Probleme cu acceptarea alocatiei pentru bebe

Probleme cu acceptarea alocatiei pentru bebe | Autor: Daria_Ioana

Link direct la acest mesaj

SI eu si sotul suntem cetateni romani....numai ca eu am carte de identitate cu domiciliu in Constanta...iar sotul e rezident legal permanent in Statele Unite ...si deci nu are si carte de identitate cu domiciliu in Romania ,deoarece domiciliul lui ,precum reiese si din Pasaport ...este in Statele Unite.
Impreuna avem o fetia de un an jumate si un baiat de o luna jumate.
Fetia nascuta in 2007 primeste alocatie si nu a fost nici o problema sa ii fac alocatia...dar la baiat acum ne refuza alocatia.

Eu si copiii nostri NU PUTEM PRIMI VIZA SA plecam in Statele Unite la sot deoarece el nu are inca cetatenie americana si e doar rezident acolo ...asa ca doar el poate veni sa ne vada si o face la cateva luni

DEci eu am buletin . iar el Pasaport...astea sunt actele noastre de identitate.
Am fost azi sa

fac alocatie la copil care are o luna si mi s-a reuzat acest lucru pe motive ca sotul nu are acelasi domiciliu ca si mine.
Doamana de la birou..cand vede pasaportul sotului si cere buletinul si ii explic situatia zice ca in acest caz copilul meu nu poate beneficia de alocatia de stat...
DE CE?am intrebat eu?
Ea nu stia clar ,dar imi dadea explicatii care mai de care mai ilogice..."ca de unde stiu eu ca nu e copilul cetatean american si nu primeste acolo alocatie? ca de unde stiu eu ca sotul nu a cerut deja alocatia si o primeste acolo in america? ca ii trebuie sotului viza de sedere in Romania...ca de fapt ii trebuie viza de flotant...si tot asa.

Eu bineinteles ca m-am enervat si i-am zis sa imi arate si mie legea unde scrie negru pe alb ca daca tatal copilului nu are domiciliu in aceeasi localitate ca si sotia ...reiese ca nu poate copilul lor sa primeasca alocatia de stat.

Ea zicea ca asta e legea si trebuie respectata...eu ii ziceam sa mi-o arate ...ea zice dupa aia ca de fapt imi trebuie o negatia ca sotul primeste alocatia copilului in Statele Unite....ca sa se duca el la Ambasada...la Consulat...eu ii zic ca eu si copii nostri nu avem drept de viza sa intram in Statele unite pana nu devine el cetaten american si pana atunci nu poate sa ne ia....chit ca mor eu si raman copii singuri in Romania ..sotul nu poate sa ii ia acolo la el ca nu primeste viza...dar cum sa mai primeasca si alocatia la copil...

Ea incepe iar ca de unde stie ea ca nu e copilul American.."pai , cum sa fie?????daca ambii parinti suntem romani si atata....avem doar cetatenie romana...copilul enascut in Romania...adica el nu are drept de viza in State ..dar femeia asta mai zicea ca e cetatean american...

Pana la urma , mi-a arata ea un dosar ..dupa ce a rasfoit cu nervi un sfert de ora ..dar nu zicea nimic acolo ..decat ca alocatia se solicita unde au reprezentantii legali domiciliu....si nici macare nu am vazut asta cu ochii mei..ea mi-a citit ...eu deja eram nervoasa caci m-am saturat de situatia asta...trebuie sa avem scandal si cand ii fac certificatul la copil...si cand ii fac pasaportul..si nu inteleg..caci noi ca parinti suntem cetateni romani.

Pana al urma a inceput ea sa indruce ceva cu viza de sedere...cu viza de flotant..eu ii zic..Pai daca el nu sade aici si sade in State de unde sa ii iau eu viza...adica trebuie sa ii fac lui domiciliiul aici ca s apoata sa ia copilul alocatia...de ce ii trebuie viza cand e cetatean roman si el nu locuieste aici ci doar vine...odat la 3-4 luni cate o luna -2 sa ne vada???

Deja femeia era nervoasa...zicea iar ca legea e lege si trebuie repsectata...eu intrebam unde e legea aia ? sa mi-o arate si mie...au inceput si colegele ei sa se ia de mine ca fac galagie..deci daca mai stateam un pic ajungeam sa fiu data si afara de gardieni.
Intr-un final . zice tipa ca trebuie sa ma duc la Autoritatea Tutelara si sa cer sa mi se efectueze o ancheta sociala...sa vina un asistent social acasa la mine ...si sa faca ce?????intreb eu?

Ea asa zice ca e singura solutie...si nici atunci nu se stie sigur..caci se=ar putea sa fie nevoie de negatia sotului ca nu primeste alocatia la copil in State ..si ca aia se ia numai de la Consulatul Romaniei in Statele Unite...ca trebuie ea sa stie la ce adresa sta sotul acolo ...cu ce se ocupa...Deci eu deja eram super nervoasa si ma luasera toate caldurile ..asa ca nu am mai zis nimic si am plecat .

Si la faza cu viza de sedere care imi trebuie "cica" mie ca sa ia copilul alocatie..pai cum sa obtina sotul cetaten roman viza de sedere in tara????si apoi el locuieste acolo , aici vine in vizita...si apoi cum sa isi faca viza de flotnat daca el locuieste in state????e absurd ....a aberant....

Deci , intrebarea mea e "Care e defapt legea alocatiei de stat pentru copilul pana la 2 ani...atunci cand ambii parinti sunt cetateni romani .dar mama are domiciliul in tara si tata are domiciliul in strainatate?" Cum pot proceda si eu pentru a putea si copilul meu sa beneficieze de acest drept al lui.
Mentionez...ca in 2007 am nascut pe fetita noastra...si ei am putut sa ii fac alocatia foarte usor..nu s-a luat femeia care lucra atunci de aceasta problema...intre timp...femeia de azi...imi zice ca s-a modificat legea alocatiei de stat la copil din 2007 pana azi in 2008.

