Pensie alimentara

Pensie alimentara | Autor: lorellay

Link direct la acest mesaj

Help...
Am o hotarare judecatoresca prin care am incredintat copilul, domiciliul la mine, program de vizita pt tata si PENSIE ALIMENTARA de 17%.
Problema mea este: lunar trebuie sa-l sun sa-i spun de bani..ma ia mereu peste picior, nu da banii la timp, sau nu-i da pe toti.Ce pot face?
Sa nu-mi spuneti sa vorbesc cu el ca nu merge, mereu zice "data viitoare".Nu vreau nici executor judecatoresc.
Nu ar fi trebuit sa mi se trimita banii direct de la firma la care lucreaza?

Sorana 18+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ba poti dar trebuie sentinta sa ajunga la serviciul lui si bineinteles contul tau bancar.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Pai si cum sa ajunga sentinta la serviciul lui?
Eu am sentinta primita in data de 12.04.Eu cum stiua daca au primit-o la el la job?Sau macar daca a fost trimisa de la judecatorie?

Mergi la inceput

Glumesti. Faci o copie si te duci tu la ei.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Nu te supara pe mine...nu ma duce capul....
Adica fac eu o copie dupa sentita si le-o trimit...si ei sunt obligati sa ii opreasca din salariu?
Ce-mi spui de "investire si legalizare"?

Mergi la inceput

Hotararea trebuie investita cu titlu executoriu (inteleg ca cererea de pensie a fost accesorie, nu introdusa pe cale principala). In mod normal, trebuia ceruta in instanta trimiterea la angajator a popririi din oficiu, iar judecatorul trebuia sa dispuna acest lucru in hotarare. Chiar si asa, avem art. 453 din Codul de Procedura Civila:

Art. 453
....

Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de
alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de
despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte,vatamarea
integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra
salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de
debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din
oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Deci, daca judecatorul n-a dispus in mod expres, ai urmatoarele variante:
1. Cerere catre angajator, cu copie dupa hotararea definitiva si irevocabila, in care arati scurt situatia si indici adresa/contul in care sa-ti vireze banii. Daca au un jurist normal, se vor conforma.
2. Cerere catre instanta, ca in baza 453 CPCiv. sa transmita hotarea angajatorului, iar el va fi obligat sa se conformeze.
3. Executor judecatoresc, care merge la firma.

Dar important este sa fie definitiva si irevocabila hotararea. Daca actiunea s-a referit numai la pensie, ea devine imediat executorie. Daca a fost accesorie la alta cererere (divort, incredintare), atunci trebuie investita.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Hotararea nu este definitiva si irevocabila. Inca nu am facut-o (stau f rau cu timpul...in fine asta nu e o scuza).
Avand un avocat "super" obiectul este "stabilre domiciliu minor".
A fost incheiata o tranzactie cu urmatorul cuprins:
1. programul de vizita
2. incredintare minor
3. stabilire domiciliu minor
4. pesie alim 17%

Cineva mi-a spus ca pentru pensie alimentara nu trebuie sa fie definitiva sentinta, o pot face dupa aceea.
Deci..conform art. 453..eu pot acum sa fac cerere catre angajator sa imi trimita banii in cont?

Mergi la inceput

Marius...help..unde esti?
Abea am ajuns de la judecatorie....si bineinteles ca in adeverinta de salariu e trecuta suma mai mare decat mi-a zis el ca are salariul.Am avut incredere in el...fir-ar sa fie...
Trebuie sa fac azi ceva...am niste nervi..ca i-as da 2 palme.

PS. A trecut termenul de recurs.

PPS. AM uitat sa spun cum scrie in tranzactie:" Aceasta invoiala scrisa reprezinta vointa noastra libera si neviciata act pe care-l vom depune la instanta judecatoreasca cu rugamintea de a fi consfintita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva (fara drept de apel) in temeiul art 271-273 C.pr.civ."
Si Instanta a hotarat trnzactia exact asa cum a fost facuta, fara nici o modificare.

Am gasit in C.pr.civ. art 278 :
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale; 31. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice;
Imi explici asta..ca pentru prosti?

Mergi la inceput

Am mai spus. Ia frumos Sentinta fa o copie o adresa catre serviciul omului in care soliciti retinerea sumei aferente a 17% din veniturile angajatului in conformitate cu anexa (Sentinta) si virarea sumei calculate si retinute in contul IBAN ........ al tau. Un exemplar privind solicitarea mentineti-o tie cu nummar de inregistrare. Si nu in ultimul rand Sentinta de ce nu este definitiva?

In mod nrmal hotararea si dispozitia s-au transmis si angajatorului (hotararea trebuie sa cuprinda dispozitia, daca s-a comunicat din oficiu cf. 453 CPCiv.). Daca nu ai la indemana cele trei variante scrise anterior, dar eu pt rapiditate as opta pt o metoda mai scurta. Chiar deasupra.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Nu stiu cum sa-ti trimit..am scanat-o .JPEG.
Nu e definitiva ca abea am aflat ca trebuie sa ma duc eu cu ea la judecatorie sa o fac definitiva si irevocabila.

Mergi la inceput

Ai primit e-mailul?
Deci asta e sedntinta!
Pot face acum (azi) cerere catre firma lui, chiar daca nu e facuta investire, legalizare a sentintei si nu e facuta definitiva si irevocabila?

PS. Doamne...voi avocatii nu stiu cum va descurcati...ca eu m-am inecat in codul de procedura civila.

Mergi la inceput