Teama de straini

Teama de straini | Autor: carla2005

Link direct la acest mesaj

Buna! Am o fetita de 1 an si 8 luni care, de cand am venit de la mare are o teama inexplicabila fata de persoane straine! Nu accepta sa se apropie nimeni de ea, pe la locul de joaca mai merge, dar daca vine cineva la noi in casa plange pana i se face rau! Nu o accepta nici pe bunica ei sau orice alta ruda pe care o mai cunoaste! Este ingrozitor! Nu stiu cum sa mai procedez cu ea, a mai avut faze din astea dar i-au trecut, acum parca este mai rau ca niciodata! S-a mai confruntat cineva cu problema asta? Stie cineva ce atitudine sa adopt?

mama din 16 nov 2006

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Fi`mea a fost si este mai ... antisociala :-)
Pur si simplu anunt pe toata lumea ca am un copil cu toane si sa pastreze distanta.
Cand era bb, la 5 luni urla daca cineva strain se uita la ea, ba chiar si aceleai persoane pe care inainte le suporta.
Dupa care, crescand, nu mai facea crize, insa nici nu suporta sa fie luata in brate.
Acum, ca e mare :-), nu vorbeste cu strainii, nu suporta sa fie interogata de oameni si pur si simplu nu socializeaza decat cu cine considera ea ca e cazul :-)

Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani dans la 3,9 ani 1 2 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

Daaa, asta nu mai zic, ca stiu cand se uita cineva la ea dupa cum incepe sa maraie, ma uit in jur pana detectez persoana si incerc sa ies din raza vizuala cu ea! Problema e ca trebuie sa mearga la cresa, si nu stiu cum va reactiona! maine vine cumnata-mea si sta 3 saptamani la noi si iarasi imi e groaza!

mama din 16 nov 2006

Mergi la inceput

Noi la gradi am mers, din prima clipa a fost incantata, culmea !
Ref cumnata ta si alte persoane ... le anunti simplu ca fiica ta nu e genul de copil care adora sa fie mototolita si dragalita. Si in cazul in care vor sa evite scandalul, sa stea cuminti, si gata.
Copiii sunt foarte diferiti, eu am avut norocul sa am un copil tacut, cuminte, rabdator, serios ... mi-a luat ceva timp pana am digerat toate astea :-)

Mergi la inceput

Ea asa stie de cresa, am mai dus-o pe acolo, imi spune ca la toamna se duce la gradi cu copii, ca copii mai mari merg la scoala etc! Copii ii plac foarte mult, mai ales cei mai mari un pic, la cresa unde o duc (de fapt e o gradinita particulara cu personal foarte dragutz) sunt copii mai mari, care sper sa o incante! oricum, nu toata lumea reactoneaza bine cand o vede cum face, unii forteaza nota! mai ales neamurile, iti dai seama ca nu le pica nici lor bine, vin sa o vada o data la juma de an si vor copilul sa stie ce si cum ! Nu mai spun ca mi s-a sugerat sa o vada un medic ca nu e normal sa planga asa! Ideea e ca daca apuca sa intre in panica plange pana se invineteste, se sperie efectiv si nuprea am ce sa-i fac!

mama din 16 nov 2006

Mergi la inceput

Giulia plangea, se invinetea si vomita, tot tacamul :-)
Neamurile au inteles ca ea e "altfel" ... no comment.
Nu e altfel, e alta personalitate.
Le-am spus ca isi selecteaza nu doar prietenii, ci si conostintele si neamurile :-)))

Mergi la inceput

Multumesc mult pentru raspunsuri, m-am mai linistit, incepusem sa cred ca fi-mea are probleme si ca toti copii sunt sociabili! Are si persoane care le agreeaza, chiar la cine nu te astepti...exemplu, sotul maica-mii (tatal meu vitreg), l-ar lua cu ea acasa daca s-ar putea:), desi vorbeste foarte tare, e un om cat un munte etc, si acum si inteleg de ce se tine numai dupa el, fiindca el nu a abordat-o niciodata, a lasat-o pe ea sa se apropie, si cand s-a apropiat s-a coborat la mintea ei, restul lumii incearca cu tot dinadinsu-l sa-i fie pe plac si ea nimic!