Important e ca aici in Romania vad ca legea se aplica in functie de libera interpretare a fiecarui functionar...dar cand le ceri sa iti arate legea ...hbar nu au ce sa iti arate...dar stiu sa zic : ca legea e lege si trebuie respectata"

Iar ancheta sociala efectuata la domicilui in vederea acordarii alocatiei copiluli nostru??mie mi se pare iar aberanta si ilogica...adica asistentul ala social vine acasa si ce face?vede ca e tata cu valiza sa plece in State? ca eu stau cu copiii?

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat ...cu o parere...cu o vorba...ci o lege ceva..ca eu azi sunt data peste cap din cauza asta...pana la urma alocatia e dreptul copilului meu si nu vreau sa renunt la ea .

Chiar daca mi-e greu cu 2 copii mici sa alerg pe caldurile astea dupa mori de vant...

Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Daria, ti-am trimis un pm cu detalii despre cum am reusit eu sa obtin trusoul si alocatia pt fetita mea. Cazurile noastre nu sunt chiar identice, dar sper sa te ajute. Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In primul rand am pus cele doua formulare la adresele de mai jos:
http://www.romleas.ro/cerere/acte%20doveditoare.pdf
www.romleas.ro/cerere/cerere-tip.pdf

Pe de alta parte:

Alocatia pentru copii se acorda in baza Legii nr. 61/1993, cu ultimele modificari: OUG nr. 97/2007 si OUG 16/2008.
Relevant pentru subiect este 97/2007, care reformuleaza art. 1 din Lege:
Art. 1. "Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare".

Legea 61 ne spune cine (mai) sunt beneficiarii:

Art. 2. Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii
cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in
conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
...
Art.4.
(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe
baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei
autoritatii tutelare, parintelui la care s-a stabilit, prin hotarare
judecatoreasca, domiciliul copilului ori caruia i s-a incredintat spre
crestere si educare.

Prin urmare:
Nu exista niciun temei legal pentru refuzul intrarii in dreptul de plata.

Completata aceasta cerere, de mama si cu datele tatalui (ar trebui acolo si semnatura lui - nu stiu cum ai putea s-o obtii, poate prin posta daca e plecat...)
La acte doveditoare - ceea ce ai: certificat de nastere copil, actele de identitate, livret de casatorie, documentul de la tata (pasaport - eventual certificatul lui de nastere).
Sunt obligati sa-ti primeasca cererea,

Si cineva moare de curiozitate sa vada cu ce temei ti-o resping.

Iar la intrebarea "De unde stiu ca n-are cetatenie americana", sa-i raspunzi ranjind: "si daca e, ce? ti-e ciuda, vrei si mata?" (Si)eu as face asta in mod sigur

Daca sunt aberanti, ar putea trimite Autoritatea tutelara la ancheta pentru a confirma ca ai copilul cu tine aici. Dar nu cred ca si aia sunt tampiti!

In final, daca nu reusesti hai aici ca sunt persoane care te pot sprijini. Mama lor de nesimtiti! Scuze!

PS
* Salutari la Dunare! Prietenii stiu de ce!

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daria_Ioana spune:

Musetto si Marius ,va multumesc mult pentru raspunsurile primite.
Din fericire ,azi am reusit sa rezolv si problema alocatiei pentru copil.

Am fost ieri pana la urma la Autoritatea tutelara...si am vorbit cu un asistent social...si s-a facut ancheta sociala la domiciliu.
Evident ca nu era cine stie ce de constatat...practic a scris pe lucrarea lor datele noastre din livretul de familie...si faptul ca eu am grija de copii si sotul e rezident in State si ca ne sustine financiar si revine in tara odata la 3-4 luni.
M-a intrebat cate camere are casa?!
Cine ma mai ajuta la ingrijirea copiilor.
Ce studii am terminat eu ...dar sotul?
Cu ce se ocupa sotul?

Azi am fost sa iau lucrarea tehnoredactata si cu ea am plecat din nou la doamna de ieri.
Femeia cand ma vede...imi ia lucrarea de la Autoritatea Tutelara la purificat...o citeste si mustaceste si apoi zice..."si data?"..."unde e data?"...
Eu ii zic ..calma ca nu e vina mea ca nu e data trecuta si ca daca totusi e o problema ma pot duce din nou la Autoritatea Tutelara sa trec data...si oricum i-am zis ca nu poate fi decat data ori de ieri cand s-a facut ancheta sociala la domiciliu ..ori de azi de cand am ridicat-o...dar ea zice ca "n-am de unde sti eu exact...ca trebuia data trecuta".
Pune mana pe telefon si suna la sediu la Autoritatea Tutelara si intreaba daca eu am fost azi acolo sa ridic lucrarea ...si le zice la colege prin telefon "Nu e data trecuta...o pot trece eu ?cu pixul ca sa nu mai trimit pe biata femeie pana la voi pe caldurile astea."

Dupa ce trece si de problema cu data...zice ca "in dimineata asta mi-a venit o norma noua care zice ca aveti nevoie de livret de familie unde sa fie trecuti ambii copii."
Eu aveam si livretul de familie...mi-a facut copie xerox la livret...si pana la urma mi-a acceptat dosarul si nu a mai zis nimic.

Totul e bine cand se termina cu bine.

Ieri cautand pe net am vazut ca mamicile pot beneficia si de alocatia nou-nascutului pentru primii 4 copii ( in jur de 200 de lei si un pic )si pe langa alocatia nou nascutului si de trusou.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Deci....

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput