membru respectiv este descris in art. 107 al Directivei 2001/83/CE actualizate, transpus in Romania prin art. 819 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Titlul XVII-Medicamentul, si anume:
„Art. 819. – (1) Dacă, în urma evaluării datelor de farmacovigilență, Agenția Națională a Medicamentului consideră că o autorizație de punere pe piață trebuie să fie suspendată, retrasă sau modificată conform ghidurilor menționate la art. 818 alin. (1), informează imediat Agenția Europeană a Medicamentelor, statele membre ale Uniunii Europene și deținătorul autorizației de punere pe piață.
(2) Dacă sunt necesare acțiuni urgente pentru protecția sănătății publice, Agenția Națională a Medicamentului poate suspenda autorizația de punere pe piață a medicamentului, cu condiția ca Agenția Europeană a Medicamentelor, Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene să fie informate nu mai târziu de următoarea zi lucrătoare.
(3) Dacă Agenția Europeană a Medicamentului este informată conform alin. (1) în legătură cu suspendările și retragerile, sau conform alin. (2), Comitetul pentru medicamente de uz uman trebuie să pregătească o opinie într-un interval de timp depinzând de urgența problemei; în legătură cu variațiile, Comitetul pentru medicamente de uz uman poate, pe baza solicitării Agenției Naționale a Medicamentului, să pregătească o opinie.
(4) Acționând pe baza acestei opinii, Comisia Europeană poate cere tuturor statelor membre ale Uniunii Europene unde produsul este pus pe piață să ia imediat măsuri temporare; măsurile finale vor fi adoptate conform procedurilor europene.”
Precizam faptul ca, pentru declansarea procedurii de arbitraj in baza art. 107 al Directivei 2001/83/CE actualizate, autoritatea competenta trebuie sa detina informatii scrise, din care sa rezulte riscul pentru sanatatea publica (raportari de reactii adverse cu toate informatiile necesare, care sa permita stabilirea relatiei de cauzalitate intre evenimentul advers si medicamentul administrat, sau rezultatele unor noi studii privind siguranta in administrare a medicamentelor respective).
Din luna iunie 2007 si pana in prezent, ANM nu a primit nici o raportare de reactie adversa la medicamentele care contin metamizol.
Ca urmare a demersurilor intreprinse in luna iunie 2007 pentru obtinerea de informatii stiintifice suplimentare referitoare la siguranta in utilizare a metamizolului (scrisori transmise detinatorilor de autorizatii de punere pe piata, in vederea elaborarii planurilor de management al riscului), pana la data de 15.10.2007, ANM a primit astfel de planuri de la 6 din cei 10 detinatori ai autorizatiilor de punere pe piata pentru medicamente care contin metamizol. Masurile propuse de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata sunt de natura a asigura colectarea de informatii relevante pentru clarificarea sigurantei in utilizare a medicamentelor continand metamizol.
ANM asigura publicul din Romania ca, in masura in care datele stiintifice primite vor impune declansarea unei proceduri de arbitraj in baza art. 107 al Directivei 2001/83/CE actualizate, acesta va apela fara intarziere la acest mecanism legal, inclusiv, daca este necesar, la aplicarea prevederilor alineatului (2) al art. 107 (suspendarea autorizatiei de punere pe piata pentru medicamentele care contin metamizol).
Simpla discutie in media referitoare la existenta unor reactii adverse, fara documentarea acestora in conformitate cu prevederile legale, nu poate constitui o baza pentru declansarea procedurii de arbitraj.
In situatia in care ANM ar actiona in afara cadrului legal, acelasi la nivel national si european, organismele comunitare nu ar lua in considerare solicitarea de declansare a procedurii de arbitraj. In plus, in acest context, ANM s-ar expune la actionarea in judecata de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata, a caror imagine ar fi prejudiciata de o interventie care nu se bazeaza pe dovezi solid documentate.
Asiguram cu aceasta ocazie ca ANM isi cunoaste in detaliu obligatiile legale si, in toata activitatea sa, actioneaza in conformitate cu legea si in folosul sanatatii publice.
Este necesara precizarea ca, peste tot in lume, toate medicamentele autorizate pentru punere pe piata pot provoca reactii adverse. Important pentru mentinerea acestora pe piata insa este ca raportul dintre beneficii si riscuri sa incline in favoarea beneficiilor.
Detinatorii autorizatiilor de punere pe piata au obligatia legala de a mentiona in prospectul medicamentului, reactiile adverse care au fost raportate in legatura cu medicamentul respectiv. Aceste informatii trebuie permanent actualizate pe masura ce apar noi date. Retragerea autorizatiei de punere pe piata este decisa in situatia in care raportul beneficiu-risc se schimba, riscurile devenind mai mari decat beneficiile.
In conformitate cu noua legislatie europeana, problematica retragerii, suspendarii sau modificarii autorizatiilor de punere pe piata din cauza problemelor de farmacovigilenta survenite se gestioneaza in prezent in mod centralizat, in baza articolului 107 al Directivei 2001/83/CE.
Referitor la modul de eliberare al medicamentelor, acesta este detaliat descris in legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste medicamentele prezentate sub forma de solutii injectabile, in conformitate cu legislatia in vigoare, acestea se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.
Avand in vedere traditia prescrierii medicamentelor in Romania si nivelul de informare al pacientilor din tara noastra, ANM este mult mai rezervata decat majoritatea autoritatilor competente din UE in ceea ce priveste trecerea medicamentelor de la statutul de medicamente eliberate numai pe baza de prescriptie medicala la statutul de medicamente eliberate fara prescriptie medicala"

Asta-i comunicatul oficial. In Romania nu s-a raportat niciun caz de agranulocitoza, poate datorita diferentelor metabolice, genetice ale diferitelor tipuri de oameni in functie de rasa, regiune in care traieste etc.
Pe de alta parte citeam de raportarea deficitara a reactiilor adverse, infectiilor intraspitalicesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

nu este nimic adevarat. despre algocalmin s-a tot vorbit dar paracetamolul....

Roxana

Mergi la inceput