mama din 16 nov 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina1973 spune:

Si Lucas al meu are teama de straini. A avut-o de mic bebelus, i-mi aduc aminte ca prima oara a plans la un strain cand avea numai 3 saptamani. Si de atunci tot asa a tinut-o. Ca sa accepte o persoana noua, ii ia cam o saptamana, cu conditia ca persoana respectiva sa stea cu noi in casa, dar sa nu navaleasca peste el. Dupa o vreme, incepe el sa se apropie. Pe unii ii accepta si dupa cateva ore, iar pe altii niciodata. Spre exemplu, la cumnata mea a stat de la bun inceput, iar la soacra-mea niciodata.
Am intrebat-o pe pediatra cum sa procedam si ea ne-a recomandat sa incercam in continuu si progresiv, dar fara sa-l fortam. A trebuit sa-l fortam un pic cand l-am dus la gradinita, dar si asta a fost progresiv. Vad ca acum, la 2 ani si jumatate, daca e la gradinita, nu se mai sperie de straini, dar daca e acasa e inca circumspect si distant cu strainii. Se agata de gatul meu sau al lui tati si se uita numai pe furis la ei. Doctorita zicea ca o sa-i treaca cu timpul.

Mergi la inceput

De exemplu, fi`mea nu este mamoasa deloc, nu se agata de gatul meu, pur si simplu sta si se uita fix la ceilalti , muta , nu raspunde la provocari, eventual imi spune mie ca ea nu vorbeste cu nimeni ca nu vrea.
Nu stiu daca ii va trece vreodata aceasta retinere fata de straini, pur si simplu nu agreaza cred oamenii care tin neaparat sa se bage in seama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Ma inscriu si eu - de cand era bb mic, copilul meu a urlat din toti rarunchii - nu numai la cine se apropia de el, dar si la cine indraznea sa-l priveasca mai insistent.(inclusiv rude).

Instructiunile de utilizare ale copilului de catre musafiri(sau gazde, daca mergeam noi la cineva) erau:

"Nu-l bagati in seama. Nu va uitati la el, prefaceti-va ca nu-l vedeti, nu-l intrebati si nu-i spuneti nimic. Va veni el singur la voi, din curiozitate. Nici atunci nu-i vorbiti, ci mai impingeti-i cate o jucarie, facandu-va la inceput ca nu-i dati importanta.Si mai ales nu-l luati in brate, nu-l pupati"

Cine respecta instructiunile avea toate sansele sa se joace cu el si chiar sa-l ia in brate in cele din urma. Si era acceptat si la urmatoarea vizita. Cine nu le respecta, suporta consecintele...

Nici acum, la 4 ani, nu-i plac strainii, dar daca il ia omul cu usorul il castiga repede.

Poate pe fetita ta a marcat-o multimea de necunoscuti de la mare. Poate se simtea agasata de toti oamenii aceia, asa de aproape, mereu - si cum nu stia sa spuna, se manifesta acum. Las-o incet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Si baiatul meu este foarte temator. Nu vrea sa se aventureze nicaieri, cere mereu un milion de explicatii despre situatiile noi in care este pus, etc. Dar mi-am dat seama, dupa mai multe discutii cu el, ca temerile lui spun rezultatul intelegerii precoce a pericolelor pe care le reprezinta diferite situatii. Un copil care se smulge din mama mamei si fuge razand prin supermarket nu intelege clar ca s-ar putea pierde, ca ar putea sa-l "agate" un strain, etc. Fi'miu avea de la 3 ani niste scenarii cu ce-ar putea el sa pateasca daca... de te apuca groaza. Si nu erau obligatoriu rezultatul educatiei din familie. Mai degraba a stirilor "alarmiste" auzite pe la televizor din care el mereu culegea putin cate putin. Si astazi daca apuca sa prinda stiri "de la ora 5" se uita fascinat. Noi schimbam repede postul dar cred ca lui asta-i atrage mai dihai atentia.

alice

Mergi la inceput