masina firmei
Va rog,ajutati-ma intr-o problema! Avocata mea este plecata in vacanta,iar eu nu pot rezolva problema mea
.Sunt in proces de divort din luna martie,iar sotul meu tot tergiverseaza actiunea.Avem o masina luata in leasing,pe firma.Mentionez ca aceasta masina o folosesc doar eu,inca de la data achizitiei.Sotul meu,ca manager al firmei imi tot trimite recomandate in care imi cere sa inapoiez masina firmei,pt ca lipsa automobilului produce prejudicii firmei in val de 100 euro pe zi,bani care imi vor fi imputati mie.Noi suntem casatoriti inca,firma a fost infiintata in timpul casatoriei,iar procesul de partaj nu a fost introdus.As vrea sa plec in vacanta cu automobilul,dar ma ameninta ca anunta politia si ca voi fi acuzata de furt.Sa-i inapoiez masina sau sa plec linistita in vacanta? Din ce mi-a spus avocata mea acest autoturism este bun comun,iar eu am dreptul sa-l folosesc
Raspunsuri
marius spune:
Raspuns:
1. Schimba avocata!
2. Masina NU este bun comun, este bunul firmei.
3. La partaj se vor imparti bunurile comune nu activele firmei. Deci, chiar daca esti actionar/asociat in firma, esti obligat sa inapoiezi masina care ti-a fost data in utilizare, daca esti somat de cel indrituit s-o faca (in cazul nostru managerul, nu e relevant daca e sot sau nu). Altfel e furt.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
pd spune:
Marius, am si eu o intrebare la care as avea nevoie de un raspuns avizat.
Situatia este in felul urmator: firma infiintata inainte de casatoria celor 2, asociat unic sotul, masina in leasing pe numele firmei, firma fara venituri, sotul nu este angajat al firmei, dar nici in alta parte (niciun fel de venituri), sotia salariata care plateste ratele circa 1 an. In caz de divort stiu ca sotia nu are dreptul la masina, dar are vreo posibilitate de a-si recupera sumele de bani platite ca rate la leasing in conditiile in care nu se poate folosi de masina?
Multumesc anticipat pentru raspuns si scuze initiatoarei topicului ca m-am bagat peste el.
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Poze mai vechi si mai noi
Craciun 2006 si altele
Vacanta Antalya
marius spune:
Daca poate dovedi ca EA a platit ratele coroborat cu evidentele firmei din care sa rezulte ca firma NU avea disponibilitati, iar acestia (banii) au fost depusi de sotie DA. Altfel...nu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
daiana_raluk spune:
Va multumesc mult pt raspuns,dar legile astea in Romania sunt absurde,nu protejeaza familia si nici copiii.Adica eu in primul rand ca mama si in al doilea rand ca si asociat in firma respectiva nu am nici un drept.Copiii mei trebuie sa mearga pe jos la scoala,iar tatal lor sa se plimbe in activele firmei fara nici o remuscare.Adica,nu conteaza chiar deloc ca firma mai are 3 masini in patrimoniu,iar aceasta masina mi-a fost facuta cadou de ziua mea,nu conteaza ca si eu am muncit in firma respectiva,am platit si ceva rate la masina,raman pe dinafara si.....asta e!Ramane sa astept sa fiu acuzata de furt,pentru ca refuz sa duc masina la sediul firmei.Grozave legi.
marius spune:
Nu vad legatura cu legile. Ce anume este absurd? Daca doreati o masina proprietate personala de ce nu ati luat-o ca atare, pe numele dvs.? Nu asta ati dorit? Din ceea ce spuneti o firma nu o persoana a achizitionat un activ (masina) in sistem leasing. Unde este legatura cu o persoana? Ramane intrebarea de ce nu ati achitat masina dvs in nume personal cu acte pe dvs. Daca asta ati dorit... Ceva imi scapa.
O alta afirmatie m-a lasat mirat.... "masina mi-a fost facuta cadou?!" Pai nu spuneati ca este a firmei? Nu pot fi facute cadou bunurile firmei... Ori este a firmei ori este proprietate personala. Ce scrie in acte? Este destul de confuz.
In egala masura va intreb: Sunteti asociata in firma? Daca da, in ce procent? Cine este administrator? Sau sunt mai multi? Daca sunteti asociata aveti drepturile conferite de Contractul de asociere si de Statutul firmei. Cu alte cuvinte aveti drepturi dar si obligatii in raport cu procentul pe care il detineti din partile sociale.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
daiana_raluk spune:
Initial am avut o masina proprietate personala,primita de la parintii mei,dar sotul a vandut-o,considerand la momentul respectiv ca merit una noua.Banii rezultati din vanzarea acesteia au fost considerati avans pt achizitionarea noii masini.A considerat ca e mai avantajos sa o ia pe firma pt impozite,tva,etc.Intr-adevar masina mi-a fost facuta cadou de ziua mea,fapt specificat de sotul meu si in intampinarea facuta actiunii de divort.Masina este proprietatea firmei de leasing,dar este folosita inca din momentul achizitionarii doar de mine,nu a fost folosita niciodata in interesul firmei.In cadrul firmei,sotul meu este administrator,iar asociati suntem doar amandoi,eu avand un procent mic.Acum,eu nu trag cu dintii de aceasta masina,dar imi e necesara in transportul copiilor,pt ca stam departe de scoala si gradinita si nu vad de ce nu pot sa o folosesc,mai ales ca firma mai dispune de inca 3 masini pe care sotul meu le foloseste dupa bunul plac.Daca asa sunt legile,ce sa mai zic....asta e! Dar nu inteleg cum firma poate sa-mi pretinda mie sa-i platesc chirie,cand nu exista nici un acord sau contract de inchiriere intre mine,ca pers fizica si firma,sau cum pot fi acuzata de furt,cand eu de fapt folosesc un bun ce mi s-a dat. Mentionez ca exista multa rautate in atitudinea sotului meu pt ca de multe ori a taiat cauciucurile masinii,a luat bateria ,numai ca eu sa nu o folosesc si pt ca am refuzat sa-i dau cheile masinii,lucru anuntat si la politie