Program de statistica SPSS
Stie cineva sa lucreze cu el? Am descarcat de pe net un Free trial de 14 zile si nu reusesc sa introduc corect datele. Am trei serii de date (un martor si 2 variante) ale aceluiasi parametru. In Excel sunt 3 coloane cu cate x valori fiecare. Si calculez simplu F si f critic cu Anova one way. As vrea sa completez cu o analiza post hoc dar nu merge deloc. Nu imi dau seama cum sa le introduc in foaia asta de lucru.
Help!!!
Raspunsuri
DidiAlex spune:
In ce stadiu esti cu datele, ca nu inteles....
Ai introdus deja datele in Data Editor?
Sau ai ajuns deja la analiza ANOVA?
Incerc sa te ajut, dar nu promit.....eu lucrez cu alt program (STATA), dar o data ce stii Stata, e usor si spss.....
Alina
Anca Vlad spune:
Buna Alina!
Deci uite asa sta treaba: Am un martor cu n determinari (lungime de ex in cm). Am doua variante tratate cu ceva si vreau sa vad cum variaza lungimea fata de martor. Deci fac n determinari si la variante. In Excel am reusit sa aplic Anova (e destul de simplu). Dar acolo nu fac analiza asta Post Hoc.
In SPSS am deschis foaia de lucru si am copiat cele trei coloane cu variante. SPSS-ul are si un tutorial de invatare cu care mi-am spart capul ieri. Am mai gasit si alte materiale in care spune ca foaia de lucru seamana cu cea din Excel dar nu are aceeasi semnificatie.
La SPSS trebuie sa duc variantele astea pe doua axe initial si acolo m-am impotmolit. Sunt mai multi pasi in tutorialul acela al lor.
Am gasit si fereastra cu Anova si de unde se bifeaza testele Post hoc dar nu stiu ce si cum sa selectez ca sa le calculeze!
Nu ma lamuresc: mai trebuie creata si alta variabilafata de ce introduceam in Excel?
Multumesc!
DidiAlex spune:
Ca sa-ti faci baza de date in spss, fie le importi din excel, fie le introduci tu:
Ca sa importi datele, uite www.unf.edu/dept/cirt/events/past/survey/Preparing%20Your%20Data%20for%20SPSS%20Using%20Excel.pdf" target="_blank">aiciniste indicatii.
Ca sa le introduci tu: Data Editor - Variable View - si acolo definesti variabilele: nume, tip(bifezi daca sunt numerice, alfanumerice, etc), value labels, etc.
Apoi introduci efectiv datele: File - New data - Data editor - Data view (aici poti da copy paste din excel.)
Pentru ANOVA:
trebuie sa te asiguri ca variabila dependenta este una cantitativa, si cea independenta e calitativa.
Apoi, din meniu:
Analyse- Compare Means - One way anova.
Selectezi variabila cantitativa si o treci in casutza Dependent List si pe variabila independenta in casutza - Factor. Apoi click pe Post hoc.
Alina
Anca Vlad spune:
Am reusit sa obtin tabelul! Greseam la chestia cu variabila dependenta si cea independenta!
Imi poti spune functie de ce valoare din tabel se pun literele acelea (a,b,c... ) pe variantele finale?
DidiAlex spune:
Anca, nu stiu la ce litere a, b, c te referi
Daca e ceva legat de analiza post hoc, sa stii ca nu prea stiu. Nu am folosit niciodata post hoc.
Alina
Anca Vlad spune:
Hai ca m-am descurcat cu literele! Multumesc ca m-ai pus pe "drumul cel bun"! O seara minunata!